Nyelvválasztás Bitte wählen Sie eine Sprache Please select a language magyar Deutsch english

Dalidóval nyitja az évet Debrecen

2017. január 11., szerda

Igazi farsangi hangulattal várja a debrecenieket a Kölcsey Központban 2017. január 14-15-én. Idén először két napon át áll a bál. Lesz szerelemkovács, hagyományos mesterségek bemutatója, Tompeti és Irigy Hónaljmirigy is.


Példaértékű az az összefogás, ami a debreceni kulturális intézményeket jellemzi – fogalmazott Széles Diána alpolgármester az V. Farsangnyitó Debreceni Dalidó beharangozó sajtótájékoztatóján, 2017. január 11-én. A városvezető azt mondta: az a céljuk, hogy minden hónapban legyen egy nagy kulturális program a városban.
A Kölcsey Központban 2017. január 14-én délelőtt 10 órától egészen kora estig tart a V. Farsangnyitó Debreceni Dalidó. A hagyományoknak megfelelően a Debreceni Szakképzési Centrum iskolái is résztvevői a Dalidónak, mivel ez a nap a farsangnyitó vigadozás mellett a kézművesség és a szakmák dicséretének napja is. A Kölcsey Központ körfolyosóján, a Bálteremben, a Nagyteremben és a Baltazár Dezső téren megrendezett összes programon való részvétel ingyenes.
A mesterségek becsületét öregbíti Hutkai László bőrműves, Lugossy György fazekas, Radics Zoltán mézeskalács-készítő, Sarkadi Gyuláné gyöngyfűző, Kiss Mihály szappanfőző, Molnár Tiborné hímző és Buka Csabáné csipkeverő és Kiss Mihály szappanfőző. A Tímárház mestereihez immár ötödik alkalommal csatlakoznak az új idők inasai, a jelen művészeti iskoláinak és szakképző intézeteinek diákjai. A Debreceni Szakképzési Centrum iskolái idén a korábbinál népesebb csoportokkal lesznek jelen.
A Kós Károly Művészeti Szakközépiskola és a Medgyessy Ferenc Gimnázium és Művészeti Szakközépiskola a Kölcsey Központ Bényi Árpád-termében várja az érdeklődőket. A központ folyosóján a méltán népszerű povolnys asztalosok, a világítástörténetet bemutató Beregszászi, a finomságokat készítő Kereskedelmi és Vendéglátóipari, az Irinyi pék- és hentesinasai, a saját ruháikat bemutató Könnyűipari, a közlekedési játékokat népszerűsítő Brassai, az esztergáló Baross mellett jönnek a Péchy pallérjelöltjei, önjáró kisautót és szökőkutat is hoznak, a Dieneses ápolójelöltjei babákat pólyálnak, a Vegyipari tudósjelöltjei mindenféle ördöngős csodatévő folyadékokat kutyulnak, a Bethlen jövendőmondói pedig egy kínai pagodában megmondják a csíziót.
Ahogy az állomáshelyeken gazdagodik az inasremekeket készítők tudása, úgy gyarapodik a vállalkozó kedvű gyermekek vándorleveleibe szerezhető pecsétek száma. A kitartóak – akik legalább három mesterállomáson elkészítik remekeiket – idén is inaslevelekkel térhetnek haza.
A kurta lábú közönséget idén is gólyalábasok fogadják, 10.30 órától a Langaléta Garabonciások nyitják a Dalidót vásári komédiával, majd a gólyalábról leszállva Gulyás László vándormuzsikus folytatja jókedvű műsorát. Tompeti és Barátai farsangi koncertje 11 órától kezdődik a Nagyteremben. Csak tessék, csak tessék, királylányok, boszorkák, kéményseprők, mindenféle jelmezesek, ide jöjjenek! Érdemes jelmezben érkezni vagy gyorsan átöltözni, hiszen 12.30 órakor jelmezmustra kezdődik, a legszebbeknek, legötletesebbeknek pedig jutalom jár. A belépés ingyenes.
A Bálteremben 16 órakor a VSG Táncszínház bemutatja Csipkerózsika című zenés-táncos interaktív mesejátékát, nem csupán királylányoknak. A belépés ingyenes. Egy óra múlva, 17 órakor pedig a Nagyteremben kezdődik Szemerey László Abrakadabra című bűvészműsora, amelyről még a kiskutyák sem maradnak otthon. A belépés ingyenes. A rendkívül színes és változatos napot megkoronázza az Irigy Hónaljmirigy. 18 órakor jelmezes agymenés veszi kezdetét a Nagyteremben.
Január 15-én, vasárnap a Vojtina Bábszínházban 10 órától 13 óráig folytatódik a mulatság: mutatványosok csapnak nagy csinnadrattát, kicsik és nagyok próbálhatják ki magukat az egykori céhinasok játékaiban. Illik a tánc a farsangnak, minden rongya fityeg annak – éneklik a játszószínház muzsikusai, s velük rophatják a táncot az ide érkező népek. A Vojtina Bábszínház színháztermében 10 órától a Szerencsés János, avagy az ördög három aranyhajszála című bábjátékot is megnézhetik az érdeklődők. Aki dudás akar lenni, pokolra kell annak menni – énekli Szerencsés János és el is indul, ha el nem varázsolja őt is Kiss Balázs, bűvész, aki az Országos Corodini Bűvészbajnokság I. helyezettje lett 2016-ban. A játszószínházban A sárig kicsi kígyó kamarajáték szintén 10 órakor kezdődik az V. Farsangnyitó Dalidó keretében. A Baltazár Dezső téren a mechwartos kovácsmesterek és inasok szerencsepatkókkal várják a hideget jól tűrő farsangi kompániát, a farsangi étkek mesterei pedig régi, autentikus debreceni ételeket kínálnak rendkívül kedvező áron.


Fotók: Miskolczi János

 

Debrecen Város Bora 2017

A Debrecen Város Bora 2017 borversenyre Magyarország valamennyi borvidékeiről lehetett nevezni. A versenyben pincészetek és egyéni termelők vehettek részt. A beküldött közel száz bormintákat 2016. december 7-én szakmai és társadalmi zsűri értékelte. Az eredményt 2017. január 20-án hozták nyilvánosságra.

Részletek

Brno Debrecen új testvérvárosa

Testvérvárosi megállapodást kötött Debrecen Megyei Jogú Város a csehországi Brno városával. A megállapodást 2017. január 19-én írta alá Petr Vokrál, Brno és Papp László, Debrecen polgármestere Brnoban.

Részletek

Az év emberei Debrecenben

Értékes, emlékezetes teljesítmények születtek Debrecenben 2016-ban is.

Részletek

Háziorvosi rendelőket újít fel az önkormányzat

2017-ben mintegy 800 millió forintból, összesen 11 városi tulajdonú ingatlant korszerűsítenek. A Lisznyai utcai rendelőt viszont végleg áthelyezik a Hadházi útra. A munkát ütemezve végzik, így a betegek ellátása a felújítások ideje alatt is zökkenőmentes lesz.

Részletek

Debrecenben tanul a legtöbb külföldi diák

Jó pár éves előnye van gazdasági kapcsolatok terén a Debreceni Egyetemnek az ország más egyetemeihez képest - ezt mondta Szilvássy Zoltán rektor 2017. január 13-án az intézmény úgynevezett gazdasági évnyitóján. A hagyományteremtő szándékkal megrendezett eseményre meghívták az egyetem partnereit is.

Részletek

2017. január 21., szombat
Ágnes