Nyelvválasztás Bitte wählen Sie eine Sprache Please select a language magyar Deutsch english

Bemutatták, hol épül fel az FAG új üzemcsarnoka

2016. április 15., péntek

Az új épülettel összesen 51 ezer négyzetméteren folyik majd a termelés, és jelentősen nő Debrecen, valamint a régió versenyképessége.Három ütemben, összesen 12+25, azaz összesen 37 milliárd forintból fejleszt az FAG Debrecenben, és hatszáznál is több új munkahelyet teremt a városban. A beruházás első két ütemében 12 milliárd forint összértékű beruházást hajt végre a cég a megyeszékhelyen, ezzel 20 millió darabról 30 millióra növelik a debreceni üzem gyártókapacitását és 1400-ról 1500-ra nő a munkavállalók száma a Határ úti üzemben.
A harmadik ütemben – ezt 2016. április 14-én jelentették be a Külgazdasági és Külügyminisztériumban Budapesten – több mint 25 milliárd forintból fejleszt az FAG Debrecenben. Az új, 22 ezer négyzetméteres csarnok építése 2016 szeptemberében kezdődik, és a tervek szerint 2017 októberében már termelés zajlik ott. Öt év alatt 510 új munkahelyet teremtenek ezzel a beruházással a városban, így a három ütemben összesen hatszáznál is több új munkahely jön majd létre.A fejlesztésről 2016. április 15-én debreceni sajtótájékoztatón is beszámoltak, valamint egy bejárás során megmutatták a leendő komplexum helyét is. Papp László polgármester az eseményen elmondta: az elmúlt évben nagyon komoly felkészülésen ment keresztül a város azzal kapcsolatban, hogy egy aktív gazdaságfejlesztés folyamat indulhasson el. Ennek nagyon fontos állomása az FAG gyárbővítése, mely kétezres munkavállalói létszámmal a város egyik legnagyobb foglalkoztatójává léphet elő.
- Az év első három és fél hónapja nagyon eredményes volt, mivel ebben az időszakban nyolcszáz munkahely jött létre Debrecenben. Azt a célt tűztük ki magunk elé, hogy 2016-ban legalább kétezer új munkahelyet tudjunk teremteni a városban. Folyamatosan zajlanak a befektetési tárgyalások, szinte minden héten találkozunk olyan vállalatok képviselőivel, melyek Debrecenben vagy a város környékén akarnak beruházni. Ki kell hangsúlyozni, hogy nagyon professzionális csapattal tudjuk őket kiszolgálni, és minden esélyünk megvan arra, hogy a kitűzött célt, a kétezer új munkahelyet meg tudjuk valósítani még ebben az évben – nyilatkozta a polgármester.Szabó Péter
, az FAG ügyvezető igazgatója megmutatta, hol lesz majd az üzemcsarnok. Mint mondta, a mostani, 28 ezer négyzetméteres létesítmény tükörképe lesz majd a másik oldalra tervezett üzemcsarnok, mely 22 ezer négyzetméteres alapterületen fog megépülni. Ezzel összesen 51 ezer négyzetméteren folyik majd a termelés.
– Az a döntés, hogy a kormány támogatja ezt a projektet, az anyavállalat számára is pozitív üzenettel bír. A gyárbővítés nem csak kapacitásbővítést jelent, hanem egy olyan új köszörűstechnológiát hoz a csarnokba, ami még a Schaeffler-csoporton belül sem működött eddig. Az új fejlesztésekkel nem csak a versenyelőnyünket alapozzuk meg, hanem hozzájárulunk Debrecen és a régió versenyképességéhez is – hangsúlyozta az ügyvezető igazgató, aki kitért arra is, hogy a gyár éves árbevétele 100 millió euró. Mint elmondta: 2010-ben 12 millió darab csapágyat gyártottak, s idén ez a szám már eléri a 26 milliót.
Kósa Lajos
országgyűlési képviselő a terület bejárása során kiemelte: nagy lehetőség előtt áll a mostani fejlesztéssel kapcsolatban a város, melynek több szempontnak is meg kell majd felelnie annak érdekében, hogy megvalósíthassa az elképzeléseit.
– Nagyon komoly fejlődést jelent az, hogy a német gazdaság Közép-Európába helyez ki a termeléséből. Ennek részeként jön Debrecenbe a  Shaeffler-csoport újabb egysége, ami komoly munkaerőt igényel. További befektetések és fejlesztések is következnek, s ezeknek kell majd a szakképzésben, a városfejlesztésben és az infrastruktúra fejlesztésében megfelelnie a városnak – közölte a politikus.

***

A 2016. április 14-én Budapesten, a Külgazdasági és Külügyminisztérium épületében ugyanebben a témában tartott sajtótájékoztatón Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszédét a debreceniek szempontjából reménykeltő szavakkal zárta. Egyrészt megköszönte a debreceni városvezetésnek azt a rugalmasságot, amellyel minden egyes beruházáshoz hozzáállnak. Majd hozzátette: „Úgy látom, az idei esztendőben a magyarországi beruházásoknál a legtöbbször a debreceni városvezetőket kell majd ide elhívnunk. De talán ennél nagyobb problémája debreceni városvezetőknek ne legyen, minthogy sűrűn kell idejönniük.”

Forrás: www.dehir.hu

Fotók: Miskolczi János

A békét biztosítják

A Magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandárjának katonái folytatják béketámogató feladatukat Koszovóban. A NATO-parancsnokság alatt működő magyar KFOR (Kosovo Force) kontingens 16. váltásának kibocsátó ünnepségét 2017. január 27-én rendezték a debreceni Kossuth téren.

Részletek

Díjazta legjobbjait a sportiskola

A legjobb egyéni sportolókat, a csapatsportágakban kiemelkedően teljesítő tehetségeket, valamint kiváló edzőiket méltatták a DSC-SI gáláján 2017. január 26-án.

Részletek

2017. januári közgyűlés

Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzatának Közgyűlése 2017. január 26-án tartotta soron következő rendes ülését. Az ülés kezdetén a jelenlévők egy perces csenddel emlékeztek Danku Attilára, a Fidesz-KDNP frakció tagjára – aki január 14-én hunyt el –, valamint a veronai buszbaleset áldozataira.

Részletek

95 esztendős lett

A debreceni Szabó Zsigmondné 2017. január 22-én 95 éves lett. Ebből az alkalomból január 25-én otthonában köszöntötte őt Hernádi Zoltán önkormányzati képviselő, valamint Siposné Hüse Judit, a polgármesteri hivatal szociális osztályának munkatársa.

Részletek

Lakossági tájékoztatás, 2017. január 24.

Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata tájékoztatja Debrecen város lakosságát, hogy a szálló por (PM10) légköri koncentrációjának 24 órás átlagértéke 2017.01.23-án egyik mérőállomáson sem haladta meg a riasztási küszöbértéket (100 μg/m3). Két mérőállomáson meghaladta a tájékoztatási küszöbértéket (75 μg/m3). Az önkormányzat a szmogriadó riasztási fokozatát megszünteti és a tájékoztatási fokozatát rendeli el.

Részletek

2017. július 23., vasárnap
Lenke