Nyelvválasztás Bitte wählen Sie eine Sprache Please select a language magyar Deutsch english

2017 tavaszán kezdik építeni a főpályaudvart

2016. október 5., szerda

Megállapodott a debreceni önkormányzat és a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. azokban a feladatokban, amiket a beruházás megkezdése előtt kell elvégezni.


Debreceni intermodális személyszállítási központ létrehozásának előkészítésére és megvalósítására írt alá együttműködési megállapodást az építtető Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. és a debreceni önkormányzat 2016. október 5-én délelőtt a városházán. Az eseményen részt vett Papp László, Debrecen polgármestere, Nagy Róbert Attila, a NIF Zrt. vezérigazgatója és Tasó László, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közlekedéspolitikáért felelős államtitkára.
Papp László polgármester a beruházással kapcsolatban elmondta: szinte elviselhetetlen a forgalom a Nagyállomás környékén. Naponta több mint ezer autóbusz fordul meg erre, nagy a kamion és személyautó-forgalom, és mindez a felszínen történik. Ez szűnik meg a jövőben, teljesen új értelmezést adva a városrésznek. Hozzátette: Debrecen az új pályaudvar megépítésével az egyik legnagyobb beruházására készül. Hangsúlyozta: nemcsak számszakilag lesz nagyon fontos, hanem hatását tekintve is. Közlekedésfejlesztés és urbanizációs szempontból is elengedhetetlen beruházás, aminek köszönhetően a régió központjává válik Debrecen.
– Nagy valószínűséggel a korábbiakhoz megnő majd a forgalom a következő években az új főpályaudvar kapacitásbővülése miatt, mégis minden úgy zajlik majd, hogy ez nem lesz észrevehető. A 4-es főút főpályaudvar által érintett szakasza a felszín alatt húzódik majd egy 16 ezer négyzetméteres buszpályaudvarral együtt – mondta Papp László.
Nagy Róbert Attila, a NIF vezérigazgatója azt mondta: sok megyei jogú város akar főpályaudvart, amihez hatalmas előkészítő munka szükséges, ebben Debrecen jutott a legtovább, ezért is tudott most a NIF elsőként Debrecennel szerződést kötni. A vezérigazgató közölte: 2017 elején megkötik a szerződést a kivitelezőkkel, tavasszal pedig indulhat a munka. A főpályaudvar 2019-ben készülhet el.

Kósa Lajos
, a Fidesz frakcióvezetője azt mondta: 2000-ben a főpályaudvar még csak egy álom volt Debrecenben, hamarosan azonban valóság lehet. A politikus megjegyezte: 2050-re Magyarország lakosságának 65-70 százaléka a nagyvárosokban fog élni, ezzel számolni kell, Debrecen pedig akkor jár a legjobban, ha előre felkészül erre a folyamatra.
– Olyan infrastruktúrát kell kiépíteni, hogy Debrecen napi szinten fennakadás nélkül tudja fogadni a környező és a távolabbi településekről, például Nagyváradról a városba érkező embereket – közölte a politikus.

Tasó László
államtitkár kiemelte: a beruházás során találkoznak majd a közösségi közlekedési rendszerek, s a kialakításnál különösen nagy figyelmet kell fordítani arra, hogy semmiképpen ne terheljék a közelben élőket és a természetes környezetet sem. Mint mondta, a projekt hatása nagyon jelentős, túlmutat az eddig megismert közlekedésfejlesztéseken. Mint mondta, más magyar városokban is terveznek ilyen központokat, de ezek közül Debrecen a lista élén található. Megjegyezte: a főpályaudvar fejlesztéséhez vasúti korszerűsítés is kapcsolódik. Mint ismert, felújítanák a 100-as vasúti vonal Püspökladány és Apafa közötti szakaszát. A főpályaudvar kialakításával kapcsolatban az államtitkár azt is elmondta, hogy a kilencvenes évek legvége óta komoly lépéseket tesz a város azért, hogy eljusson oda, ahol most tart, s ezek a lépések mindig átgondoltak voltak, és tervszerűen egymásra épültek.
A főpályaudvar az Új Főnix Terv részeként a vasútállomás jelenlegi épületének átépítésével, valamint a közlekedési és zöldterületek kialakításával körülbelül 150 ezer négyzetméteren épül meg. Modern, jól használható, a különböző közlekedési módok között közvetlen kapcsolatot teremtő központ jön így létre a Petőfi téren. Egymás mellé kerül a helyi és a helyközi autóbusz-, a vasútállomás, a villamos-végállomás és a trolibuszok megállóhelye. Ez megkönnyíti és meggyorsítja a Debrecenbe érkező, illetve az innen induló utasok közlekedését.
Közel négyszáz férőhelyes, háromszintes parkolóház épül meg a beruházás részeként, taxiállomás, akadálymentes és gyorsparkoló, valamint fedett kerékpártároló szolgálja az ide érkezők és innen utazók kényelmét.
A helyi és helyközi autóbusz-forgalom számára felszín alatti buszpályaudvar épül 12 ezer négyzetméternyi területen, és korszerű utastájékoztató rendszerrel. A főpályaudvar belső utasforgalmi területén jegypénztárak, információs központ, csomagmegőrzők, mosdók lesznek. Az autóbuszjáratok utasperonjai, valamint a vasúti peronokhoz vezető aluljáró közvetlenül csatlakoznak majd az utasforgalmi térhez.
A vasútállomás jelenlegi épületegyütteséből a keleti szárnyat lebontják, a központi épületet felújítják, a nyugati szárny pedig megmarad jelenlegi állapotában. Két új irodaszárny épül, s az összesen 8700 négyzetméter alapterületű épületben kap majd helyet a regionális és a helyi közlekedési cégek központja, a forgalomirányítás, de lesznek üzletek is benne. A felszínen négy villamos befogadására alkalmas, úgynevezett fejállomást alakítanak ki.

Forrás: www.dehir.hu

Fotók: Miskolczi János

Debrecen Város Bora 2017

A Debrecen Város Bora 2017 borversenyre Magyarország valamennyi borvidékeiről lehetett nevezni. A versenyben pincészetek és egyéni termelők vehettek részt. A beküldött közel száz bormintákat 2016. december 7-én szakmai és társadalmi zsűri értékelte. Az eredményt 2017. január 20-án hozták nyilvánosságra.

Részletek

Brno Debrecen új testvérvárosa

Testvérvárosi megállapodást kötött Debrecen Megyei Jogú Város a csehországi Brno városával. A megállapodást 2017. január 19-én írta alá Petr Vokrál, Brno és Papp László, Debrecen polgármestere Brnoban.

Részletek

Az év emberei Debrecenben

Értékes, emlékezetes teljesítmények születtek Debrecenben 2016-ban is.

Részletek

Háziorvosi rendelőket újít fel az önkormányzat

2017-ben mintegy 800 millió forintból, összesen 11 városi tulajdonú ingatlant korszerűsítenek. A Lisznyai utcai rendelőt viszont végleg áthelyezik a Hadházi útra. A munkát ütemezve végzik, így a betegek ellátása a felújítások ideje alatt is zökkenőmentes lesz.

Részletek

Debrecenben tanul a legtöbb külföldi diák

Jó pár éves előnye van gazdasági kapcsolatok terén a Debreceni Egyetemnek az ország más egyetemeihez képest - ezt mondta Szilvássy Zoltán rektor 2017. január 13-án az intézmény úgynevezett gazdasági évnyitóján. A hagyományteremtő szándékkal megrendezett eseményre meghívták az egyetem partnereit is.

Részletek

2017. január 21., szombat
Ágnes