Debrecen.hu

Nyelvválasztás Bitte wählen Sie eine Sprache Please select a language magyar Deutsch english

Debrecen mint fejlesztési pólus

A fejlesztési pólus földrajzilag jól körülhatárolható területen található, egymással összekapcsolódó képzési, kutatási és ipari tevékenységek kombinációját jelenti. Magyarország 2007 és 20013 közötti fejlesztési pólus-programja keretében Debrecen nyolc fejlesztési kulcsprojektet fogalmazott meg.

A tervek szerint a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrumára támaszkodó Genomnanotech Debrecen Regionális Egyetemi Tudásközpont  – többek közt – fehérje alapú gyógyszerek és ipari alapanyagok, s minimálisan invazív innovatív gyógyászati technológiák kifejlesztését célozza meg.

A Pharmapolis kulcsprojekt a molekulától a betegágyig terjedő gyógyszerfejlesztésre, valamint a gyógyszerfejlesztéshez szükséges innovatív eljárások, metodikák, műszerek, diagnosztikumok fejlesztése készül fel.

Az Agár-Innovációs Tudásközpont kulcsprojekt célja az agrár- és élelmiszergazdaság területén olyan innovatív kutatási és ipari együttműködések létrehozása – például az egészségipart kiszolgáló agrárágazatban –, melyek a szabadalomig, a késztermék kifejlesztéséig, majd annak piaci bevezetéséig jutnak el.

A Szilíciummező kulcsprojekt egészségügyi, bio- és agrárinformatikai fejlesztéseket céloz, s tervei között szerepel háromdimenziós megjelenítésű képernyő, s az erre alapozható háromdimenziós animáció kidolgozása is.

A következő projekt az Airport Debrecen Business Park működéséhez szükséges kutatás-fejlesztési, oktatási, infrastrukturális feltételrendszerek megteremtése.

A Debreceni Regionális Kiállítási és Vásárközpont a város déli részén, a repülőtér mellett kijelölt 10 hektáros fejlesztési területen valósulna meg. A projekt első ütemben egy 10 000 négyzetméter alapterületű csarnoképület és a kapcsolódó 800 négyzetméteres kiszolgáló létesítmény megvalósítását, valamint 40 000 négyzetméteres szabadtéri kiállító terület kialakítását tartalmazza. A létesítmény kifejezetten üzleti célú kiállításoknak és vásároknak biztosít majd helyszínt. A projekt a tervezés fázisában van.

A Magyar Tudományos Akadémia Atommagkutató Intézete, valamint a Debreceni Egyetem Természettudományi Karának együttműködésén alapulva vár megvalósításra az Accent Tudásközpont, többek közt a fizikai anyagtudomány eredményeinek kihasználására, az orvosi képalkotási technológia fejlesztésére, valamint a környezeti állapot javítását elősegítő technológiák kidolgozására.

A Debreceni Egyetem Humánerőforrás-fejlesztési és Üzleti Tudásközpontjának célja az egyetemi képzési és oktatási kínálat összehangolása a kereslettel, a privát, az állami és a civil szféra ellátása megfelelő munkaerővel a régióban, versenyképes és hasznosítható tudás megszerzésének támogatása, ezáltal a régió gazdasági potenciáljának növelése. 

Kapcsolódó cikkek 

>> http://portal.debrecen.hu/hirek/kozlemenyek/gyurcsanydebrecen_kozlemenyek.html >> http://portal.debrecen.hu/hirek/archivum/polusprezentaciok_hatter.html
>> http://portal.debrecen.hu/hirek/helyi/polusvarosokparizsban_helyihirek.html
>> http://portal.debrecen.hu/hirek/gazdasagi/parizsiexpo_gazdasagihirek.html

2017. július 22., szombat
Magdolna