Nyelvválasztás Bitte wählen Sie eine Sprache Please select a language magyar Deutsch english

Helyiadó-fizetési kötelezettség

2010. március 9., kedd

A helyi iparűzési adó és a vállalkozók kommunális adója 2010 első félévi adóelőlegének, valamint az építményadó ez évi első részletének befizetési határideje 2010. március 16-a. 

A vállalkozók a helyi iparűzési adó és a vállalkozók kommunális adója előlegét március 16-ig fizethetik késedelmipótlék-mentesen. Mértéke az önkormányzati adóhatóság által 2009-ben kiadott fizetési meghagyásban került meghatározásra (a 2008. évi adó 50%-a).
A gépjárműadó első részletét a törvényi változások miatt a március második hetében postázandó határozat szerint kell megfizetni, a jogerőre emelkedéstől számított 15 napon belül. A befizetést a bankszámlanyitásra kötelezett adózónak (áfa, eva hatálya alá tartozó egyéni vállalkozó, egyéni cég, valamint pénzforgalmi számlával rendelkező vállalkozás) átutalással; a bankszámlanyitásra nem kötelezett adózónak (például: magánszemélyek) postai készpénz-átutalási megbízással (csekken) vagy belföldi fizetési számlájáról (lakossági folyószámlájáról) történő átutalással kell teljesítenie. 
A magánszemélyek számlaegyenlegükről és fizetési kötelezettségeikről az önkormányzattól levélben kapnak értesítést. A gépjárműadó mértékét törvény módosította 2010. január 1-jétől. Ezért az önkormányzati adóhatóságoknak határozatot kellett kiadniuk a megváltozott adómértékről. 
A határozat csak tértivevényes küldeményként adható ki a törvény szerint. A határozat mellett egy borítékban postázta az önkormányzat az adózó számlaegyenlegéről készített értesítőt, valamint a befizetéshez szükséges csekkeket.  Ezeket a posta folyamatosan kézbesíti. Sokan már március első hetében a megkapták a levelet, de mivel több mint 70 ezer küldeményről van szó, március második hetében is folyamatban van a küldemények kézbesítése. (A tértivevény miatt így sokan csak a postán tudják átvenni levelüket).
A fentiek miatt az építményadó befizetéséhez szükséges csekk is a kiküldött borítékban található. 
Aki március második hete folyamán nem kapja meg a küldeményt, az a debreceni polgármesteri hivatal Kálvin tér 11. alatti ügyfélszolgálatán kaphat befizetési csekket, és még március 16-án is pótlékmentesen fizetheti be adóját. Lehetőség van lakossági folyószámláról való átutalásra is, amennyiben fizetendő adójának összegét ismeri az ügyfél. Az építményadó mértéke 2010-ben nem változott 2009-hez képest, tehát változatlan az adómérték (garázsokra 430 Ft/m2/év, egyéb, nem lakás célú építményekre 640 Ft/m2/év). Március 16-ig az éves adó felét kell befizetni.

Helyiadó-befizetési határidők

2010. március 16.:

– helyi iparűzési adó
(első félévi adóelőleg)
– vállalkozók kommunális adója (első félévi adóelőleg)
– építményadó (ez évi első részlet)


A jogerőre emelkedéstől számított 15 napon belül:

– gépjárműadó

Legfrissebbek

A hatodik helyet szereztük meg

Befejeződtek a horvát-magyar közös rendezésű Európa-bajnokság küzdelmei: a sorozatot ismételten Norvégia válogatottja nyerte, a magyar csapat a hatodik helyet szerezte meg.

Részletek

Mind a négy gyertya ég

Meggyújtották a negyedik gyertyát Debrecen adventi koszorúján 2014. december 21-én. Komolay Szabolcs alpolgármester mondott köszöntőt.

Részletek

Megkezdődött a hanuka

Ünnepélyes gyertyagyújtással megkezdődött a hétvégén a Hanuka is. A zsidó ünnepet tánccal és fánkkal köszöntötték a belvárosban. Az eseményen Papp László polgármester is részt vett.

Részletek

2014 decemberi közgyűlés

A polgármesteri hivatal szervezeti átalakításáról, temetkezési díjszabás mértékéről, pályázati pénzforrások átcsoportosításáról és növeléséről, a DKV Zrt. veszteségének kompenzációjáról, valamint személyügyi kérdésekben is döntött Debrecen közgyűlése 2014. december 18-i, rendes ülésén.

Részletek

Elbúcsúztatták Varga Istvánt

Több százan vettek végső búcsút 2014. december 18-án a 71 éves korában elhunyt Varga István, Debrecen város Hajós Alfréd-díjával is kitüntetett világválogatott kézilabdázótól a Debreceni Köztemetőben.

Részletek

2014. december 22., hétfő
Zénó