Nyelvválasztás Bitte wählen Sie eine Sprache Please select a language magyar Deutsch english

Debrecen Város Bora 2017

2017. január 20., péntek

A Debrecen Város Bora 2017 borversenyre Magyarország valamennyi borvidékeiről lehetett nevezni. A versenyben pincészetek és egyéni termelők vehettek részt. A beküldött közel száz bormintát 2016. december 7-én szakmai és társadalmi zsűri értékelte.  Az eredményt 2017. január 20-án hozták nyilvánosságra.


Debrecen városa és környéke híres gasztronómiai kultúrájáról. Csak néhány példa a városra jellemző, másutt sehol meg nem található kulináris kínálatból: debreceni páros kolbász, debreceni töltött káposzta, hortobágyi húsos palacsinta, szürkemarha-húsból készült különlegességek és kemencében sütött-főzött ételek. A helyi és a magyaros specialitásokon túl egy nagyváros gasztronómiai kínálata természetesen nem nélkülözheti a méltán híres magyar borok széles választékát sem.
A magyar bor és borkultúra nem idegen Debrecen városától. Történelmi tény, hogy Érmellék, mely évszázadokon át a város szőlőskertje volt, az egyik legjelentősebb fehérboros vidéknek számított. Trianon előtt a várostól mintegy 40 kilométerre lévő érmelléki terület a fehér borok tekintetében Tokaj és Balaton-felvidék után a harmadik legjelentősebb bortermelő terület volt.
A város turisztikai kínálatának szélesítése, Debrecen város kulturális hagyományainak fenntartása, valamint a borturizmus népszerűsítése mindenkinek közös célja kell, hogy legyen. 
Papp László polgármester a város bora verseny 2017. január 20-án rendezett eredményhirdetése alkalmával bejelentette, hogy Debrecen jelképesen szőlőbirtokot vásárol az érmelléki borvidéken, stratégiai partnerként pedig Bihardiószeggel működik együtt. Mados Attila, Bihardiószeg polgármestere hozzátette: az a céljuk, hogy borvidékük újra ismert és elismert legyen. 
Ebben az évben harmadik alkalommal választották ki a város borát, minden eddiginél nagyobb érdeklődés mellett. A Debrecen Város Bora 2017 borversenyre Magyarország valamennyi borvidékeiről lehetett nevezni. A versenyben pincészetek és egyéni termelők vehettek részt. A beküldött közel száz bormintát 2016. december 7-én szakmai és társadalmi zsűri értékelte.

A zsűri döntése értelmében:

Debrecen város fehér bora 2017:

Szászi Endre, Olaszrizling 2015
Badacsonyi borvidék, Szigliget
Borász: Szászi Endre

Debrecen város vörös bora 2017:
 
Centurio Szőlőbirtok, Összetett 2015
Mátrai borvidék, Gyöngyöstarján
Borász: Ludányi Balázs

Debrecen város prémium fehér bora 2017:
 
Tokaj-Hétszőlő Zrt., Furmint Selection 2012
Tokaj-hegyaljai borvidék
Borász: Makkai Gergely

Debrecen város prémium vörös bora 2017:

Bodri Pincészet Kft., Gurovice 2013 Kékfrankos
Szekszárdi borvidék
Borász: Dr. Bodri István

A győztes borok jogosultak az éremcímke használatára. Különlegesség, hogy a Debrecen város prémium vörös bora 2017 díj nyertese, a Gurovice 2013 Kékfrankos a pincészeten kívül kizárólag Debrecenben kapható.Fotók: Miskolczi János

 

A békét biztosítják

A Magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandárjának katonái folytatják béketámogató feladatukat Koszovóban. A NATO-parancsnokság alatt működő magyar KFOR (Kosovo Force) kontingens 16. váltásának kibocsátó ünnepségét 2017. január 27-én rendezték a debreceni Kossuth téren.

Részletek

Díjazta legjobbjait a sportiskola

A legjobb egyéni sportolókat, a csapatsportágakban kiemelkedően teljesítő tehetségeket, valamint kiváló edzőiket méltatták a DSC-SI gáláján 2017. január 26-án.

Részletek

2017. januári közgyűlés

Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzatának Közgyűlése 2017. január 26-án tartotta soron következő rendes ülését. Az ülés kezdetén a jelenlévők egy perces csenddel emlékeztek Danku Attilára, a Fidesz-KDNP frakció tagjára – aki január 14-én hunyt el –, valamint a veronai buszbaleset áldozataira.

Részletek

95 esztendős lett

A debreceni Szabó Zsigmondné 2017. január 22-én 95 éves lett. Ebből az alkalomból január 25-én otthonában köszöntötte őt Hernádi Zoltán önkormányzati képviselő, valamint Siposné Hüse Judit, a polgármesteri hivatal szociális osztályának munkatársa.

Részletek

Lakossági tájékoztatás, 2017. január 24.

Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata tájékoztatja Debrecen város lakosságát, hogy a szálló por (PM10) légköri koncentrációjának 24 órás átlagértéke 2017.01.23-án egyik mérőállomáson sem haladta meg a riasztási küszöbértéket (100 μg/m3). Két mérőállomáson meghaladta a tájékoztatási küszöbértéket (75 μg/m3). Az önkormányzat a szmogriadó riasztási fokozatát megszünteti és a tájékoztatási fokozatát rendeli el.

Részletek

2017. július 29., szombat
Márta, Flóra