Nyelvválasztás Bitte wählen Sie eine Sprache Please select a language magyar Deutsch english

Az isteni nedű hétvégéje a Békás-tónál

Három napig volt a bor fővárosa Debrecen. Az isteni nedű mellett, házias ételek, cigány- és blues zene várta a Borkarneválra látogatókat. 

A Békás-tó melletti fesztiválon nemcsak a különböző tájegységek boraiból, hanem a bortörténelemből és a borkultúrából is kaphattak ízelítőt az érdeklődők.
Mindenki megtalálta kedvenc italát a Borkarneválon. Míg a gyerekeknek a gyümölcslé és a zene is elég volt a jó hangulathoz, addig a felnőttek előszeretettel kóstolgatták az isteni nedűt. Van, aki a vörösre, van, aki a fehérre esküszik, abban azonban egyetértenek a borkedvelők, a hatás egyiknél sem marad el.
Én az ízéért iszom és nem a hatásáért, de igazából van hatása is, mert tele van ásványi anyagokkal – hallhattuk Terik Lászlót.
Magyar bor mellé magyar étel dukál. A Békás-tó partján bográcsokban főtt a slambuc. Családok, baráti társaságok versenyeztek a legjobbnak járó díjért. És hogy mi az igazán jó slambuc titka? Híj Zoltán és csapata szerint a slambucfőzés nem ördöngösség. Csak a 33-as számot kell megjegyezni.
Mikor elfővi a levét, amikor kezd összeállni, akkor jön a 33-as forgatás. 33-szor kell megforgatni, és akkor összesül az alja és a teteje együtt – magyarázta Híj Zoltán. 
Az étel gyorsan fogyott, a borospoharakat is gyakran kellett utántölteni. Kóstolgatás közben azonban sokan a kultúrának is teret engedtek. Az érdeklődők Erdélyi Szerencse Ödön borverseiből kaphattak ízelítőt. A költő maga is nagy borbarát. Több mint ezer verset írt már a nedűről.
A bor az az ital, ami semmi más italhoz nem hasonlítható, ez az ital az emberséget, az istenséget, a szívet, a lelket, mindent elmond – vélekedik Erdélyi Szerencse Ödön költő.
A borkultúra mellett a bor történelembe is bepillantást nyerhettek a látogatók. A szervezők egy magángyűjtő felajánlásából 800 darab, Trianon előtti borosüveg címkét állítottak ki. 
Valakitől valamikor kaptam egy zsák címkét ajándékba, és nem tudtam vele mit kezdeni. És akkor elkezdtem cserélgeti jobbra-balra, és a gyűjteményem így alakult az elmúlt években – mesélte Korcsmás Levente Zoltán gyűjtő.
Az egész napos borkóstolás után este emelkedett hangulatban várta a közönség a Blues Brothers zenekar koncertjét. A szórakozni vágyókat még az eső sem tántorította el.

Forrás: www.dtv.hu

Legfrissebbek

A békét biztosítják

A Magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandárjának katonái folytatják béketámogató feladatukat Koszovóban. A NATO-parancsnokság alatt működő magyar KFOR (Kosovo Force) kontingens 16. váltásának kibocsátó ünnepségét 2017. január 27-én rendezték a debreceni Kossuth téren.

Részletek

Díjazta legjobbjait a sportiskola

A legjobb egyéni sportolókat, a csapatsportágakban kiemelkedően teljesítő tehetségeket, valamint kiváló edzőiket méltatták a DSC-SI gáláján 2017. január 26-án.

Részletek

2017. januári közgyűlés

Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzatának Közgyűlése 2017. január 26-án tartotta soron következő rendes ülését. Az ülés kezdetén a jelenlévők egy perces csenddel emlékeztek Danku Attilára, a Fidesz-KDNP frakció tagjára – aki január 14-én hunyt el –, valamint a veronai buszbaleset áldozataira.

Részletek

95 esztendős lett

A debreceni Szabó Zsigmondné 2017. január 22-én 95 éves lett. Ebből az alkalomból január 25-én otthonában köszöntötte őt Hernádi Zoltán önkormányzati képviselő, valamint Siposné Hüse Judit, a polgármesteri hivatal szociális osztályának munkatársa.

Részletek

Lakossági tájékoztatás, 2017. január 24.

Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata tájékoztatja Debrecen város lakosságát, hogy a szálló por (PM10) légköri koncentrációjának 24 órás átlagértéke 2017.01.23-án egyik mérőállomáson sem haladta meg a riasztási küszöbértéket (100 μg/m3). Két mérőállomáson meghaladta a tájékoztatási küszöbértéket (75 μg/m3). Az önkormányzat a szmogriadó riasztási fokozatát megszünteti és a tájékoztatási fokozatát rendeli el.

Részletek

2017. augusztus 24., csütörtök
Bertelan

Webkamera: Kossuth tér


Menetrend


Fórum bejelentkezés