Nyelvválasztás Bitte wählen Sie eine Sprache Please select a language magyar Deutsch english

2016 decemberi rendkívüli közgyűlés

2016. december 8., csütörtök

A debreceni Agrár-innovációs Park területén található ingatlanok megvásárlásának szándékáról tárgyalt a város közgyűlése 2016. december 8-án tartott rendkívüli ülésén, melynek ez volt az egyetlen napirendi pontja.
 
Debrecen önkormányzata Integrált Településfejlesztési Stratégiája keretében a helyi gazdaság fejlesztése, a városban lakók életminőségének javítása, a település ipari kultúrájának fejlődése és a foglalkoztatás elősegítése érdekében ösztönözni kívánja a Magyarországon székhellyel, vagy fiókteleppel rendelkező vállalkozásoknak a város területén való letelepedését, a munkahelyteremtésre irányuló beruházásokat. Mindezen célok megvalósítása érdekében az önkormányzat a debreceni Agrár-innovációs Park területén található ingatlanokra vonatkozó vételi szándékával kereste meg a Nemzeti Földalapkezelő Szervezetet. Az ingatlanok – melyek területe összességében 15 hektár – a Magyar Állam tulajdonában és a Debreceni Egyetem vagyonkezelésében állnak, a tulajdonosi jogokat pedig a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet gyakorolja. Amennyiben a Kormány a területet beruházási célterületté, az ügyet nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánítja, s az illetékes minisztériumok hozzájárulnak az ingatlanok Debrecen önkormányzata számára történő értékesítéséhez, valamint a Kormány gondoskodik az ingatlanok értékesítéséből származó bevétellel azonos összegű beruházási támogatás biztosításáról a Debreceni Egyetem számára, úgy a Debreceni Egyetem – amely a szóban forgó területen infrastrukturális fejlesztést hajtott végre – az értékesítés érdekében lemond az ingatlanok vagyonkezelői jogáról.
Az ingatlanok megvásárlásához szükséges 720.600.000 forint plusz áfa – azaz 915.162.000 forint – Debrecen költségvetésében rendelkezésre áll. A közgyűlés az előterjesztés elfogadásával felhatalmazta a város polgármesterét arra, hogy az önkormányzat képviseletében az ingatlanok megvásárlására vételi ajánlatot tegyen.
A rendkívüli ülésen Papp László polgármester jelezte: a város napokon belül együttműködési megállapodást köthet egy olyan befektető-jelölttel, mely az önkormányzattól vásárolná meg a szóban forgó területet, s ott termelő beruházást hajtana végre. Az ezzel kapcsolatos önkormányzati tennivalók ezért a 2016. december 15-re tervezett rendes közgyűlésen minden bizonnyal ismét napirendre kerülhetnek.

Debrecen Város Bora 2017

A Debrecen Város Bora 2017 borversenyre Magyarország valamennyi borvidékeiről lehetett nevezni. A versenyben pincészetek és egyéni termelők vehettek részt. A beküldött közel száz bormintákat 2016. december 7-én szakmai és társadalmi zsűri értékelte. Az eredményt 2017. január 20-án hozták nyilvánosságra.

Részletek

Brno Debrecen új testvérvárosa

Testvérvárosi megállapodást kötött Debrecen Megyei Jogú Város a csehországi Brno városával. A megállapodást 2017. január 19-én írta alá Petr Vokrál, Brno és Papp László, Debrecen polgármestere Brnoban.

Részletek

Az év emberei Debrecenben

Értékes, emlékezetes teljesítmények születtek Debrecenben 2016-ban is.

Részletek

Háziorvosi rendelőket újít fel az önkormányzat

2017-ben mintegy 800 millió forintból, összesen 11 városi tulajdonú ingatlant korszerűsítenek. A Lisznyai utcai rendelőt viszont végleg áthelyezik a Hadházi útra. A munkát ütemezve végzik, így a betegek ellátása a felújítások ideje alatt is zökkenőmentes lesz.

Részletek

Debrecenben tanul a legtöbb külföldi diák

Jó pár éves előnye van gazdasági kapcsolatok terén a Debreceni Egyetemnek az ország más egyetemeihez képest - ezt mondta Szilvássy Zoltán rektor 2017. január 13-án az intézmény úgynevezett gazdasági évnyitóján. A hagyományteremtő szándékkal megrendezett eseményre meghívták az egyetem partnereit is.

Részletek

2017. január 21., szombat
Ágnes