Nyelvválasztás Bitte wählen Sie eine Sprache Please select a language magyar Deutsch english

Debrecenben tanul a legtöbb külföldi diák

2017. január 16., hétfő

Jó pár éves előnye van gazdasági kapcsolatok terén a Debreceni Egyetemnek az ország más egyetemeihez képest - ezt mondta Szilvássy Zoltán rektor 2017. január 13-án az intézmény úgynevezett gazdasági évnyitóján. A hagyományteremtő szándékkal megrendezett eseményre meghívták az egyetem partnereit is.


A rektor szerint a vállalati kapcsolatok terén megelőzik a többi magyar egyetemet. Nemcsak oktatási intézményként működnek, hanem erős gazdaságfejlesztési erőt is képviselnek. Főként a kis- és középvállalkozásokkal együttműködve.
– Ott van az egyetemnek egy nagyon fontos szerepe, hogy a kis-  és középvállalkozói szektor versenyképességét egyrészt a képzéseken, másrészt direkt az innovációs folyamatokba való bekapcsolással tudja segíteni – hangsúlyozta Szilvássy Zoltán.

Széles Diána alpolgármester köszöntőjében azt mondta: most azon dolgoznak, hogy megalkossanak egy olyan víziót, amiből kitűnik, milyennek szeretnék látni a várost a század közepére. Ezt szolgálja a gazdasági kapcsolatok erősítésre létrehozott EDC Debrecen Város- és Gazdaságfejlesztési Központ, illetve a Debreceni Oktatási Tanács felállítása is.
- Ez közös feladatunk az egyetemmel, közös feladatunk az itt lévő partnerekkel. Közösen kell kitaláljuk azt, hogy mit szeretnénk a városból csinálni 2050-re – hallhattuk Széles Diánát.

Bács Zoltán, az egyetem kancellárja azt hangsúlyozta, hogy a magyar egyetemek közül itt tanul a legtöbb külföldi diák. Az oktatás és betegápolás mellett számos más területen is sikeresek. Az intézmény tavalyi 123 milliárd forintos mérlegfőösszege pedig biztosítja a stabilitást.

– A következő 2-3-4 évben ki tudjuk egészíteni az alaptevékenységeket olyan fejlesztésekkel, melyek igazán előre mutatnak, és a Debreceni Egyetem erejét, hírnevét és jelentőségét növelik – jelentette ki Bács Zoltán.
Az egyetem fejlesztési elképzeléseit a tavaly megalakult gazdasági tanácsadó testület is jónak tartja.
– Nagyon imponáló, amit a Debreceni Egyetem tud. Ez a rendezvény is azt bizonyítja, az egyetem számára az oktatáson kívül a gazdasági élet is nagyon fontos – mondta Kotosmann Zoltán, az egyetem Konzisztóriumának tagja.
A rendezvényen az is elhangzott, hogy az egyetem számára idén az egyik legnagyobb feladat a Kenézy Gyula Kórház integrációja és az egyetemi kórház státusz létrehozása lesz.

Forrás: www.dehir.hu

Fotók: Miskolczi János

A békét biztosítják

A Magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandárjának katonái folytatják béketámogató feladatukat Koszovóban. A NATO-parancsnokság alatt működő magyar KFOR (Kosovo Force) kontingens 16. váltásának kibocsátó ünnepségét 2017. január 27-én rendezték a debreceni Kossuth téren.

Részletek

Díjazta legjobbjait a sportiskola

A legjobb egyéni sportolókat, a csapatsportágakban kiemelkedően teljesítő tehetségeket, valamint kiváló edzőiket méltatták a DSC-SI gáláján 2017. január 26-án.

Részletek

2017. januári közgyűlés

Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzatának Közgyűlése 2017. január 26-án tartotta soron következő rendes ülését. Az ülés kezdetén a jelenlévők egy perces csenddel emlékeztek Danku Attilára, a Fidesz-KDNP frakció tagjára – aki január 14-én hunyt el –, valamint a veronai buszbaleset áldozataira.

Részletek

95 esztendős lett

A debreceni Szabó Zsigmondné 2017. január 22-én 95 éves lett. Ebből az alkalomból január 25-én otthonában köszöntötte őt Hernádi Zoltán önkormányzati képviselő, valamint Siposné Hüse Judit, a polgármesteri hivatal szociális osztályának munkatársa.

Részletek

Lakossági tájékoztatás, 2017. január 24.

Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata tájékoztatja Debrecen város lakosságát, hogy a szálló por (PM10) légköri koncentrációjának 24 órás átlagértéke 2017.01.23-án egyik mérőállomáson sem haladta meg a riasztási küszöbértéket (100 μg/m3). Két mérőállomáson meghaladta a tájékoztatási küszöbértéket (75 μg/m3). Az önkormányzat a szmogriadó riasztási fokozatát megszünteti és a tájékoztatási fokozatát rendeli el.

Részletek

2017. július 29., szombat
Márta, Flóra