Nyelvválasztás Bitte wählen Sie eine Sprache Please select a language magyar Deutsch english

Kölyöklabor az Agórában

2016. szeptember 21., szerda

A természeti jelenségek játékos megismerését szolgálják az új kémiai laborok az Agóra Tudományos Élményközpontban.


Igazi kutatókká válhatnak a kisiskolások az új laborokban. Szakemberek irányításával, biztonságos körülmények között, élménygazdag foglalkozásokon fedezhetik fel a kémia világát.
– Szeretnénk továbbadni a gyerekeknek a vegyészet és a természettudomány területén dolgozók lelkesedését. Ezért indítottuk el csaknem két évtizeddel ezelőtt a programot, amit azóta is folyamatosan továbbfejlesztünk – mondta el Thomas Narbeshuber, a  BASF Hungária Kft. ügyvezetője.
A kölyöklaborok 2016. szeptember 20-ai megnyitóján Papp László polgármester elmondta: példaértékű a vegyipari vállalat társadalmi felelősségvállalása, az Agóra ismeretterjesztő programjai pedig a város és az ország fejlődése szempontjából is fontosak.
– Nagyon sok mérnökre, műszaki szakemberre lesz szükségünk a jövőben. Ezért a gyerekekben már időben fel kell kelteni az érdeklődést a fizika, a kémia, a biológia iránt – mutatott rá Papp László polgármester.
Az Agóra Tudományos Élményközpont célkitűzéseihez jól illeszkedik  a számos díjjal elismert kölyöklabor program, ami hiánypótló is. Ezek a kreatív, kísérletező foglalkozások ugyanis kifejezetten az alsós általános iskolásoknak szólnak.
– Most nem annak a korosztálynak mutatjuk be a kémiát, amelyik az iskolában már amúgy is találkozik vele, hanem a 3-4. osztályosoknak, akiknek még ez a tudományág teljesen idegen – hangsúlyozta Somogyi Béla, az Agóra Tudományos Élményközpont ügyvezetője.
A tervek szerint még idén várhatóan kétezer debreceni kisiskolás vesz részt az Agóra kölyöklabor foglalkozásain, de tanítók és pedagógushallgatók is csatlakozhatnak az ismeretterjesztő programhoz.

Forrás: www.dehir.hu

Fotók: Miskolczi János

Debrecen Város Bora 2017

A Debrecen Város Bora 2017 borversenyre Magyarország valamennyi borvidékeiről lehetett nevezni. A versenyben pincészetek és egyéni termelők vehettek részt. A beküldött közel száz bormintákat 2016. december 7-én szakmai és társadalmi zsűri értékelte. Az eredményt 2017. január 20-án hozták nyilvánosságra.

Részletek

Brno Debrecen új testvérvárosa

Testvérvárosi megállapodást kötött Debrecen Megyei Jogú Város a csehországi Brno városával. A megállapodást 2017. január 19-én írta alá Petr Vokrál, Brno és Papp László, Debrecen polgármestere Brnoban.

Részletek

Az év emberei Debrecenben

Értékes, emlékezetes teljesítmények születtek Debrecenben 2016-ban is.

Részletek

Háziorvosi rendelőket újít fel az önkormányzat

2017-ben mintegy 800 millió forintból, összesen 11 városi tulajdonú ingatlant korszerűsítenek. A Lisznyai utcai rendelőt viszont végleg áthelyezik a Hadházi útra. A munkát ütemezve végzik, így a betegek ellátása a felújítások ideje alatt is zökkenőmentes lesz.

Részletek

Debrecenben tanul a legtöbb külföldi diák

Jó pár éves előnye van gazdasági kapcsolatok terén a Debreceni Egyetemnek az ország más egyetemeihez képest - ezt mondta Szilvássy Zoltán rektor 2017. január 13-án az intézmény úgynevezett gazdasági évnyitóján. A hagyományteremtő szándékkal megrendezett eseményre meghívták az egyetem partnereit is.

Részletek

2017. január 21., szombat
Ágnes