Debrecen.hu

Nyelvválasztás Bitte wählen Sie eine Sprache Please select a language magyar Deutsch english

Díjazottak Debrecen Város Napján

2013. április 11., csütörtök

Debrecen Város Napja alkalmából 2013. április 11-én ünnepi közgyűlést tartott Debrecen képviselő-testülete. Az eseményen díszpolgári címeket, a Pro Urbe- és Mecénás-díjakat, valamint Kölcsey Ferenc ösztöndíjat adtak át.

Ez a nap Debrecen szabad királyi várossá nyilvánításának évfordulója. A kiváltságlevelet I. Lipót magyar király 1693. április 11-én adományozta Debrecennek.
 
Díszpolgárok
A Debrecen Megyei Jogú Város Díszpolgára kitüntető cím adományozásával a közgyűlés kifejezésre juttatja nagyrabecsülését azok iránt, akik a város és lakossága érdekében példamutatóan munkálkodtak. Ezzel ismeri el azok életművét, akik maradandót alkottak, és ezzel hozzájárultak Debrecen szellemi és anyagi gyarapodásához. E címmel tüntethető ki az a személy, aki a város nemzetközi hírnevét tovább erősítette. A képviselő testület az idén Debrecen Város Díszpolgára kitüntető címet adományozott dr. Nagy Jánosnak a Debreceni Egyetem rektorhelyettesének, az Agrár- és Gazdálkodástudományok Centrumának elnökének és Risztov Éva olimpiai bajnok úszónak, a Debreceni Sportcentrum–Sportiskola versenyzőjének.
Dr. Nagy János
 1975-ben végzett a Debreceni Agrártudományi Egyetem Mezőgazdaság-tudományi Karán. Kandidátusi disszertációját 1986-ban védte meg, 1995-ben a Debreceni Agrártudományi Egyetem Tanácsa a mezőgazdasági tudomány területén habilitált doktorrá nyilvánította. 1996-ban nevezték ki egyetemi tanárnak, 1997-től a Magyar Tudományos Akadémia doktora. A Debreceni Agrártudományi Centrum létrehozásának kezdeményezője és 2000-2004 között első elnöke, 2003-2004-ben a Debreceni Egyetem rektorhelyettese, s két alkalommal – 2002-2003-ben, valamint 2004 és 2007 között – rektora volt. Jelenleg a Debreceni Egyetem rektorhelyettese, az Agrár- és Gazdálkodástudományok Centrumának elnöke, továbbá a Földhasznosítási, Műszaki és Területfejlesztési Intézet intézetvezető egyetemi tanára. Nemzetközileg elismert kutatómunkát végez, számos hazai és külhoni projekt koordinátora, vezetője. Hatékony együttműködést alakított ki a Magyar Tudományos Akadémia kutatóintézeteivel és több külföldi egyetemmel. Iskolateremtő tevékenysége jelentős. 390 tudományos közleménye jelent meg, a Kukoricatermesztés című könyve pedig angol, spanyol, orosz és ukrán nyelven is sikeres. A számos kitüntetéssel rendelkező, Széchenyi-díjas egyetemi tanár a magyar felsőoktatás és tudományos élet területén nyújtott kiemelkedő teljesítményével jelentősen hozzájárult Debrecen nemzetközi hírnevének öregbítéséhez, a város szellemi és anyagi gyarapodásához.


Risztov Éva
olimpiai bajnok, háromszoros világbajnoki ezüstérmes, hatszoros Európa-bajnoki ezüstérmes, Európa-bajnoki bronzérmes, hatszoros rövid pályás Európa-bajnok, hétszeres ifjúsági Európa-bajnok úszó. A felnőttek között ötvennyolcszoros országos magyar bajnok, felnőtt országos csúcstartó 400 és 1500 méter gyorson 50 méteres medencében, és 800 méter gyorson 25 méteres medencében. Volt rövid pályás Európa-csúcstartó 800 méter gyorson. Hódmezővásárhelyen kezdte sportpályafutását, s a 2000-es évek elejére – a Budapesti Spartacus sportolójaként – a magyar úszósport első számú női versenyzőjévé nőtte ki magát. 2005 őszén megszakította a versenyzést, majd 2009-ben a Debreceni Sportcentrum versenyzőjeként tért vissza. Ezzel egy időben felvételt nyert a Debreceni Egyetem Állam- és Jogtudományi Karának igazgatásszervező szakára, melynek jelenleg is hallgatója. A 2012-es debreceni úszó Európa-bajnokságon 1500 méteres gyorsúszásban ezüst-, míg 800 méteren bronzérmet szerzett. Eddigi pályafutása legnagyobb sikerét a 2012-es londoni olimpián érte el, ahol 10 kilométeres nyílt vízi úszásban olimpiai bajnok lett. A több rangos elismeréssel is rendelkező olimpikon, 2012 legjobb felnőtt női sportolója – Debrecen város Hajós Alfréd-díjának kitüntetettje – 2013 januárjától a Magyar Úszó Szövetség Sportolói Bizottságának tagja.

Pro Urbe-díjasok
A város érdekében kifejtett jelentős tevékenység elismeréseként Pro Urbe kitüntető díj adományozható azon természetes és jogi személynek, közösségnek, aki, illetve amely éveken keresztül munkálkodott a helyi társadalom javára az emberi tevékenység bármely területén. Debrecen közgyűlése Pro Urbe-díjat adományozott Felföldi Lászlónak,a Megtestesülés Plébánia plébánosa, püspöki helynök, esperesnek és Vidnyánszky Attilaszínházigazgató, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színházi rendező, filmrendezőnek.

Felföldi László
római katolikus pappá történt szentelését követően Újfehértón, Egerben, Nyíregyházán káplán, 1996 és 1998 között Debrecenben püspöki titkár, majd püspöki irodaigazgató volt. 2003-tól püspöki helynök, 2008-tól esperes. Ezzel párhuzamosan két egyházközségben is plébános: tíz éve vezeti a debreceni Megtestesülés Plébániát, de irányítása alatt működik a Józsai Társegyházközség is. Ez alatt az évtized alatt az Újkerti lakótelep közvetlen közelében lévő templom – egyházi funkcióján túl – a környék kulturális központjává vált. Jelenleg 22 közösség (Karitasz-csoport, szabadegyetem, Szenvedélybetegek Önsegítő Csoportja, Család-csoport, Fiatal felnőttek köre, énekkar és zenekar, baba-mama klub, női torna, hobbielektronika, s még sorolhatnánk) tevékenykedik itt, több száz résztvevővel. A plébánia programjain bárki ingyenesen, vallási hovatartozástól függetlenül részt vehet. Felföldi László közösségépítő, közösségformáló munkája kiemelkedő. Nagy tisztelet és szeretet övezi. Különös gondot fordít a fiatalok lelki épülésére. Napközis, valamint nyári családos táborait, egyedi programjait óriási érdeklődés kíséri. Mind egyházi pályafutása, mind elhivatott, tenni akaró „civil” személyisége, s a társadalom legfontosabb építőköve, a család széthullása ellen ható akciói, programjai, az összetartozás érzését erősítő, szolidaritásra nevelő tevékenysége kivívta a debreceniek elismerését és megbecsülését.

Vidnyánszky Attila
számos magyarországi díj kitüntetettje, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színházi rendező, filmrendező, 2002-től Ukrajna Érdemes Művésze. Beregszászon született, 1985-ben az Ungvári Állami Egyetemen magyar-történelem szakon bölcsészdiplomát, majd 1992-ben a Kijevi Állami Színház- és Filmművészeti Egyetemen rendezői diplomát szerzett, ahol 1990-től 1997-ig színészmesterséget is oktatott. A Beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház alapító igazgatója és művészeti vezetője. Hazánkban 1999-től a régi Nemzeti Színházban, 2000-től a Pesti Magyar Színházban állított színpadra darabokat. 2004-től egy évig a Magyar Állami Operaház vezető rendezője volt. 2005-ben a Magyar Művészeti Akadémia tagjává választották. 2006 januárjától a Csokonai Színház művészeti vezetője, majd a debreceni teátrum direktora. 2013. július 1-jétől a Nemzeti Színház igazgatója. Munkássága során sajátos, a naturalista-realista színházi hagyományokkal és a polgári színház esztétikájával is szembehelyezkedő, különleges színpadi nyelvet hozott létre, melyet saját maga a „költői színház” terminussal határoz meg. A Debrecenben eltöltött éveit számos sikeres, díjazott rendezés, monumentális színpadi művek, a kortárs magyar drámairodalom értékeinek bemutatására, népszerűsítésére életre hívott DESZKA fesztivál jellemzi. Mindezeknek köszönhetően a színházra újra felfigyelt a szakma.

Mecénás-díjasok
Debrecen Város Mecénása-díj adományozható a város gyarapodását, fejlődését szolgáló, ellenszolgáltatás nélküli, jelentős anyagi támogatás elismeréseként. A közgyűlés Debrecen Város Mecénása-díjat adományozott Pántya Sándornak, a Bazár-Parking 2000 Kft. ügyvezetőjének és dr. Szabó Lászlónak, a TEVA Magyarország Zrt. vezérigazgatójának.

Pántya Sándor
a jelenleg 62 alkalmazottat foglalkoztató Bazár-Parking 2000 Kft. ügyvezetője. A vállalkozás fő profilja a takarítás, kommunális hulladékszállítás, hóeltakarítás, síkosság-mentesítés. A cég végzi teljes megelégedésre több debreceni esemény – például az őszi és tavaszi nagyvásár, a gyermeknap, a majális, augusztus 20., a fenyőfavásár, a karácsonyi Aranycsengő vásár – előkészítési, takarítási és szemétszállítási munkáit, a virágpiac tavaszi ki- és őszi bepakolását, a DKV Zrt. által üzemeltetett parkolók és a városban lévő közműalagút takarítását. A folyamatosan fejlődő, korszerű környezetirányítási rendszert alkalmazó Bazár-Parking 2000 Kft. üzemelteti a debreceni állatvásárt is. Pántya Sándor ügyvezetői munkája mellett különösen szívén viseli az egészséges életmóddal és környezetvédelemmel összefüggő rendezvények támogatását. Így önzetlen segítségnyújtása is hozzájárult az I. Debreceni Maraton, az Oxigén Kupa, a TeSzedd! elnevezésű hulladékgyűjtési akció, az úszó Európa-bajnokság, továbbá a Debreceni Pulykanapok, a polgárőr nap, a tavaszi nagytakarítási akció sikeres lebonyolításához. Sportemberként évek óta több kispályás labdarúgócsapatot és súlyemelőt, továbbá a DKSE kézilabda-, valamint a város vízilabdacsapatát támogatja. Ezen a télen térítésmentesen vállalta a Hatvan és Vezér utca között húzódó kerékpárút síktalanítását, közlekedésre alkalmassá tételét.

Dr. Szabó László
orvosi diplomája megszerzése után a Debreceni Orvostudományi Egyetem I. Számú Sebészeti Klinikáján dolgozott. Ezt követően 1993-ban sebészi pályáját orvoslátogatói pozícióra váltotta a Lilly Hungária Kft.-nél, ahol a marketing területén több munkakört is betöltött. Karrierje 1997-től a fél világon keresztülívelt. A főbb állomások többek között az Egyesült Királyság, Új-Zéland és Ausztria voltak. Már jelentős vezetői tapasztalattal a háta mögött 2003-ban megszakította külföldi pályafutását, mivel hazánkban kinevezték a Lilly Hungária Kft. élére. Az itthon töltött négy évet követően 2007-ben a cég indianapolisi székhelyén, később pedig a kínai központnál, Sanghajban folytatta karrierjét, humánerőforrás-alelnökként. A magyar gazdasági élet prominens képviselőjének szülővárosához való kötődése 17 év külföldi tartózkodás ellenére is erős maradt. 2010 októbere óta a TEVA Magyarország Zrt. vezérigazgatója. E pozícióban – világlátását és tapasztalatát felhasználva – követi és segíti Debrecen törekvéseit, továbbá nagy mértékben hozzájárul a város sportéletének fejlődéséhez. A cég a DVSC-TEVA névadó szponzora, emellett a DEAC és a Faktum támogatója is. A vezérigazgató a Debreceni Egyetem Gazdasági Tanácsának tagjaként kimagasló szakértelmével segíti a kiváló, illetőleg kutatóegyetemi címet elnyert felsőoktatási intézményt.
 
Kölcsey Ferenc ösztöndíjas
Debrecen közgyűlése 2006-ban Kölcsey Ferenc ösztöndíjat alapított debreceni amatőr és hivatásos alkotóművészek, művészeti együttesek részére abból a célból, hogy Debrecenről szóló alkotások létrejöttét ösztönözze. A benyújtott pályázatok értékelését követően a közgyűlés 2013-ban Kölcsey Ferenc ösztöndíjat adományozott a Kodály Filharmónia Debrecen általVajda János Carmina Calvinistica Debreceniensiscímmel benyújtottpályázatának. A zenemű alapját a Debreceni Református Kollégium levéltárában fellelhető, a Kollégium diákjai által a Református Énekeskönyv dallamaira írt szövegek, valamint az eredeti, nagy hagyományú zenei anyag alkotja. A művet Vajda János Kossuth-díjas zeneszerző írja meg, aki maga is erős szálakkal kötődik Debrecenhez. A zenemű előadása hivatásos együttesek, a Kodály Filharmónia Debrecen, a Csokonai Színház énekkara, a nyíregyházi Cantemus Vegyeskar közös produkciójában valósulna meg. A tervezett bemutató a hagyományos koncertelőadásoktól eltérően nagyrendezvény keretében, látványos vizuális technika, valamint hivatásos mozgásművészeti csoportok bevonásával valósulna meg. A tervezett mű olyan egyedülálló feldolgozása a református énekeknek, amely egyrészt zenetörténeti szempontból jelentős, másrészt erősíti a kálvinista zenei tradíciókat, a Református Kollégiumot és Debrecen városát egyaránt.
Az ösztöndíjat a Kodály Filharmónia Debrecen igazgatója és művészeti vezetője, Somogyi-Tóth Dániel vette át.


A díjazottakról a Debrecen Televízió által készített kisfilmek megtekinthetők: >> Itt


 Kapcsolódó cikkeink

Díjazottak Debrecen Város Napján

2017. július 23., vasárnap
Lenke