Nyelvválasztás Bitte wählen Sie eine Sprache Please select a language magyar Deutsch english

Helyiadó-fizetési kötelezettség

2010. március 9., kedd

A helyi iparűzési adó és a vállalkozók kommunális adója 2010 első félévi adóelőlegének, valamint az építményadó ez évi első részletének befizetési határideje 2010. március 16-a. 

A vállalkozók a helyi iparűzési adó és a vállalkozók kommunális adója előlegét március 16-ig fizethetik késedelmipótlék-mentesen. Mértéke az önkormányzati adóhatóság által 2009-ben kiadott fizetési meghagyásban került meghatározásra (a 2008. évi adó 50%-a).
A gépjárműadó első részletét a törvényi változások miatt a március második hetében postázandó határozat szerint kell megfizetni, a jogerőre emelkedéstől számított 15 napon belül. A befizetést a bankszámlanyitásra kötelezett adózónak (áfa, eva hatálya alá tartozó egyéni vállalkozó, egyéni cég, valamint pénzforgalmi számlával rendelkező vállalkozás) átutalással; a bankszámlanyitásra nem kötelezett adózónak (például: magánszemélyek) postai készpénz-átutalási megbízással (csekken) vagy belföldi fizetési számlájáról (lakossági folyószámlájáról) történő átutalással kell teljesítenie. 
A magánszemélyek számlaegyenlegükről és fizetési kötelezettségeikről az önkormányzattól levélben kapnak értesítést. A gépjárműadó mértékét törvény módosította 2010. január 1-jétől. Ezért az önkormányzati adóhatóságoknak határozatot kellett kiadniuk a megváltozott adómértékről. 
A határozat csak tértivevényes küldeményként adható ki a törvény szerint. A határozat mellett egy borítékban postázta az önkormányzat az adózó számlaegyenlegéről készített értesítőt, valamint a befizetéshez szükséges csekkeket.  Ezeket a posta folyamatosan kézbesíti. Sokan már március első hetében a megkapták a levelet, de mivel több mint 70 ezer küldeményről van szó, március második hetében is folyamatban van a küldemények kézbesítése. (A tértivevény miatt így sokan csak a postán tudják átvenni levelüket).
A fentiek miatt az építményadó befizetéséhez szükséges csekk is a kiküldött borítékban található. 
Aki március második hete folyamán nem kapja meg a küldeményt, az a debreceni polgármesteri hivatal Kálvin tér 11. alatti ügyfélszolgálatán kaphat befizetési csekket, és még március 16-án is pótlékmentesen fizetheti be adóját. Lehetőség van lakossági folyószámláról való átutalásra is, amennyiben fizetendő adójának összegét ismeri az ügyfél. Az építményadó mértéke 2010-ben nem változott 2009-hez képest, tehát változatlan az adómérték (garázsokra 430 Ft/m2/év, egyéb, nem lakás célú építményekre 640 Ft/m2/év). Március 16-ig az éves adó felét kell befizetni.

Helyiadó-befizetési határidők

2010. március 16.:

– helyi iparűzési adó
(első félévi adóelőleg)
– vállalkozók kommunális adója (első félévi adóelőleg)
– építményadó (ez évi első részlet)


A jogerőre emelkedéstől számított 15 napon belül:

– gépjárműadó

Legfrissebbek

59. Bocskai ökölvívó emlékverseny

Rekordszámú nevező, 21 ország 170 versenyzője szállhat ringbe Debrecenben, az Oláh Gábor utcai Sportcsarnokban 2015. február 4-7. között az immáron 59. Bocskai ökölvívó versenyen.

Részletek

2015 januári közgyűlés

Hirdetőtáblák elhelyezésével kapcsolatos rendelet módosításáról, a Klinika melletti parkolóövezet besorolásának ügyéről, az Euró-Régió Ház Kft. részleges átalakításáról, közvilágítás-korszerűsítés elvégzéséről is döntött Debrecen közgyűlése 2015. január 29-i, rendes ülésén.

Részletek

Energetikai korszerűsítés a Vénkerti iskolában

Befejezték a Vénkerti Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola energetikai felújítását, amellyel az intézmény sokkalta energiatakarékosabban működhet a jövőben.

Részletek

Új üzemcsarnokot avattak

Új üzemcsarnokot adtak át a Debreceni Regionális és Innovációs Ipari parkban 2015. január 22-én. A fejlesztés 250-300 új munkahelyet hoz létre a városban.

Részletek

Folytatódhat a kiskörút építése

Az időjárástól függően hamarosan megkezdődhet a Debrecen Belváros funkcióbővítő városrehabilitációja – II. ütem elnevezésű projekt elemeként megvalósítani kívánt nyugati kiskörút második, Erzsébet és Arany János utca közötti szakaszának megépítése. A kivitelezési szerződést 2015. január 22-én írták alá a felek a Régi Városházán.

Részletek

2015. január 31., szombat
Marcella