Nyelvválasztás Bitte wählen Sie eine Sprache Please select a language magyar Deutsch english

Együttműködési megállapodásokat kötött Debrecen

2016. november 25., péntek

Az együttműködési megállapodásokat Papp László, Debrecen polgármestere, Bohdan Andrijiv, Ungvár polgármestere, Mikhajlo Fatyejev, Harkov alpolgármestere és Kravcsenko György, az Ukrán Országos Önkormányzat elnöke írta alá 2016. november 25-én Debrecenben.


Liubov Nepop ukrán nagykövet vetette fel 2016. szeptember 23-i debreceni látogatásán, hogy a november végi miniszterelnöki találkozót követően kétoldalú együttműködési megállapodásokat köthetne Debrecen két ukrán várossal, Ungvárral és Harkovval, valamint az Ukrán Országos Önkormányzattal.
A most aláírt megállapodások alapján a szerződő felek vállalják, hogy folyamatossá teszik a delegációk cseréjét, főként abból a célból, hogy a város által végzett feladatok és tevékenységek minden területén tapasztalatot cseréljenek, tanuljanak. A felek kölcsönös célja a városok közötti kapcsolatok, hagyományok ápolása és megerősítése, elsősorban konferenciák, szimpóziumok és kiállítások szervezésével.
Történelmi nap volt a mai Debrecen életében. Így fogalmazott Papp László polgármester az együttműködési megállapodások aláírása után. Délelőtt a Debreceni Egyetemen találkozott egymással Orbán Viktor magyar és Volodimir Hrojszman ukrán miniszterelnök, délután pedig Ungvárral és Harkovval, valamint az Ukrán Országos Önkormányzattal kötött partnerségi megállapodást Debrecen. Papp László polgármester hangsúlyozta: Debrecen híd szerepet vállal a jövőben a magyar-ukrán kapcsolatokban gazdasági, oktatási és kulturális téren egyaránt.
Bohdan Andrijiv, Ungvár polgármestere arról beszélt az ünnepélyes alkalmon, hogy városa eddig is különös figyelmet fordított a helyi magyar kisebbségre. A megállapodás után sokkal szorosabb lehet a kapcsolat. Mikhajlo Fatyejev, Harkov alpolgármestere úgy fogalmazott: városa igazi európai település. Debrecen a harmincadik város, amellyel Harkov partnerségi megállapodást köt, és ennek szimbolikus jelentősége van. Kravcsenko György, az Ukrán Országos Önkormányzat elnöke abban bízik, hogy a megállapodás után erősebb lesz a kulturális együttműködés a magyarországi ukrán kisebbség és Debrecen városa között.
Fotók: Miskolczi János

A békét biztosítják

A Magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandárjának katonái folytatják béketámogató feladatukat Koszovóban. A NATO-parancsnokság alatt működő magyar KFOR (Kosovo Force) kontingens 16. váltásának kibocsátó ünnepségét 2017. január 27-én rendezték a debreceni Kossuth téren.

Részletek

Díjazta legjobbjait a sportiskola

A legjobb egyéni sportolókat, a csapatsportágakban kiemelkedően teljesítő tehetségeket, valamint kiváló edzőiket méltatták a DSC-SI gáláján 2017. január 26-án.

Részletek

2017. januári közgyűlés

Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzatának Közgyűlése 2017. január 26-án tartotta soron következő rendes ülését. Az ülés kezdetén a jelenlévők egy perces csenddel emlékeztek Danku Attilára, a Fidesz-KDNP frakció tagjára – aki január 14-én hunyt el –, valamint a veronai buszbaleset áldozataira.

Részletek

95 esztendős lett

A debreceni Szabó Zsigmondné 2017. január 22-én 95 éves lett. Ebből az alkalomból január 25-én otthonában köszöntötte őt Hernádi Zoltán önkormányzati képviselő, valamint Siposné Hüse Judit, a polgármesteri hivatal szociális osztályának munkatársa.

Részletek

Lakossági tájékoztatás, 2017. január 24.

Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata tájékoztatja Debrecen város lakosságát, hogy a szálló por (PM10) légköri koncentrációjának 24 órás átlagértéke 2017.01.23-án egyik mérőállomáson sem haladta meg a riasztási küszöbértéket (100 μg/m3). Két mérőállomáson meghaladta a tájékoztatási küszöbértéket (75 μg/m3). Az önkormányzat a szmogriadó riasztási fokozatát megszünteti és a tájékoztatási fokozatát rendeli el.

Részletek

2017. július 29., szombat
Márta, Flóra