Nyelvválasztás Bitte wählen Sie eine Sprache Please select a language magyar Deutsch english

Lufthansa-járat Debrecen és München között

2016. április 11., hétfő

2015 decemberében jelentették be, hogy menetrend szerinti légijáratot indít Debrecen és München között a Lufthansa. Az első gép a mai napon, 2016. április 11-én, a város napján startolt.A repülőgép délelőtt 9 óra után landolt a debreceni reptéren. A Lufthansa küldöttségét Papp László polgármester és a város alpolgármesterei köszöntötték. A repülőgép érkezése után sajtótájékoztatót tartottak. Herdon István, a repülőteret üzemeltető Xanga cégcsoport vezérigazgatója arról beszélt, hogy a járat előkészítése két évbe telt, s véleménye szerint ez még csak a kezdet a debreceni légikikötő fejlesztésében.
Boris Ogursky, a Lufthansa európai kommunikációs vezetője elmondta: 1 óra 5 perc alatt ért ide a gép Münchenből. Kiemelte: 2015-ben a légitársaságnak sikerült megdupláznia a nyereségét, s ő abban bízik, ez a járat is nagyon sikeres lesz.
Antal Gábor, a Lufthansa Csoport magyarországi vezetője úgy nyilatkozott, hogy Debrecen már 12 éve szerepelt azon a listán, ami a Lufthansa fejlesztési lehetőségeit tartalmazza. A Debrecen-München járat négy kontinens irányába biztosít közvetlen repülőgépes utazási lehetőséget a cívisvárosból. Hozzátette: a debrecenieknek korán sem kell kelniük, reggeli után el tudnak jutni a reptérre, onnan Münchenbe, s még azon a napon 106 csatlakozást érhetnek el.
Papp László, Debrecen polgármestere mérföldkőnek nevezte a járat elindulását a város történelmében. Mint mondta, a repülőtér utasforgalma többek között ennek a légijáratnak köszönhetően év végére elérheti a 350 ezret is. Hozzátette, a magyar-német üzleti és turisztikai kapcsolatok eddig is kiválóak voltak, ez a járat azonban más dimenzióba lépteti majd ezeket az együttműködéseket. Papp László köszönetet mondott a kormánynak a debreceni repülőtér fejlődését lehetővé tevő támogatásokért.
Íjgyártó István, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kulturális és tudománydiplomáciáért felelős államtitkár úgy fogalmazott, a német-magyar kapcsolatokon belül különösen erősek a bajor-magyar kapcsolatok. Épp ezért szimbolikusnak nevezte, hogy két ilyen gazdag történelmi múltú város között jött létre most légihíd.
A beszédek után egy Lufhansa-gépet ábrázoló tortát, valamint egy Oktoberfestet szimbolizáló, teli söröskorsót formáló tortát szeltek fel.
Debrecen és München között nyolcvan üléses Bombardier CRJ-900 típusú gépek repülnek, a járatok hétfőn, szerdán és pénteken közlekednek az egész évben. A Lufhansa gépe Münchenből mindhárom napon reggel 9 után pár perccel érkezik Debrecenbe, s 9 óra 40 perckor indul vissza. Ebben a térségben egyébként ez az egyetlen új útvonal, amelyet 2016-ban nyit meg a Lufthansa. A Debrecen-München légijárat nem csak azoknak jó lehetőség, akik a bajor fővárosba vagy másik németországi városba szeretnének eljutni, a müncheni repülőtérről ugyanis szinte a világ minden pontja elérhető: közel 80 légitársaság indít innen járatokat a világ 66 országának 228 városába.
Az új Wizz Air-járatoknak és a város napján induló Lufhansa-járatnak köszönhetően idén valószínűleg megduplázza tavalyi 180 ezres utasforgalmát a debreceni repülőtér, ezzel az egyik legdinamikusabban növekvő regionális repülőtér lehet Közép- és Kelet-Európában. Mindez Debrecen turizmusára is jó hatást gyakorolhat. A város turizmusa tavaly is jól teljesített, a vendégéjszakák száma 23 százalékkal nőtt az előző évihez képest. Ebben Debrecen produkálta a legnagyobb arányú növekedést az ország turizmusában meghatározó szerepet betöltő 33 vidéki település közül. A városban megszálló turistáknak jelenleg 30 százaléka külföldi.
A müncheni repülőtéren tavaly 41 millió utas fordult meg és 377 ezer gép vette igénybe a légikikötőt. A frankfurti után ez a második legforgalmasabb reptér Németországban. A repülőtérről az S-Bahn vonathálózaton 45 perc alatt jutunk el München belvárosáig, a Marienplatzig, de buszjáratok is indulnak a városközpont felé.
Forrás: www.dehir.hu

Fotó: Miskolczi János

Debrecen Város Bora 2017

A Debrecen Város Bora 2017 borversenyre Magyarország valamennyi borvidékeiről lehetett nevezni. A versenyben pincészetek és egyéni termelők vehettek részt. A beküldött közel száz bormintákat 2016. december 7-én szakmai és társadalmi zsűri értékelte. Az eredményt 2017. január 20-án hozták nyilvánosságra.

Részletek

Brno Debrecen új testvérvárosa

Testvérvárosi megállapodást kötött Debrecen Megyei Jogú Város a csehországi Brno városával. A megállapodást 2017. január 19-én írta alá Petr Vokrál, Brno és Papp László, Debrecen polgármestere Brnoban.

Részletek

Az év emberei Debrecenben

Értékes, emlékezetes teljesítmények születtek Debrecenben 2016-ban is.

Részletek

Háziorvosi rendelőket újít fel az önkormányzat

2017-ben mintegy 800 millió forintból, összesen 11 városi tulajdonú ingatlant korszerűsítenek. A Lisznyai utcai rendelőt viszont végleg áthelyezik a Hadházi útra. A munkát ütemezve végzik, így a betegek ellátása a felújítások ideje alatt is zökkenőmentes lesz.

Részletek

Debrecenben tanul a legtöbb külföldi diák

Jó pár éves előnye van gazdasági kapcsolatok terén a Debreceni Egyetemnek az ország más egyetemeihez képest - ezt mondta Szilvássy Zoltán rektor 2017. január 13-án az intézmény úgynevezett gazdasági évnyitóján. A hagyományteremtő szándékkal megrendezett eseményre meghívták az egyetem partnereit is.

Részletek

2017. január 21., szombat
Ágnes