Nyelvválasztás Bitte wählen Sie eine Sprache Please select a language magyar Deutsch english

Helyiadó-fizetési kötelezettség

2010. március 9., kedd

A helyi iparűzési adó és a vállalkozók kommunális adója 2010 első félévi adóelőlegének, valamint az építményadó ez évi első részletének befizetési határideje 2010. március 16-a. 

A vállalkozók a helyi iparűzési adó és a vállalkozók kommunális adója előlegét március 16-ig fizethetik késedelmipótlék-mentesen. Mértéke az önkormányzati adóhatóság által 2009-ben kiadott fizetési meghagyásban került meghatározásra (a 2008. évi adó 50%-a).
A gépjárműadó első részletét a törvényi változások miatt a március második hetében postázandó határozat szerint kell megfizetni, a jogerőre emelkedéstől számított 15 napon belül. A befizetést a bankszámlanyitásra kötelezett adózónak (áfa, eva hatálya alá tartozó egyéni vállalkozó, egyéni cég, valamint pénzforgalmi számlával rendelkező vállalkozás) átutalással; a bankszámlanyitásra nem kötelezett adózónak (például: magánszemélyek) postai készpénz-átutalási megbízással (csekken) vagy belföldi fizetési számlájáról (lakossági folyószámlájáról) történő átutalással kell teljesítenie. 
A magánszemélyek számlaegyenlegükről és fizetési kötelezettségeikről az önkormányzattól levélben kapnak értesítést. A gépjárműadó mértékét törvény módosította 2010. január 1-jétől. Ezért az önkormányzati adóhatóságoknak határozatot kellett kiadniuk a megváltozott adómértékről. 
A határozat csak tértivevényes küldeményként adható ki a törvény szerint. A határozat mellett egy borítékban postázta az önkormányzat az adózó számlaegyenlegéről készített értesítőt, valamint a befizetéshez szükséges csekkeket.  Ezeket a posta folyamatosan kézbesíti. Sokan már március első hetében a megkapták a levelet, de mivel több mint 70 ezer küldeményről van szó, március második hetében is folyamatban van a küldemények kézbesítése. (A tértivevény miatt így sokan csak a postán tudják átvenni levelüket).
A fentiek miatt az építményadó befizetéséhez szükséges csekk is a kiküldött borítékban található. 
Aki március második hete folyamán nem kapja meg a küldeményt, az a debreceni polgármesteri hivatal Kálvin tér 11. alatti ügyfélszolgálatán kaphat befizetési csekket, és még március 16-án is pótlékmentesen fizetheti be adóját. Lehetőség van lakossági folyószámláról való átutalásra is, amennyiben fizetendő adójának összegét ismeri az ügyfél. Az építményadó mértéke 2010-ben nem változott 2009-hez képest, tehát változatlan az adómérték (garázsokra 430 Ft/m2/év, egyéb, nem lakás célú építményekre 640 Ft/m2/év). Március 16-ig az éves adó felét kell befizetni.

Helyiadó-befizetési határidők

2010. március 16.:

– helyi iparűzési adó
(első félévi adóelőleg)
– vállalkozók kommunális adója (első félévi adóelőleg)
– építményadó (ez évi első részlet)


A jogerőre emelkedéstől számított 15 napon belül:

– gépjárműadó

Legfrissebbek

Új jegykiadó automaták

2015. július 6-án átadták a régóta várt jegykiadó automatákat a debreceni 2-es villamos vonala mentén, ezzel elkezdődött az egy hónapig tartó tesztüzem. Az automaták mindegyikéből először július 7-én – kedden – vásárolhatnak az utasok jegyeket és bérletet (kivéve az éves és negyedéves bérletet).

Részletek

567 kilométeres táv egysebességes kerékpárral

Bakó Zoltán egysebességes kerékpárral 2015. július 4-én, szombaton hajnalban indult Sopronból és július 5-én, vasárnap délelőtt 10 órára ért Debrecenbe, a Kossuth térre. A sportolót a nagy út megtétele után Komolay Szabolcs, Debrecen alpolgármestere köszöntötte először.

Részletek

Térzene, gyepshow, felvonulás

A 19. Nemzetközi Katonazenekari Fesztivál már 2015. július 2-án, csütörtökön este elkezdődött Debrecenben. A július 5-ig tartó rendezvényen városszerte lesznek programok.

Részletek

1200 emberről gondoskodnak

Húsz éve önálló intézmény, ahol kiváló szakmai munka folyik - dicsérte a Városi Szociális Szolgálatot Komolay Szabolcs alpolgármester a 2015. július 2-án rendezett jubileumi ünnepségen.

Részletek

Száz esztendős

A debreceni dr. Seres Géza – a Tiszta udvar, rendes ház mozgalom elindítója, a Gyermekszemészeti Alapítvány létrehozója – 2015. július 2-án lett 100 esztendős. A jeles nap alkalmából a polgármesteri hivatal szociális osztályának munkatársai köszöntötték őt otthonában, családtagjai körében..

Részletek

2015. július 7., kedd
Apollónia