Nyelvválasztás Bitte wählen Sie eine Sprache Please select a language magyar Deutsch english

Az egyik legszebb advent Debrecenben

2016. december 7., szerda

A Debreceni Advent december 24-éig tartó időszakának programjait ismertették a Kölcsey kávézóban 2016. december 6-án.Azt kívánom a debrecenieknek és az ide látogatóknak, hogy minél többen tapasztalják meg, milyen gyönyörű az advent városunkban és milyen lélekemelő élmény ezeken a programokon részt venni – mondta Barcsa Lajos alpolgármester. Az advent hetei, alkalmai felerősítik bennünk a szeretet és az összetartozás érzését, mind a családunkkal, mind a környezetünkkel kapcsolatban. Barcsa Lajos reményét fejezte ki, hogy minél többen jönnek el a város karácsonyfájához, illetve vesznek részt a Nagytemplomban és más helyszíneken sorra kerülő ünnepi alkalmakon.
Bereczki Lajos baptista lelkipásztor, a Baptista Teológiai Akadémia rektorhelyettese szerint az advent és a karácsony igazi szeretetközösség, mind Istennel, mind az emberekkel. Felhívta a figyelmet arra az ingyenes koncertre is, amely 2016. december 11-én, a gyertyagyújtást követően 18.00 órakor kezdődik Pintér Béla gospelénekessel.
Asztalos Richárd, a Debreceni Evangélikus Egyházközség igazgató-lelkésze arról beszélt, hogy a karácsony a legcsaládiasabb ünnepünk, hiszen ilyenkor mi is egy család létrejöttét, Jézus születését ünnepeljük. Jó lenne, ha a családi szeretet az adakozásban is minél jobban megnyilvánulna. Sokan túlköltekeznek, felesleges tárgyakat vásárolnak. Pedig vannak sorstársaik, akiknek sem ajándék, de még karácsonyfa sem jut. Az adományok gyűjtésében jó példát mutat Debrecen városa, valamint az egyházi és civil szervezetek.
Bíró Csaba, a Valcer Táncstúdió művészeti vezetője azt hangsúlyozta, hogy nagy hagyománya van Karácsonyi Valceremónia című gálaműsoruknak. Évről-évre teltházasak az előadások, és ez idén sem lesz másképp. A Kölcsey Központban december 11-én 14.30 és 18.00 órakor kezdődő táncos utazásba becsempészték a kántálást és a népzenét is. Öt magyar táncbajnok is fellép az előadások keretében.
Gábor-Tóth Ildikó, a Főnix Rendezvényszervező Nonprofit Kft. kulturális menedzsere elmondta, hogy külső és belső helyszíneken egyaránt várják az érdeklődőket. Adventi filmes délutánok címmel ingyenes filmvetítések lesznek december 10-én és 17-én az Apolló moziban, melyek után a házigazda egyházi gyülekezettel közös beszélgetés fogadja a nézőket. Az iskolás csoportok figyelmébe ajánlotta a december 13-án 10.00 órakor a Kölcsey Központ nagytermében kezdődő, Charles Dickens műve alapján készült Karácsonyi ének című színházi előadást. Azt is kiemelte, hogy nagy sikert aratott a kisgyermekek körében a Vili-vonat. A főtéren felállított kisvasút egészen december 23-ig várja a családokat. A szakember külön megköszönte Oláh Istvánnak, a debreceni Nagytemplom lelkészének az együttműködést, melynek révén az adventi gyertyagyújtások ünnepi alkalmai idén a Nagytemplomban folytatódhatnak.
A sajtótájékoztatón fellépett Veres Hunor, a Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakgimnázium és Zeneiskola népi énekese, a Fölszállott a páva című televíziós népzenei és néptánc-tehetségkutató verseny résztvevője. A debreceni kisfiú ízelítőt adott elő abból a karácsonyi dalcsokorból, amelyet teljes egészében a Kossuth téren december 18-án a Kispendely együttes közreműködésével hallgathat meg az ünneplő közösség.

További információk: www.fonixinfo.hu

Fotók: Miskolczi János

Debrecen Város Bora 2017

A Debrecen Város Bora 2017 borversenyre Magyarország valamennyi borvidékeiről lehetett nevezni. A versenyben pincészetek és egyéni termelők vehettek részt. A beküldött közel száz bormintákat 2016. december 7-én szakmai és társadalmi zsűri értékelte. Az eredményt 2017. január 20-án hozták nyilvánosságra.

Részletek

Brno Debrecen új testvérvárosa

Testvérvárosi megállapodást kötött Debrecen Megyei Jogú Város a csehországi Brno városával. A megállapodást 2017. január 19-én írta alá Petr Vokrál, Brno és Papp László, Debrecen polgármestere Brnoban.

Részletek

Az év emberei Debrecenben

Értékes, emlékezetes teljesítmények születtek Debrecenben 2016-ban is.

Részletek

Háziorvosi rendelőket újít fel az önkormányzat

2017-ben mintegy 800 millió forintból, összesen 11 városi tulajdonú ingatlant korszerűsítenek. A Lisznyai utcai rendelőt viszont végleg áthelyezik a Hadházi útra. A munkát ütemezve végzik, így a betegek ellátása a felújítások ideje alatt is zökkenőmentes lesz.

Részletek

Debrecenben tanul a legtöbb külföldi diák

Jó pár éves előnye van gazdasági kapcsolatok terén a Debreceni Egyetemnek az ország más egyetemeihez képest - ezt mondta Szilvássy Zoltán rektor 2017. január 13-án az intézmény úgynevezett gazdasági évnyitóján. A hagyományteremtő szándékkal megrendezett eseményre meghívták az egyetem partnereit is.

Részletek

2017. január 21., szombat
Ágnes