Nyelvválasztás Bitte wählen Sie eine Sprache Please select a language magyar Deutsch english

A buszgyártás egyik hazai fellegvára lesz Debrecen

2016. augusztus 17., szerda

A 15 és fél milliárd forintos beruházás révén elővárosi és helyközi autóbuszokat fognak fejleszteni és gyártani városunkban.


                                 (A kép rákattintással nagyítható)

Szándéknyilatkozatot írtak alá 2016. augusztus 17-én, szerdán Budapesten az ITK Holding Zrt., valamint a Mercedes és Setra buszokat gyártó német Daimler AG 100 százalékos tulajdonában lévő EvoBus Hungária Kft. vezetői arról, hogy autóbuszokat fognak fejleszteni és gyártani Debrecenben.
Az aláírást követő sajtótájékoztatón  Kossa György, az  ITK Holding Zrt. elnök-vezérigazgatója elmondta: az EvoBus az alvázakért, az ITK pedig a felépítményekért felel majd. Az együttműködés révén a cégek egy elővárosi és helyközi autóbusz termékcsaládot fejlesztenek ki városunkban. A vezérigazgatótól megtudtuk: az ITK cégcsoport a járműfejlesztési és gyártási infrastruktúra fejlesztésére 50 millió eurót (mai árfolyamon számolva 15 és fél milliárd forintot) kíván fordítani Debrecenben. A prototípust várhatóan jövő év tavaszán mutatják be.

Papp László
, Debrecen polgármestere úgy fogalmazott, hogy a megállapodás új gazdasági területet, új távlatokat nyit meg Debrecenben és Kelet-Magyarországon. Hozzátette: 350 új munkahelyet teremt majd az ITK beruházása. A városvezető emlékeztetett arra, hogy a mai bejelentéssel együtt idén már több mint 1800 új munkahely létrejöttéről és 65 milliárd forintnyi működő tőke Debrecenbe érkezéséről számoltak be. A 2016-os esztendő így az utóbbi időszak legsikeresebb gazdaságfejlesztési éve lesz Debrecenben.

Varga Mihály
nemzetgazdasági miniszter kijelentette: az együttműködés a magyar gazdaság szempontjából is komoly előrelépés, s ennek révén Debrecen a magyar járműgyártás egyik fellegvára lehet. Hozzátette: a kormány célja az, hogy 2020-ra évi 1000-1200 autóbuszt gyártsanak Magyarországon.
Varga Mihály az ágazat előtt álló feladatokat ismertetve elmondta, hogy nemcsak a gyártókapacitás növelése, hanem a megfelelő szakembergárda biztosítása is kiemelt cél. Hozzátette: az Országos Képzési Jegyzékben jelenleg már megtalálható képzéskínálat lefedi az autóbuszgyártáshoz és az összeszerelés folyamataihoz szükséges valamennyi szakmát. Nappali tagozaton jelenleg több mint 13 ezren tanulják ezeket, de a megújult szakképzési rendszer készen áll arra is, hogy az eddigieknél jóval több jelentkezőt fogadjon.
Jörg Schmidt, az EvoBus Hungária Kft. ügyvezetője arról beszélt, hogy cégük eddig is jelentős részt vállalt a magyarországi közösségi közlekedés fejlesztésében. 800 általuk gyártott busz fut Budapesten, 25 hibrid buszuk pedig Kecskeméten. A Debrecenben gyártott buszokat Mercedes-Benz alvázakkal szerelik majd.
Az ITK cégcsoport tagvállalata, az Inter Tan-Ker Zrt. a DKV-val konzorciumban együtt végzi az autóbuszos személyszállítást Debrecenben. A cég debreceni telephelyén tartják karban és javítják a közösségi közlekedést biztosító buszokat.
Kossa György, az ITK elnök-vezérigazgatója még arról is beszélt, hogy jelenleg 150 embert foglalkoztatnak Debrecenben, ez a létszám nő majd ötszázra. A gyár felépítése zöldmezős beruházás lesz. A feszített tempójú fejlesztés révén a prototípus jövő tavaszi bemutatása után a tervek szerint rögtön elkezdik majd a gyártást is.

Forrás: www.dehir.hu

Fotók: Miskolczi János

Debrecen Város Bora 2017

A Debrecen Város Bora 2017 borversenyre Magyarország valamennyi borvidékeiről lehetett nevezni. A versenyben pincészetek és egyéni termelők vehettek részt. A beküldött közel száz bormintákat 2016. december 7-én szakmai és társadalmi zsűri értékelte. Az eredményt 2017. január 20-án hozták nyilvánosságra.

Részletek

Brno Debrecen új testvérvárosa

Testvérvárosi megállapodást kötött Debrecen Megyei Jogú Város a csehországi Brno városával. A megállapodást 2017. január 19-én írta alá Petr Vokrál, Brno és Papp László, Debrecen polgármestere Brnoban.

Részletek

Az év emberei Debrecenben

Értékes, emlékezetes teljesítmények születtek Debrecenben 2016-ban is.

Részletek

Háziorvosi rendelőket újít fel az önkormányzat

2017-ben mintegy 800 millió forintból, összesen 11 városi tulajdonú ingatlant korszerűsítenek. A Lisznyai utcai rendelőt viszont végleg áthelyezik a Hadházi útra. A munkát ütemezve végzik, így a betegek ellátása a felújítások ideje alatt is zökkenőmentes lesz.

Részletek

Debrecenben tanul a legtöbb külföldi diák

Jó pár éves előnye van gazdasági kapcsolatok terén a Debreceni Egyetemnek az ország más egyetemeihez képest - ezt mondta Szilvássy Zoltán rektor 2017. január 13-án az intézmény úgynevezett gazdasági évnyitóján. A hagyományteremtő szándékkal megrendezett eseményre meghívták az egyetem partnereit is.

Részletek

2017. január 21., szombat
Ágnes