Nyelvválasztás Bitte wählen Sie eine Sprache Please select a language magyar Deutsch english

Európa saját szemmel

2016. december 16., péntek

Az európaiak közötti sokszínű kulturális egység tudatának és az együttműködésnek az erősítését célul kitűző Robert Schuman Intézet magyarországi tanulmányutat szervezett közel 40, az ukrán önkormányzatokban és a civil szférában tevékenykedő szakember számára.


Az intézet immár több éves múltra visszatekintő szakmai sorozata keretében idén Europe by Own Eyes címmel szervezett, Budapestet, Miskolcot és Debrecent érintő, 2016. december 12. és 16. között zajlott látogatás célja az volt, hogy a csoport megismerkedjen a magyar-ukrán diplomáciai és gazdasági kapcsolatokkal, a nemzetiségi szószóló, az Ukrán Országos Önkormányzat, valamint a magyarországi települési önkormányzatok munkájával.
Debrecenben Barcsa Lajos alpolgármester és Németh Ilona, a polgármesteri hivatal szervezési osztályának vezetője köszöntötte és tájékoztatta a több mint tíz ukrajnai települést képviselő küldöttség tagjait Debrecen történetéről, a város gazdasági és turisztikai jellemzőiről, a polgármesteri hivatal tevékenységéről, s a legaktuálisabb magyar-ukrán kapcsolatokról, így a nemrég Debrecenben lezajlott miniszterelnöki találkozóról és gazdasági fórumról, valamint a debreceni segítséggel megvalósult salánki óvodafejlesztésről is.
A vendégek nagy érdeklődéssel hallgatták a tájékoztatókat, s számtalan kérdést tettek fel például a város gazdálkodásával, a gazdaság- és városfejlesztéssel, a közgyűlés munkájával, a közalkalmazottak munkakörülményeivel, a rendőrséggel való együttműködéssel, a foglalkoztatással, a munkaerőpiaccal, a civil szervezetekkel való kapcsolattartással, a fogyatékkal élők segítésével, valamint a helyi jogalkotással kapcsolatban.

Debrecen Város Bora 2017

A Debrecen Város Bora 2017 borversenyre Magyarország valamennyi borvidékeiről lehetett nevezni. A versenyben pincészetek és egyéni termelők vehettek részt. A beküldött közel száz bormintákat 2016. december 7-én szakmai és társadalmi zsűri értékelte. Az eredményt 2017. január 20-án hozták nyilvánosságra.

Részletek

Brno Debrecen új testvérvárosa

Testvérvárosi megállapodást kötött Debrecen Megyei Jogú Város a csehországi Brno városával. A megállapodást 2017. január 19-én írta alá Petr Vokrál, Brno és Papp László, Debrecen polgármestere Brnoban.

Részletek

Az év emberei Debrecenben

Értékes, emlékezetes teljesítmények születtek Debrecenben 2016-ban is.

Részletek

Háziorvosi rendelőket újít fel az önkormányzat

2017-ben mintegy 800 millió forintból, összesen 11 városi tulajdonú ingatlant korszerűsítenek. A Lisznyai utcai rendelőt viszont végleg áthelyezik a Hadházi útra. A munkát ütemezve végzik, így a betegek ellátása a felújítások ideje alatt is zökkenőmentes lesz.

Részletek

Debrecenben tanul a legtöbb külföldi diák

Jó pár éves előnye van gazdasági kapcsolatok terén a Debreceni Egyetemnek az ország más egyetemeihez képest - ezt mondta Szilvássy Zoltán rektor 2017. január 13-án az intézmény úgynevezett gazdasági évnyitóján. A hagyományteremtő szándékkal megrendezett eseményre meghívták az egyetem partnereit is.

Részletek

2017. január 21., szombat
Ágnes