Nyelvválasztás Bitte wählen Sie eine Sprache Please select a language magyar Deutsch english

A reformáció 500. évfordulójára készülnek Debrecenben

2016. november 24., csütörtök

A reformáció emlékévének országos református megnyitóját 2017. január 31-én Debrecenben tartják - jelentették be a szervezők csütörtökön a Debreceni Református Kollégiumban, sajtótájékoztatón.Papp László
polgármester szerint "Debrecen nélkül a reformáció 500. évfordulóját elképzelni sem lehet", ugyanis a Kárpát-medencében nincs még egy olyan város, amelynek "a történelme a református egyház történetével ilyen mértékben összefonódott volna".
Az önkormányzat 25 millió forintot különített el egy református emlékmű elkészítésére, a város pedig csatlakozott a reformáció városainak közösségéhez, s "láthatóvá tesz" olyan helyeket, épületeket, amelyek "hozzájárultak a református vallás debreceni megerősödéséhez" - mondta Papp László, megemlítve e 22 hely közül a Református Nagytemplomot és a régi városházát.
Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke hozzátette: 2017-ben az 500 éves reformációval együtt ünneplik egyházkerületük fennállásának 450. évfordulóját is.
A Nagytemplom előtt a reformáció emlékévét hirdető díszkaput nyitnak meg advent első vasárnapján, január elsején pedig útjára bocsátják az egyházkerület 414 gyülekezetébe azt a díszkötésű, nagyméretű szentírást, amelyet az Alföldi Nyomda, Debrecen és a református egyház egykori közös könyvnyomtatójának az utóda készített el. A szentírást folytatólagosan olvassák fel a gyülekezetekben, s 2017. december 31-én, a nagytemplomi istentiszteleten érnek a végére - mondta a püspök.
Fekete Károly jelezte: jövő júniusban Debrecenben ülésezik a Kárpát-medencei református egyházakat tömörítő Generális Konvent zsinata, az eseményen ünnepélyesen elfogadják majd a II. Helvét Hitvallás új, hivatalos fordítását.
Gáborjáni Szabó Botond, a Debreceni Református Kollégium Múzeumának igazgatója közölte: kortárs grafikai pályázatot írtak ki a reformáció 500. évfordulója alkalmából. A díjazott alkotásokat kortárs grafikai tárlat keretében 2017 szeptemberében és októberében mutatják be a Kölcsey központban - tette hozzá.

Forrás: www.mti.hu

A békét biztosítják

A Magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandárjának katonái folytatják béketámogató feladatukat Koszovóban. A NATO-parancsnokság alatt működő magyar KFOR (Kosovo Force) kontingens 16. váltásának kibocsátó ünnepségét 2017. január 27-én rendezték a debreceni Kossuth téren.

Részletek

Díjazta legjobbjait a sportiskola

A legjobb egyéni sportolókat, a csapatsportágakban kiemelkedően teljesítő tehetségeket, valamint kiváló edzőiket méltatták a DSC-SI gáláján 2017. január 26-án.

Részletek

2017. januári közgyűlés

Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzatának Közgyűlése 2017. január 26-án tartotta soron következő rendes ülését. Az ülés kezdetén a jelenlévők egy perces csenddel emlékeztek Danku Attilára, a Fidesz-KDNP frakció tagjára – aki január 14-én hunyt el –, valamint a veronai buszbaleset áldozataira.

Részletek

95 esztendős lett

A debreceni Szabó Zsigmondné 2017. január 22-én 95 éves lett. Ebből az alkalomból január 25-én otthonában köszöntötte őt Hernádi Zoltán önkormányzati képviselő, valamint Siposné Hüse Judit, a polgármesteri hivatal szociális osztályának munkatársa.

Részletek

Lakossági tájékoztatás, 2017. január 24.

Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata tájékoztatja Debrecen város lakosságát, hogy a szálló por (PM10) légköri koncentrációjának 24 órás átlagértéke 2017.01.23-án egyik mérőállomáson sem haladta meg a riasztási küszöbértéket (100 μg/m3). Két mérőállomáson meghaladta a tájékoztatási küszöbértéket (75 μg/m3). Az önkormányzat a szmogriadó riasztási fokozatát megszünteti és a tájékoztatási fokozatát rendeli el.

Részletek

2017. július 29., szombat
Márta, Flóra