Nyelvválasztás Bitte wählen Sie eine Sprache Please select a language magyar Deutsch english

Japán állami kitüntetést kapott a rendező

2016. december 1., csütörtök

Pinczés István az elmúlt több mint harminc évben sokat tett a két ország kiemelkedően jó kulturális kapcsolatáért, ezt a munkát ismerték el most.


Japán kiállítást és gálaműsort rendezett a debreceni önkormányzat, valamint a Vojtina Bábszínház a Felkelő Nap Arany és Ezüst Sugárpárjának Rendje átadása alkalmából 2016. november 30-án. Az elismerést Pinczés István, a debreceni Csokonai Színház korábbi, Jászai-díjas főrendezője kapta.
A kitüntetés az egyik legjelentősebb japán elismerésnek számít. Évente öt japán állampolgár kaphatja meg kulturális területen elért eredményeiért. Pinczés István az első, aki a tokiói külügyminisztérium által külföldiként e kitüntetésben részesül színházrendezői és kulturális kapcsolatépítő tevékenységének elismeréséül.
Az indoklás szerint a debreceni színház egykori főrendezője nagyban hozzájárult Debrecen, Hajdú-Bihar megye és a japán Tojama megye közötti, több mint 30 évre visszanyúló művészeti kapcsolatok ápolásához, valamint a Magyarország és Japán közötti kulturális kapcsolat erősítéséhez. Több, Japánt bemutató programot szervezett Magyarország különböző városaiban, ezáltal pedig hozzájárult a japán kultúra népszerűsítéséhez. A több mint három évtizedes kulturális kapcsolat során mintegy 1500 japán művész érkezett Magyarországra, és közel ezer Hajdú-Bihar megyei művész mutatkozott be Tojama megyében. Ezek alapján döntött úgy a japán kormány, hogy A Felkelő Nap Arany és Ezüst Sugarainak Rendjét Pinczés Istvánnak adományozza.
A díjátadással kapcsolatban megrendezett ünnepi eseményen köszöntőt mondott Komolay Szabolcs alpolgármester, a kitüntetettet pedig Dzsunicsi Koszuge, a Japán Császár Magyarországra akkreditált rendkívüli és meghatalmazott nagykövete méltatta.


Forrás: www.dehir.hu

Debrecen Város Bora 2017

A Debrecen Város Bora 2017 borversenyre Magyarország valamennyi borvidékeiről lehetett nevezni. A versenyben pincészetek és egyéni termelők vehettek részt. A beküldött közel száz bormintákat 2016. december 7-én szakmai és társadalmi zsűri értékelte. Az eredményt 2017. január 20-án hozták nyilvánosságra.

Részletek

Brno Debrecen új testvérvárosa

Testvérvárosi megállapodást kötött Debrecen Megyei Jogú Város a csehországi Brno városával. A megállapodást 2017. január 19-én írta alá Petr Vokrál, Brno és Papp László, Debrecen polgármestere Brnoban.

Részletek

Az év emberei Debrecenben

Értékes, emlékezetes teljesítmények születtek Debrecenben 2016-ban is.

Részletek

Háziorvosi rendelőket újít fel az önkormányzat

2017-ben mintegy 800 millió forintból, összesen 11 városi tulajdonú ingatlant korszerűsítenek. A Lisznyai utcai rendelőt viszont végleg áthelyezik a Hadházi útra. A munkát ütemezve végzik, így a betegek ellátása a felújítások ideje alatt is zökkenőmentes lesz.

Részletek

Debrecenben tanul a legtöbb külföldi diák

Jó pár éves előnye van gazdasági kapcsolatok terén a Debreceni Egyetemnek az ország más egyetemeihez képest - ezt mondta Szilvássy Zoltán rektor 2017. január 13-án az intézmény úgynevezett gazdasági évnyitóján. A hagyományteremtő szándékkal megrendezett eseményre meghívták az egyetem partnereit is.

Részletek

2017. január 21., szombat
Ágnes