Nyelvválasztás Bitte wählen Sie eine Sprache Please select a language magyar Deutsch english

Dalidóval nyitja az évet Debrecen

2017. január 11., szerda

Igazi farsangi hangulattal várja a debrecenieket a Kölcsey Központban 2017. január 14-15-én. Idén először két napon át áll a bál. Lesz szerelemkovács, hagyományos mesterségek bemutatója, Tompeti és Irigy Hónaljmirigy is.


Példaértékű az az összefogás, ami a debreceni kulturális intézményeket jellemzi – fogalmazott Széles Diána alpolgármester az V. Farsangnyitó Debreceni Dalidó beharangozó sajtótájékoztatóján, 2017. január 11-én. A városvezető azt mondta: az a céljuk, hogy minden hónapban legyen egy nagy kulturális program a városban.
A Kölcsey Központban 2017. január 14-én délelőtt 10 órától egészen kora estig tart a V. Farsangnyitó Debreceni Dalidó. A hagyományoknak megfelelően a Debreceni Szakképzési Centrum iskolái is résztvevői a Dalidónak, mivel ez a nap a farsangnyitó vigadozás mellett a kézművesség és a szakmák dicséretének napja is. A Kölcsey Központ körfolyosóján, a Bálteremben, a Nagyteremben és a Baltazár Dezső téren megrendezett összes programon való részvétel ingyenes.
A mesterségek becsületét öregbíti Hutkai László bőrműves, Lugossy György fazekas, Radics Zoltán mézeskalács-készítő, Sarkadi Gyuláné gyöngyfűző, Kiss Mihály szappanfőző, Molnár Tiborné hímző és Buka Csabáné csipkeverő és Kiss Mihály szappanfőző. A Tímárház mestereihez immár ötödik alkalommal csatlakoznak az új idők inasai, a jelen művészeti iskoláinak és szakképző intézeteinek diákjai. A Debreceni Szakképzési Centrum iskolái idén a korábbinál népesebb csoportokkal lesznek jelen.
A Kós Károly Művészeti Szakközépiskola és a Medgyessy Ferenc Gimnázium és Művészeti Szakközépiskola a Kölcsey Központ Bényi Árpád-termében várja az érdeklődőket. A központ folyosóján a méltán népszerű povolnys asztalosok, a világítástörténetet bemutató Beregszászi, a finomságokat készítő Kereskedelmi és Vendéglátóipari, az Irinyi pék- és hentesinasai, a saját ruháikat bemutató Könnyűipari, a közlekedési játékokat népszerűsítő Brassai, az esztergáló Baross mellett jönnek a Péchy pallérjelöltjei, önjáró kisautót és szökőkutat is hoznak, a Dieneses ápolójelöltjei babákat pólyálnak, a Vegyipari tudósjelöltjei mindenféle ördöngős csodatévő folyadékokat kutyulnak, a Bethlen jövendőmondói pedig egy kínai pagodában megmondják a csíziót.
Ahogy az állomáshelyeken gazdagodik az inasremekeket készítők tudása, úgy gyarapodik a vállalkozó kedvű gyermekek vándorleveleibe szerezhető pecsétek száma. A kitartóak – akik legalább három mesterállomáson elkészítik remekeiket – idén is inaslevelekkel térhetnek haza.
A kurta lábú közönséget idén is gólyalábasok fogadják, 10.30 órától a Langaléta Garabonciások nyitják a Dalidót vásári komédiával, majd a gólyalábról leszállva Gulyás László vándormuzsikus folytatja jókedvű műsorát. Tompeti és Barátai farsangi koncertje 11 órától kezdődik a Nagyteremben. Csak tessék, csak tessék, királylányok, boszorkák, kéményseprők, mindenféle jelmezesek, ide jöjjenek! Érdemes jelmezben érkezni vagy gyorsan átöltözni, hiszen 12.30 órakor jelmezmustra kezdődik, a legszebbeknek, legötletesebbeknek pedig jutalom jár. A belépés ingyenes.
A Bálteremben 16 órakor a VSG Táncszínház bemutatja Csipkerózsika című zenés-táncos interaktív mesejátékát, nem csupán királylányoknak. A belépés ingyenes. Egy óra múlva, 17 órakor pedig a Nagyteremben kezdődik Szemerey László Abrakadabra című bűvészműsora, amelyről még a kiskutyák sem maradnak otthon. A belépés ingyenes. A rendkívül színes és változatos napot megkoronázza az Irigy Hónaljmirigy. 18 órakor jelmezes agymenés veszi kezdetét a Nagyteremben.
Január 15-én, vasárnap a Vojtina Bábszínházban 10 órától 13 óráig folytatódik a mulatság: mutatványosok csapnak nagy csinnadrattát, kicsik és nagyok próbálhatják ki magukat az egykori céhinasok játékaiban. Illik a tánc a farsangnak, minden rongya fityeg annak – éneklik a játszószínház muzsikusai, s velük rophatják a táncot az ide érkező népek. A Vojtina Bábszínház színháztermében 10 órától a Szerencsés János, avagy az ördög három aranyhajszála című bábjátékot is megnézhetik az érdeklődők. Aki dudás akar lenni, pokolra kell annak menni – énekli Szerencsés János és el is indul, ha el nem varázsolja őt is Kiss Balázs, bűvész, aki az Országos Corodini Bűvészbajnokság I. helyezettje lett 2016-ban. A játszószínházban A sárig kicsi kígyó kamarajáték szintén 10 órakor kezdődik az V. Farsangnyitó Dalidó keretében. A Baltazár Dezső téren a mechwartos kovácsmesterek és inasok szerencsepatkókkal várják a hideget jól tűrő farsangi kompániát, a farsangi étkek mesterei pedig régi, autentikus debreceni ételeket kínálnak rendkívül kedvező áron.


Fotók: Miskolczi János

 

A békét biztosítják

A Magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandárjának katonái folytatják béketámogató feladatukat Koszovóban. A NATO-parancsnokság alatt működő magyar KFOR (Kosovo Force) kontingens 16. váltásának kibocsátó ünnepségét 2017. január 27-én rendezték a debreceni Kossuth téren.

Részletek

Díjazta legjobbjait a sportiskola

A legjobb egyéni sportolókat, a csapatsportágakban kiemelkedően teljesítő tehetségeket, valamint kiváló edzőiket méltatták a DSC-SI gáláján 2017. január 26-án.

Részletek

2017. januári közgyűlés

Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzatának Közgyűlése 2017. január 26-án tartotta soron következő rendes ülését. Az ülés kezdetén a jelenlévők egy perces csenddel emlékeztek Danku Attilára, a Fidesz-KDNP frakció tagjára – aki január 14-én hunyt el –, valamint a veronai buszbaleset áldozataira.

Részletek

95 esztendős lett

A debreceni Szabó Zsigmondné 2017. január 22-én 95 éves lett. Ebből az alkalomból január 25-én otthonában köszöntötte őt Hernádi Zoltán önkormányzati képviselő, valamint Siposné Hüse Judit, a polgármesteri hivatal szociális osztályának munkatársa.

Részletek

Lakossági tájékoztatás, 2017. január 24.

Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata tájékoztatja Debrecen város lakosságát, hogy a szálló por (PM10) légköri koncentrációjának 24 órás átlagértéke 2017.01.23-án egyik mérőállomáson sem haladta meg a riasztási küszöbértéket (100 μg/m3). Két mérőállomáson meghaladta a tájékoztatási küszöbértéket (75 μg/m3). Az önkormányzat a szmogriadó riasztási fokozatát megszünteti és a tájékoztatási fokozatát rendeli el.

Részletek

2017. július 29., szombat
Márta, Flóra