Nyelvválasztás Bitte wählen Sie eine Sprache Please select a language magyar Deutsch english

Japán állami kitüntetést kapott a rendező

2016. december 1., csütörtök

Pinczés István az elmúlt több mint harminc évben sokat tett a két ország kiemelkedően jó kulturális kapcsolatáért, ezt a munkát ismerték el most.


Japán kiállítást és gálaműsort rendezett a debreceni önkormányzat, valamint a Vojtina Bábszínház a Felkelő Nap Arany és Ezüst Sugárpárjának Rendje átadása alkalmából 2016. november 30-án. Az elismerést Pinczés István, a debreceni Csokonai Színház korábbi, Jászai-díjas főrendezője kapta.
A kitüntetés az egyik legjelentősebb japán elismerésnek számít. Évente öt japán állampolgár kaphatja meg kulturális területen elért eredményeiért. Pinczés István az első, aki a tokiói külügyminisztérium által külföldiként e kitüntetésben részesül színházrendezői és kulturális kapcsolatépítő tevékenységének elismeréséül.
Az indoklás szerint a debreceni színház egykori főrendezője nagyban hozzájárult Debrecen, Hajdú-Bihar megye és a japán Tojama megye közötti, több mint 30 évre visszanyúló művészeti kapcsolatok ápolásához, valamint a Magyarország és Japán közötti kulturális kapcsolat erősítéséhez. Több, Japánt bemutató programot szervezett Magyarország különböző városaiban, ezáltal pedig hozzájárult a japán kultúra népszerűsítéséhez. A több mint három évtizedes kulturális kapcsolat során mintegy 1500 japán művész érkezett Magyarországra, és közel ezer Hajdú-Bihar megyei művész mutatkozott be Tojama megyében. Ezek alapján döntött úgy a japán kormány, hogy A Felkelő Nap Arany és Ezüst Sugarainak Rendjét Pinczés Istvánnak adományozza.
A díjátadással kapcsolatban megrendezett ünnepi eseményen köszöntőt mondott Komolay Szabolcs alpolgármester, a kitüntetettet pedig Dzsunicsi Koszuge, a Japán Császár Magyarországra akkreditált rendkívüli és meghatalmazott nagykövete méltatta.


Forrás: www.dehir.hu

A békét biztosítják

A Magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandárjának katonái folytatják béketámogató feladatukat Koszovóban. A NATO-parancsnokság alatt működő magyar KFOR (Kosovo Force) kontingens 16. váltásának kibocsátó ünnepségét 2017. január 27-én rendezték a debreceni Kossuth téren.

Részletek

Díjazta legjobbjait a sportiskola

A legjobb egyéni sportolókat, a csapatsportágakban kiemelkedően teljesítő tehetségeket, valamint kiváló edzőiket méltatták a DSC-SI gáláján 2017. január 26-án.

Részletek

2017. januári közgyűlés

Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzatának Közgyűlése 2017. január 26-án tartotta soron következő rendes ülését. Az ülés kezdetén a jelenlévők egy perces csenddel emlékeztek Danku Attilára, a Fidesz-KDNP frakció tagjára – aki január 14-én hunyt el –, valamint a veronai buszbaleset áldozataira.

Részletek

95 esztendős lett

A debreceni Szabó Zsigmondné 2017. január 22-én 95 éves lett. Ebből az alkalomból január 25-én otthonában köszöntötte őt Hernádi Zoltán önkormányzati képviselő, valamint Siposné Hüse Judit, a polgármesteri hivatal szociális osztályának munkatársa.

Részletek

Lakossági tájékoztatás, 2017. január 24.

Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata tájékoztatja Debrecen város lakosságát, hogy a szálló por (PM10) légköri koncentrációjának 24 órás átlagértéke 2017.01.23-án egyik mérőállomáson sem haladta meg a riasztási küszöbértéket (100 μg/m3). Két mérőállomáson meghaladta a tájékoztatási küszöbértéket (75 μg/m3). Az önkormányzat a szmogriadó riasztási fokozatát megszünteti és a tájékoztatási fokozatát rendeli el.

Részletek

2017. július 29., szombat
Márta, Flóra