Nyelvválasztás Bitte wählen Sie eine Sprache Please select a language magyar Deutsch english

A buszgyártás egyik hazai fellegvára lesz Debrecen

2016. augusztus 17., szerda

A 15 és fél milliárd forintos beruházás révén elővárosi és helyközi autóbuszokat fognak fejleszteni és gyártani városunkban.


                                 (A kép rákattintással nagyítható)

Szándéknyilatkozatot írtak alá 2016. augusztus 17-én, szerdán Budapesten az ITK Holding Zrt., valamint a Mercedes és Setra buszokat gyártó német Daimler AG 100 százalékos tulajdonában lévő EvoBus Hungária Kft. vezetői arról, hogy autóbuszokat fognak fejleszteni és gyártani Debrecenben.
Az aláírást követő sajtótájékoztatón  Kossa György, az  ITK Holding Zrt. elnök-vezérigazgatója elmondta: az EvoBus az alvázakért, az ITK pedig a felépítményekért felel majd. Az együttműködés révén a cégek egy elővárosi és helyközi autóbusz termékcsaládot fejlesztenek ki városunkban. A vezérigazgatótól megtudtuk: az ITK cégcsoport a járműfejlesztési és gyártási infrastruktúra fejlesztésére 50 millió eurót (mai árfolyamon számolva 15 és fél milliárd forintot) kíván fordítani Debrecenben. A prototípust várhatóan jövő év tavaszán mutatják be.

Papp László
, Debrecen polgármestere úgy fogalmazott, hogy a megállapodás új gazdasági területet, új távlatokat nyit meg Debrecenben és Kelet-Magyarországon. Hozzátette: 350 új munkahelyet teremt majd az ITK beruházása. A városvezető emlékeztetett arra, hogy a mai bejelentéssel együtt idén már több mint 1800 új munkahely létrejöttéről és 65 milliárd forintnyi működő tőke Debrecenbe érkezéséről számoltak be. A 2016-os esztendő így az utóbbi időszak legsikeresebb gazdaságfejlesztési éve lesz Debrecenben.

Varga Mihály
nemzetgazdasági miniszter kijelentette: az együttműködés a magyar gazdaság szempontjából is komoly előrelépés, s ennek révén Debrecen a magyar járműgyártás egyik fellegvára lehet. Hozzátette: a kormány célja az, hogy 2020-ra évi 1000-1200 autóbuszt gyártsanak Magyarországon.
Varga Mihály az ágazat előtt álló feladatokat ismertetve elmondta, hogy nemcsak a gyártókapacitás növelése, hanem a megfelelő szakembergárda biztosítása is kiemelt cél. Hozzátette: az Országos Képzési Jegyzékben jelenleg már megtalálható képzéskínálat lefedi az autóbuszgyártáshoz és az összeszerelés folyamataihoz szükséges valamennyi szakmát. Nappali tagozaton jelenleg több mint 13 ezren tanulják ezeket, de a megújult szakképzési rendszer készen áll arra is, hogy az eddigieknél jóval több jelentkezőt fogadjon.
Jörg Schmidt, az EvoBus Hungária Kft. ügyvezetője arról beszélt, hogy cégük eddig is jelentős részt vállalt a magyarországi közösségi közlekedés fejlesztésében. 800 általuk gyártott busz fut Budapesten, 25 hibrid buszuk pedig Kecskeméten. A Debrecenben gyártott buszokat Mercedes-Benz alvázakkal szerelik majd.
Az ITK cégcsoport tagvállalata, az Inter Tan-Ker Zrt. a DKV-val konzorciumban együtt végzi az autóbuszos személyszállítást Debrecenben. A cég debreceni telephelyén tartják karban és javítják a közösségi közlekedést biztosító buszokat.
Kossa György, az ITK elnök-vezérigazgatója még arról is beszélt, hogy jelenleg 150 embert foglalkoztatnak Debrecenben, ez a létszám nő majd ötszázra. A gyár felépítése zöldmezős beruházás lesz. A feszített tempójú fejlesztés révén a prototípus jövő tavaszi bemutatása után a tervek szerint rögtön elkezdik majd a gyártást is.

Forrás: www.dehir.hu

Fotók: Miskolczi János

A békét biztosítják

A Magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandárjának katonái folytatják béketámogató feladatukat Koszovóban. A NATO-parancsnokság alatt működő magyar KFOR (Kosovo Force) kontingens 16. váltásának kibocsátó ünnepségét 2017. január 27-én rendezték a debreceni Kossuth téren.

Részletek

Díjazta legjobbjait a sportiskola

A legjobb egyéni sportolókat, a csapatsportágakban kiemelkedően teljesítő tehetségeket, valamint kiváló edzőiket méltatták a DSC-SI gáláján 2017. január 26-án.

Részletek

2017. januári közgyűlés

Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzatának Közgyűlése 2017. január 26-án tartotta soron következő rendes ülését. Az ülés kezdetén a jelenlévők egy perces csenddel emlékeztek Danku Attilára, a Fidesz-KDNP frakció tagjára – aki január 14-én hunyt el –, valamint a veronai buszbaleset áldozataira.

Részletek

95 esztendős lett

A debreceni Szabó Zsigmondné 2017. január 22-én 95 éves lett. Ebből az alkalomból január 25-én otthonában köszöntötte őt Hernádi Zoltán önkormányzati képviselő, valamint Siposné Hüse Judit, a polgármesteri hivatal szociális osztályának munkatársa.

Részletek

Lakossági tájékoztatás, 2017. január 24.

Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata tájékoztatja Debrecen város lakosságát, hogy a szálló por (PM10) légköri koncentrációjának 24 órás átlagértéke 2017.01.23-án egyik mérőállomáson sem haladta meg a riasztási küszöbértéket (100 μg/m3). Két mérőállomáson meghaladta a tájékoztatási küszöbértéket (75 μg/m3). Az önkormányzat a szmogriadó riasztási fokozatát megszünteti és a tájékoztatási fokozatát rendeli el.

Részletek

2017. július 29., szombat
Márta, Flóra