Nyelvválasztás Bitte wählen Sie eine Sprache Please select a language magyar Deutsch english

Számít Nagyváradra Debrecen

2016. december 8., csütörtök

Bihar megyében járt Papp László, Debrecen polgármestere 2016. december 6-án. Az RMDSZ nagyváradi székházában közös sajtótájékoztatót tartott Cseke Attilával, a szervezet megyei elnökével.


Papp László a tájékoztatón hangsúlyozta: a cívisváros képviseletében kapcsolódott be a kampányba. Arra buzdítja a partiumi magyarságot, hogy a lehető legnagyobb létszámban vegyen részt a december 11-i romániai parlamenti választáson, és szavazzon az RMDSZ jelöltjeire. Megítélése szerint történelmi jelentőségű, sorsfordító lehet a választás, ezért is fontos, hogy erős képviselete legyen a magyarságnak a román parlamentben. Az erdélyi magyarok pedig kapcsolatot jelentenek a szerinte gazdasági és nemzetpolitikai szempontból egyre erősödő, felívelő szakaszban levő Magyarország és Románia között. Úgy fogalmazott: az anyaországban annak szurkolnak, hogy minél több RMDSZ-es jelölt jusson be a törvényhozásba. Ha pedig úgy alakul, a szervezet kormányzati szerepkört is töltsön be, mert csak egy hatékony képviselet tudja garantálni az identitás és a hagyományok megőrzését, a kulturális, gazdasági és egyéb gyarapodást. Hozzátette: Debrecen, mint Magyarország második legnagyobb városa, érdeklődéssel figyeli az itt zajló eseményeket. Az érzelmi kötödésen túl amiatt is, mivel a két megyeszékhely, illetve Hajdú-Bihar és Bihar megye sok mindenben partnerei egymásnak.
Ezután arról számolt be, hogy ugyancsak aznapi, Bihardiószegen tett látogatása keretében két együttműködési megállapodás volt a téma. Tekintettel arra, hogy Debrecen hozzá szeretne járulni az érmelléki borvidék revitalizációjához – beleértve a gasztronómiai vetületet, valamint a szakmai mentorálást is –, a két település stratégiai együttműködésére vonatkozó szándéknyilatkozatot írt alá. A másik említett megállapodás pedig arra vonatkozik, hogy Debrecen szerepet vállalna a község által 2017-ben szervezendő bor- és gasztronómiai fesztiválban.
Papp László azt is kiemelte: Debrecen küldetésének tekinti a kulturális együttműködést, ezért fogja megpályázni az Európa Kulturális Fővárosa 2023 címet. A pályázat egyelőre nincs kiírva, 2018-ban, legkésőbb 2019-ben lesz az előzetes döntés. Vetélytársaknak Magyarországon belül Miskolc, Veszprém, Eger, Tokaj és Szombathely számítanak. A következő hónapban kezdi meg az önkormányzat a program kidolgozását. A lebonyolításban számít az RMDSZ-re is, mint katalizátorra abból a szempontból, hogy sikeres pályázás esetén régióban gondolkodva esetleg néhány rendezvényt a Partiumban is szerveznének, felmutatva a helyi értékeket. Ebben természetesen a Királyhágómelléki Református Egyházkerület is kiemelt szerepet játszana - tekintettel a reformáció 500. évfordulójára -, s Papp László ez ügyben Csűry István püspökkel is tárgyalt.
Sajtóérdeklődésre a polgármester azt válaszolta: hivatalos kapcsolatfelvétel még nem történt a nagyváradi önkormányzattal, de erre is sor fog kerülni az Európa Kulturális Fővárosa 2023 pályázat kiírásának meghirdetésekor, hiszen 2016 februárjában, amikor még Huszár István alpolgármester volt, Ilie Bolojan polgármester nyitottnak mutatkozott az együttműködésre.


Forrás: A www.erdon.ro tudósítása nyomán

Debrecen Város Bora 2017

A Debrecen Város Bora 2017 borversenyre Magyarország valamennyi borvidékeiről lehetett nevezni. A versenyben pincészetek és egyéni termelők vehettek részt. A beküldött közel száz bormintákat 2016. december 7-én szakmai és társadalmi zsűri értékelte. Az eredményt 2017. január 20-án hozták nyilvánosságra.

Részletek

Brno Debrecen új testvérvárosa

Testvérvárosi megállapodást kötött Debrecen Megyei Jogú Város a csehországi Brno városával. A megállapodást 2017. január 19-én írta alá Petr Vokrál, Brno és Papp László, Debrecen polgármestere Brnoban.

Részletek

Az év emberei Debrecenben

Értékes, emlékezetes teljesítmények születtek Debrecenben 2016-ban is.

Részletek

Háziorvosi rendelőket újít fel az önkormányzat

2017-ben mintegy 800 millió forintból, összesen 11 városi tulajdonú ingatlant korszerűsítenek. A Lisznyai utcai rendelőt viszont végleg áthelyezik a Hadházi útra. A munkát ütemezve végzik, így a betegek ellátása a felújítások ideje alatt is zökkenőmentes lesz.

Részletek

Debrecenben tanul a legtöbb külföldi diák

Jó pár éves előnye van gazdasági kapcsolatok terén a Debreceni Egyetemnek az ország más egyetemeihez képest - ezt mondta Szilvássy Zoltán rektor 2017. január 13-án az intézmény úgynevezett gazdasági évnyitóján. A hagyományteremtő szándékkal megrendezett eseményre meghívták az egyetem partnereit is.

Részletek

2017. január 21., szombat
Ágnes