Nyelvválasztás Bitte wählen Sie eine Sprache Please select a language magyar Deutsch english

Megemlékezés és díjátadó

2017. január 23., hétfő

Szobrot állítanak Szabó Magdának a Kossuth téren – jelentette be Papp László polgármester a magyar kultúra napja alkalmából rendezett ünnepségen 2017. január 22-én a Csokonai Színházban. Az eseményen adták át a Debrecen Kultúrájáért Alapítvány alkotói ösztöndíjait és díjait.Kölcsey Ferenc 1823. január 22-én fejezte be Szatmárcsekén a Himnuszt, 1989 óta ezen a napon ünneplik a magyar kultúra napját. Ebből az alkalomból országszerte számos helyen rendeztek ünnepséget, díjakat adtak át, kiállításokat nyitottak. Debrecen is több ünnepi programnak adott otthont.
A Csokonai Színházban Tréfás György Liszt Ferenc-díjas operaénekesről, Debrecen díszpolgáráról készült plakát- és fotókiállítást nyitott meg Ráckevei Anna, a színház igazgatója. A művész életútját huszonhat tablón csaknem 300 fotóval illusztrálva mutatja be a március 20-ig megtekinthető kiállítás.
Megtartották a Debrecen Kultúrájáért Alapítvány hagyományos díjátadó ünnepségét is, ahol átadták az alkotói ösztöndíjakat, valamint a Debrecen Kultúrájáért Díjakat is. A Debrecen Kultúrájáért Alapítvány Kuratóriuma öt pályázónak adományozott alkotói ösztöndíjat: Juha Richárd szobrászművésznek, Kathona Mónika népdalénekesnek, magyarságkutatónak, Pless Attila zongoraművésznek, a Siketek és Nagyothallók Hajdú-Bihar Megyei Egyesületének, valamint Varga József grafikusművésznek.
Debrecen város kulturális életében kifejtett példaértékű munkásságáért Debrecen Kultúrájáért Díjban részesült Asbóth Anikó, a Vojtina Bábszínház igazgatója, illetve Gáborjáni Szabó Botond, a Tiszántúli Református Egyházkerületi és Kollégiumi Nagykönyvtár gyűjteményi igazgatója.
A teátrumban tartott rendezvényen ünnepi köszöntőt mondott Papp László polgármester, aki beszédében hangsúlyozta, 2017 Debrecen éve lesz, mert több olyan évfordulót is ünnepelnek majd a városban, aminek metszéspontja a megyeszékhely. Fontosnak nevezte, hogy Debrecen is csatlakozik a Szabó Magda országos emlékévhez önálló kezdeményezésekkel. Ezek közé tartozik az, hogy egész alakos szobrot készíttetne a város, az alkotást pedig a Kossuth téren tervezik felállítani. Emellett állandó kiállítást is szerveznének és létrehoznának egy debreceni székhelyű szervezetet, amely ápolná az írónő emlékét. A polgármester hangsúlyozta, Debrecennek kiemelkedő felelőssége van a kultúrában és az egyik legfontosabb célja a városnak, hogy elnyerje az Európa Kulturális Fővárosa címet. Papp László polgármester kiemelte, az évfordulók is különleges felütést jelentenek arra, hogy Debrecen eredményesen pályázzon a 2023-as Európa Kulturális Fővárosa címre.
A díjátadó és a köszöntések után a Csokonai Színház bemutatta ünnepi műsorát, amiben a megjelentek a Kiálts, város! című Szabó Magda darabból láthattak részleteket, valamint többek között Kiss Tamás, Kodály Zoltán, Kányádi Sándor, Bereményi Géza és Tóth Árpád műveiből is előadtak a meghívott fellépők, színművészek.Fotók: Miskolczi János

Forrás: www.dehir.hu

A békét biztosítják

A Magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandárjának katonái folytatják béketámogató feladatukat Koszovóban. A NATO-parancsnokság alatt működő magyar KFOR (Kosovo Force) kontingens 16. váltásának kibocsátó ünnepségét 2017. január 27-én rendezték a debreceni Kossuth téren.

Részletek

Díjazta legjobbjait a sportiskola

A legjobb egyéni sportolókat, a csapatsportágakban kiemelkedően teljesítő tehetségeket, valamint kiváló edzőiket méltatták a DSC-SI gáláján 2017. január 26-án.

Részletek

2017. januári közgyűlés

Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzatának Közgyűlése 2017. január 26-án tartotta soron következő rendes ülését. Az ülés kezdetén a jelenlévők egy perces csenddel emlékeztek Danku Attilára, a Fidesz-KDNP frakció tagjára – aki január 14-én hunyt el –, valamint a veronai buszbaleset áldozataira.

Részletek

95 esztendős lett

A debreceni Szabó Zsigmondné 2017. január 22-én 95 éves lett. Ebből az alkalomból január 25-én otthonában köszöntötte őt Hernádi Zoltán önkormányzati képviselő, valamint Siposné Hüse Judit, a polgármesteri hivatal szociális osztályának munkatársa.

Részletek

Lakossági tájékoztatás, 2017. január 24.

Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata tájékoztatja Debrecen város lakosságát, hogy a szálló por (PM10) légköri koncentrációjának 24 órás átlagértéke 2017.01.23-án egyik mérőállomáson sem haladta meg a riasztási küszöbértéket (100 μg/m3). Két mérőállomáson meghaladta a tájékoztatási küszöbértéket (75 μg/m3). Az önkormányzat a szmogriadó riasztási fokozatát megszünteti és a tájékoztatási fokozatát rendeli el.

Részletek

2017. július 29., szombat
Márta, Flóra