Debrecen.hu

Nyelvválasztás Bitte wählen Sie eine Sprache Please select a language magyar Deutsch english

Átadták a Csokonai-, Hatvani- és Hajós-díjakat

2010. október 23., szombat

A hagyományoknak megfelelően idén is az október 23-ai, ünnepi közgyűlésen adták át a Debrecen kulturális- és sportéletében, valamint a város fejlesztésében maradandót alkotó személyeknek a Csokonai-, Hatvani- és Hajós Alfréd-díjakat.

Debrecen képviselő testülete október 23. alkalmából a hagyomány szerint a város azon polgárait köszönti, akik kimagasló értékeket hoztak létre a tudomány, a művészet, környezetvédelem és idegenforgalom, az egészségügy, a szociális tevékenység, a sport vagy az építészet területén.

Csokonai-díjat Debrecen közgyűlése a kulturális élet, az irodalom, a művészetek terén kimagasló alkotó tevékenységért, a társadalomtudományok, a közművelődés területén éveken keresztül maradandó értékeket teremtő kiemelkedő munkáért, valamint átfogó életmű elismeréseként adományoz. 2010-ben ezt az elismerést hárman kapták meg: Hajdu Szabolcs filmrendező, Madarász Kathy Margit textilművész és Radics László mézeskalács készítő népi iparművész.

Hajdu Szabolcs – aki jelenleg az Egyesült Államokban tartózkodik, így nem vett részt az ünnepségen – az új magyar filmes generáció kiemelkedő alakja. Szülővárosa Ady gimnáziumának drámatagozatán és a Főnix Diákszínpadon bontakozott ki művészi tehetsége. Érettségi után a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, Simó Sándor osztályában tanult.
Eddig elkészült 5 nagyjátékfilmje (Macerás ügyek, Tamara, Fehér tenyér, Off Hollywood, Bibliotheque Pascal), mind a hazai, mind a külföldi fesztiválokon szép sikereket ért el.

Madarász Kathy Margit (képünkön balra) a hazai textilművészet egyik meghatározó alkotója. 1983 óta szakmai díjak sorával ismerik el alkotómunkáját. 1970-től mostanáig számos egyéni és csoportos kiállításon szerepelt itthon és külföldön. Különleges faliképeket és női ruhákat tervez, melyek a nőiesség és a méltóság ötvözetei, a magyar történelem nagyasszonyainak viseletét idézik meg. Értékes művészeti teljesítmény, ötletgazdagság, állandó megújulási képesség, valamint a kulturális közéleti jelenlét jellemzi munkásságát.

Radics László a mézeskalács-készítést a hajdúböszörményi Pázmándy család tagjaitól tanulta meg, akikkel házassága révén került kapcsolatba. A mézeskalács-készítés – napjainkban egyre ritkábban alkalmazott – hajdúsági ütőfás eljárásának kiváló ismerője. Több alkalommal képviselte a régiót és az országot külföldön.

A Hatvani-díjat a közgyűlés azon személyeknek adományozza, akik a város fejlesztése érdekében a természettudományok, a gazdasági élet, az egészségügy, a szociális tevékenység, az idegenforgalom és a környezetvédelem területén kiemelkedő tevékenységet fejtettek ki, valamint átfogó életmű elismeréseként. Idén ketten részesültek e díjban: Dr. Fülöp Zsolt és Dr. Gergely Pál.

Dr. Fülöp Zsolt (képünkön balra) a Magyar Tudományos Akadémia doktora, kísérleti fizikus. 2008-ban lett a Magyar Tudományos Akadémia Atommagkutató Intézetének igazgatója, 2009-ben pedig az Európai Fizikai Társulat Magfizikai Szakbizottságának elnöke. Szakterülete a világegyetem kémiai elemeinek kialakulásában szerepet játszó magfolyamatok és az e folyamatokban szereplő különleges összetételű és szerkezetű atommagok vizsgálata. Sokat tett az európai neutronkutató központ remélt Debrecenbe hozataláért, kutatási-fejlesztési projektek elnyeréséért.

Dr. Gergely Pál akadémikus, egyetemi tanár, a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centruma Általános Orvostudományi Kara Orvosi Vegytani Intézete igazgatója, centrumelnök-helyettes. Kutatói tevékenysége elsősorban a fehérjéknek a sejtfolyamatok szabályozásában játszott szerepének vizsgálatához kötődik. A magyar biokémia meghatározó személyisége.

A Hajós Alfréd-díjat 1995-ben alapította Debrecen Város Közgyűlése. A díj a versenysportban, a szabadidősportban és az utánpótlás-nevelésben, a sportvezetői, edzői szakterületen magas színvonalú munkát végzőknek; azon sportolóknak, akik kimagasló eredményeket értek el; illetve a testnevelés és diáksport területén éveken keresztül kifejtett kiemelkedő sportszakmai, oktató munkáért, maradandó értékeket teremtő tevékenységért adományozható egyéneknek és közösségeknek egyaránt. Az idei kitüntetettek: Giczei Csaba és Szabó Sándor.

Giczei Csaba (képünkön balra) egykori atléta, atlétaedző. Személye meghatározó Debrecen város atlétikai életében. Szakmai tekintélyének köszönhetően a városi és megyei versenyeken bíróként, szervezőként működik közre.

Szabó Sándor tizenhárom éves korában ismerkedett meg az ökölvívással Hajdúhadházon. Versenyzői pályafutása legnagyobb eredményeként a DVSC színeiben vasutas magyar bajnokságot is nyert. 1998-tól sportvezetőként irányítja a debreceni ökölvívó egyesületet. Szakmai munkáját dicséri több magyar bajnoki első helyezés, valamint a válogatott ökölvívók eredményei.

A díjazottak nevében Dr. Fülöp Zsolt szólalt fel, aki beszédében hangsúlyozta: "A díjazottak nevében köszönjük a díjakat és elsősorban azt köszönjük, hogy Debrecen városa figyelemmel kíséri és támogatja, mind a tudomány, mind a művészetben, mind a sportban elért eredményeket: és ez az igazi elismerés számunkra, hogy megkapjuk azt az elismerést,  figyelmet, amely Debrecen városának részéről érkezik felénk."2017. július 29., szombat
Márta, Flóra