Nyelvválasztás Bitte wählen Sie eine Sprache Please select a language magyar Deutsch english

Helyiadó-fizetési kötelezettség

2010. március 9., kedd

A helyi iparűzési adó és a vállalkozók kommunális adója 2010 első félévi adóelőlegének, valamint az építményadó ez évi első részletének befizetési határideje 2010. március 16-a. 

A vállalkozók a helyi iparűzési adó és a vállalkozók kommunális adója előlegét március 16-ig fizethetik késedelmipótlék-mentesen. Mértéke az önkormányzati adóhatóság által 2009-ben kiadott fizetési meghagyásban került meghatározásra (a 2008. évi adó 50%-a).
A gépjárműadó első részletét a törvényi változások miatt a március második hetében postázandó határozat szerint kell megfizetni, a jogerőre emelkedéstől számított 15 napon belül. A befizetést a bankszámlanyitásra kötelezett adózónak (áfa, eva hatálya alá tartozó egyéni vállalkozó, egyéni cég, valamint pénzforgalmi számlával rendelkező vállalkozás) átutalással; a bankszámlanyitásra nem kötelezett adózónak (például: magánszemélyek) postai készpénz-átutalási megbízással (csekken) vagy belföldi fizetési számlájáról (lakossági folyószámlájáról) történő átutalással kell teljesítenie. 
A magánszemélyek számlaegyenlegükről és fizetési kötelezettségeikről az önkormányzattól levélben kapnak értesítést. A gépjárműadó mértékét törvény módosította 2010. január 1-jétől. Ezért az önkormányzati adóhatóságoknak határozatot kellett kiadniuk a megváltozott adómértékről. 
A határozat csak tértivevényes küldeményként adható ki a törvény szerint. A határozat mellett egy borítékban postázta az önkormányzat az adózó számlaegyenlegéről készített értesítőt, valamint a befizetéshez szükséges csekkeket.  Ezeket a posta folyamatosan kézbesíti. Sokan már március első hetében a megkapták a levelet, de mivel több mint 70 ezer küldeményről van szó, március második hetében is folyamatban van a küldemények kézbesítése. (A tértivevény miatt így sokan csak a postán tudják átvenni levelüket).
A fentiek miatt az építményadó befizetéséhez szükséges csekk is a kiküldött borítékban található. 
Aki március második hete folyamán nem kapja meg a küldeményt, az a debreceni polgármesteri hivatal Kálvin tér 11. alatti ügyfélszolgálatán kaphat befizetési csekket, és még március 16-án is pótlékmentesen fizetheti be adóját. Lehetőség van lakossági folyószámláról való átutalásra is, amennyiben fizetendő adójának összegét ismeri az ügyfél. Az építményadó mértéke 2010-ben nem változott 2009-hez képest, tehát változatlan az adómérték (garázsokra 430 Ft/m2/év, egyéb, nem lakás célú építményekre 640 Ft/m2/év). Március 16-ig az éves adó felét kell befizetni.

Helyiadó-befizetési határidők

2010. március 16.:

– helyi iparűzési adó
(első félévi adóelőleg)
– vállalkozók kommunális adója (első félévi adóelőleg)
– építményadó (ez évi első részlet)


A jogerőre emelkedéstől számított 15 napon belül:

– gépjárműadó

Legfrissebbek

Meleg ételt kaptak

Meleg ebéddel várták 2015. február 28-án, szombaton az Újkertben a kisnyugdíjasokat, a nagycsaládosokat és a hajléktalanokat.

Részletek

Továbbra is gondoskodik a város a rászorulókról

A szociális ellátórendszer változásairól tartott sajtótájékoztatót Komolay Szabolcs alpolgármester és Bene Edit, a humán főosztály vezetője 2015. február 27-én.

Részletek

2015 februári közgyűlés

A város éves költségvetésének elfogadásáról, a helyi támogatási rendszer, valamint a városi szociális szolgálat átalakításáról, ingatlanértékesítésről és ingatlan megszerzésének kezdeményezéséről is döntött Debrecen közgyűlése 2015. február 26-i, rendes ülésén.

Részletek

U18-as hoki-vb Debrecenben

Debrecenben rendezik meg a 18 éven aluliak divízió I-es jégkorong világbajnokságát. 2015.április 12-e és 18-a között hat nemzet legjobbjai mérik össze tudásukat, köztük Magyarország válogatottja.

Részletek

Megvásárolja az állam a Munkácsy-képet

Balog Zoltán emberi erőforrások minisztere 2015. február 26-án a Déri Múzeumban bejelentette, hogy a Magyar Állam megvásárolja Munkácsy Mihály Krisztus Pilátus előtt című képét a kanadai Hamilton Galériától, s így újra egyesülhet majd Debrecenben a trilógia. Az eseményen részt vett Papp László polgármester, valamint Kósa Lajos országgyűlési képviselő is.

Részletek

2015. március 3., kedd
Kornélia