Nyelvválasztás Bitte wählen Sie eine Sprache Please select a language magyar Deutsch english

Most kell bátornak és innovatívnak lenni

2016. november 25., péntek

Rangos nemzetközi esemény helyszíne volt Debrecen 2016. november 25-én. A Debreceni Egyetemen üzleti fórumot tartottak, melyen felszólalt Volodimir Grojszman ukrán és Orbán Viktor magyar miniszterelnök is. Mindketten méltatták Debrecent.


A rendezvényen köszöntőt mondott a két miniszterelnök mellett Seszták Miklós fejelsztési miniszter, Papp László, Debrecen polgármestere és Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora is.A Magyar Nemzeti Kereskedőház által rendezett fórumon részt vett Nagy János, a Miniszterelnöki Programirodát vezető államtitkár, Volodimir Selkunov, az Ukrán Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, Anatolij Kinah, az Ukrán Gyáriparosok és Vállalkozók Szövetsége elnöke, Oláh Zsanett, a Magyar Nemzeti Kereskedőház vezérigazgatója és Kota György, a Magyar-Ukrán Kereskedelmi és Iparkamara ügyvezető igazgatója is.

Az elmúlt 25 évben nem volt olyan üzleti fórum, melyet ennyien megtiszteltek volna jelenlétükkel – hangzott el a tanácskozás bevezetőjében. Ezt követően Papp László, Debrecen polgármestere köszöntőjében elmondta, mennyire fontos, hogy a két szomszédos ország rendkívül jó kapcsolatot ápoljon, s hogy ennek az együttműködésnek a nyertese a két ország határ menti régiója legyen. Felidézte, hogy Debrecen évszázadokon át kereskedelmi útvonalak metszéspontjában létezett. „Ma is arra törekszünk, hogy meghatározó szerepünk legyen a térség gazdasági és kulturális életében. Bízunk benne, hogy a magyar és ukrán kormány együttműködésének jegyében a magyaroknak érzelmi szempontból is fontos Kárpátaljával intenzív kapcsolatot építhetünk ki” – mondta a polgármester.

Szilvássy Zoltán
, az egyetem rektora ukrán nyelven is köszöntötte a résztvevőket. Kiemelte a kétoldalú kapcsolatok és a tanácskozás fontosságát. A Debreceni Egyetem egy innovációs rendszer központjában van, nagyon sok komoly eredményt produkáltak az elmúlt években, mondta, hangot adva annak a reményének, hogy szorosabban kapcsolódhatnak az ottani intézmények munkájához.

Seszták Miklós
fejlesztési miniszter Henry Ford szavait idézte: összejönni kezdés, együtt maradni haladás, együtt dolgozni siker. „Ezért vagyunk itt. A közös munkáért és a közös célokért, egy még versenyképesebb régióért.” Kiépítjük az M3-as autópályát az ukrán határig – kitért erre is. 130 millió eurós forrás áll rendelkezésre, utalt rá, s ezt minél jobban kellene hasznosítani.

Ezt követően lépett a pulpitusra Orbán Viktor miniszterelnök, aki a találkozó közönségét köszöntve elmondta: szerettünk volna mutatni egy várost az ukrán miniszterelnöknek és küldöttségének, amiből láthatják, Magyarország nem csak Budapest. Debrecen jövője is indokolja, hogy kiemelt városként tekinthessünk rá. A hazai gazdaság eredményeire utalva úgy fogalmazott: „teljesítményünknek és az eredményeinknek csak a kishitűségünk szabhat határt. Határ a csillagos ég. Ez a felívelő pálya még jó néhány évig ki fog tartani. Most kell bátornak, innovatívnak lenni, hogy megvalósítsuk, amit szüleink, nagyszüleink nem tudtak” – mondta Orbán Viktor. Az ukrán-magyar kapcsolatok perspektívájáról úgy nyilatkozott: tudjuk, hogy Ukrajna nincs könnyű helyzetben. Az elmúlt években félháborús állapotok alakultak ki ott, és ezt a magyar-ukrán gazdasági kapcsolatok is megszenvedték. „Egy nehéz helyzetben lévő, nagyon nagy lélekszámú országról van szó. Ha mi képesek vagyunk arra, amit az elmúlt években megmutattunk, mint 10 milliós nemzet, akkor mire lehet képes majd Ukrajna?” – fogalmazott a magyar miniszterelnök, hozzátéve: szép remények előtt álló és nehéz politikai helyzetben lévő országról beszélünk. Ha nincs jó politikai kapcsolat a két ország között, akkor az üzleti élet lehetőségei is szűkösebbek.
– Támogatjuk Ukrajna stratégia céljait. Nem félünk kimondani, hogy a cél Ukrajna EU-s tagsága, még ha ma ez nagyon távolinak is látszik. Ha vízummentesen jöhetnek Európába az ukránok, az nem kerül semmibe, ez barátság és bátorság kérdése – mondta Orbán Viktor, határozottan kiállva amellett, hogy, szükség van Ukrajnára az unióban. – Most hátulról fúj a szél, most kell a vitorlákat kiengedni – mondta Orbán Viktor, arra biztatva az ukrán és magyar üzletembereket, merjenek nagyobb keretekben gondolkodni, mint akár néhány éve is. – „Tisztelt debreceniek, amire önöknek nincs szükségük, az a bátorság” – zárta köszöntőjét Debrecen sikereire utalva a magyar miniszterelnök.

Ezt követően Volodimir Grojszman, Ukrajna miniszterelnöke üdvözölte a konferencia résztvevőit. Elmondta: örül, hogy itt lehet ebben a gyönyörű városban, és nagyon fontosnak tartja, hogy létrejött ez a találkozó. Méltatta Magyarországot, melynek kiváló lehetőségei vannak. „Tegnap arról tárgyaltunk, hogy kinyíljanak a határok köztünk. Amikor a Visegrádi Négyek találkoztak, az is nagyon fontos volt, ma újabb lépést tettünk a közös jövő felé. Fontos, hogy amiről megállapodunk, az valóban váljon valósággá.” Ukrajnáról szólva elmondta, hogy az utóbbi években komoly kihívások elé került az ország. Kijelentette: Európához tartozóak érzik magukat. Megköszönte Magyarország és Orbán Viktor miniszterelnök támogatását abban a vonatkozásban, hogy Ukrajna polgárai vízummentesen utazhassanak az Európai Unió országaiba. – Szeretnénk elérni, hogy Ukrajna versenyképessé váljon – mondta Volodimir Grojszman, aki sok sikert kívánt Magyarországnak, és ennek a „csodálatos városnak, Debrecennek”.
A magyar-ukrán üzleti fórum keretében tárgyalásokra, szakmai előadásokra és panelbeszélgetésekre is sor került az ukrán és a magyar vállalkozások közötti együttműködési lehetőségekről a mezőgazdaság, az élelmiszeripar, az információs technológiák és a gyógyszeripar területén.

Forrás: www.dehir.hu

Fotók: Miskolczi János

A békét biztosítják

A Magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandárjának katonái folytatják béketámogató feladatukat Koszovóban. A NATO-parancsnokság alatt működő magyar KFOR (Kosovo Force) kontingens 16. váltásának kibocsátó ünnepségét 2017. január 27-én rendezték a debreceni Kossuth téren.

Részletek

Díjazta legjobbjait a sportiskola

A legjobb egyéni sportolókat, a csapatsportágakban kiemelkedően teljesítő tehetségeket, valamint kiváló edzőiket méltatták a DSC-SI gáláján 2017. január 26-án.

Részletek

2017. januári közgyűlés

Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzatának Közgyűlése 2017. január 26-án tartotta soron következő rendes ülését. Az ülés kezdetén a jelenlévők egy perces csenddel emlékeztek Danku Attilára, a Fidesz-KDNP frakció tagjára – aki január 14-én hunyt el –, valamint a veronai buszbaleset áldozataira.

Részletek

95 esztendős lett

A debreceni Szabó Zsigmondné 2017. január 22-én 95 éves lett. Ebből az alkalomból január 25-én otthonában köszöntötte őt Hernádi Zoltán önkormányzati képviselő, valamint Siposné Hüse Judit, a polgármesteri hivatal szociális osztályának munkatársa.

Részletek

Lakossági tájékoztatás, 2017. január 24.

Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata tájékoztatja Debrecen város lakosságát, hogy a szálló por (PM10) légköri koncentrációjának 24 órás átlagértéke 2017.01.23-án egyik mérőállomáson sem haladta meg a riasztási küszöbértéket (100 μg/m3). Két mérőállomáson meghaladta a tájékoztatási küszöbértéket (75 μg/m3). Az önkormányzat a szmogriadó riasztási fokozatát megszünteti és a tájékoztatási fokozatát rendeli el.

Részletek

2017. július 29., szombat
Márta, Flóra