Nyelvválasztás Bitte wählen Sie eine Sprache Please select a language magyar Deutsch english

Szeretethíd Debrecenben

2012. május 15., kedd

Szeretethíd címmel immár negyedik alkalommal rendezi meg a kárpát-medencei református önkéntes napokat a Magyar Református Szeretetszolgálat 2012. május 18-19-én. A programok közül több is zajlik majd Debrecenben.


A Szeretethíd célja, hogy a résztvevők közösen tegyenek jó szolgálatot embertársaikért és környezetükért. Az eseményt felvezető május 15-i debreceni sajtótájékoztatón dr. Bölcskei Gusztáv, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke elmondta: sokféle híd épül az emberek között. A magyar református hagyományokhoz, örökséghez az a gondolat illik, hogy az emberi lét teljességét az egymáshoz való közeledésben lehet megélni.  2009-ben a Kárpát-medence magyar reformátussága az Alkotmányozó Zsinat keretében Debrecenben megerősítette összetartozását, s az akkor indított Szeretethíd jelezte önkéntesség üzenete ma már tízezreket mozgat meg. Dr. Bölcskei Gusztáv abbéli reményének adott hangot, hogy egyre többen értik meg az összetartozás fontosságát, ami hozzá tartozik az emberi léthez. Újfajta kiegyezésnek kell létrejönnie az emberi szívekben – idézte fel Áder János köztársasági elnök beiktatási beszédének egyik ide illő gondolatát a püspök.
Dr. Papp László a debreceni önkormányzat vállalkozói vagyonért és városstratégiáért felelős alpolgármestere a gazdasági válság szempontjából közelített meg az önkéntesség fontosságát. Mint elmondta, a válság próbára teszi az emberi kapcsolatokat. A társadalmi szerepvállalásnak a nálunk „boldogabb” országokban a mienknél szilárdabb történelmi hagyományai vannak, ezért kell erősíteni nálunk is, ebben a formában is az önkéntes munkára való szándékot. Az egyházaknak – így a református egyháznak is – fontos szerepük van abban, hogy az embereket elesettségükben felkarolja, támogassa. A szeretet, az összefogás, a segítőkészség kinyilvánítása pedig sok esetben akár fontosabb is lehet például az anyagilag is megfogható segítségnél – mondta az alpolgármester. Dr. Papp László bejelentette, hogy 2013-tól Debrecen önkormányzata hivatalos támogatója lesz a Szeretethíd programnak, s a következő esztendőkben saját eszközeivel országszerte népszerűsíti majd azt.
Debrecenben a Szeretethíd eseményei keretében nem csak felnőtteket, de több száz gyereket is szeretnének megmozgatni a szervezők – hangsúlyozta Balogh Barna, a Magyar Református Szeretetszolgálat lelkész-igazgatója. Május 19-én – szombaton – 9 és 16 óra között szabadtéri kulturális- és gyermekrendezvényeket szerveznek a Nagytemplom és a Református Kollégium közötti Emlékkertbe. Itt kézmű¬ves-kreatív játszóházzal és a Siketmisszió érzékenyítő programjával várják a kicsiket és nagyokat, akik együtt elkészíthetnek egy óriási Szeretethíd-képet is. Emellett koncertek és színházi előadások is színesítik majd a programot – fellép többek között a Magyar Honvédség Debreceni Helyőrségi Zenekara, a 8kor Színház, a ZeneTheatrum és a Calvin Starts.
Balogh Barna többek közt megemlítette, hogy összesen mintegy száz diák a Honvédtemető, valamint az Emlékkert gondozásában fog segédkezni, s részt vesznek a süteménykészítési akcióban is. A múlt évben például tizenötezer felajánlott süteményt tudtak szétosztani a résztvevők valamint rászorulók között. Érkeznek majd gyerekek a programokra a debreceni menekültbefogadó állomásról is, így az összetartozás gondolata túl fog terjedni a Kárpát-medence határain. De nem csak ezek a határok nyílnak meg, hanem néhányaknak egy rövid időre a börtön kapui is: a debreceni büntetés-végrehajtási intézetben fogva tartottak egy önkéntes csoportja a Lencz-telepi református templom építkezésénél fog segédkezni.

A Szeretethíd akcióról információk a http://szeretethid.jobbadni.hu internetes oldalon találhatók.

Megbeszélés egyházak képviselőivel

A nagy történelmi egyházak képviselőivel 2016. január 7-én folytatott kerekasztal-beszélgetéshez hasonlóan február 5-én a kisebb egyházak képviselőivel folytatott megbeszélést az együttműködési lehetőségekről Papp László polgármester és Komolay Szabolcs alpolgármester.

Részletek

Az év praxisa a Kárpát-medencében

Hatodik alkalommal indult útjára – ezúttal az Országos Tisztifőorvosi Hivatal szervezésében – Az év praxisa a Kárpát-medencében című pályázat. A 2011-ben meghirdetett pályázaton debreceni háziorvos is díjazott lett.

Részletek

Kis világbajnokság a 60. Bocskai emlékverseny

Világ- és Európa-bajnokok, a legjobb magyarok: az olimpia közelsége miatt mini vébének számít az idei, sorrendben a 60. debreceni Bocskai István Nemzetközi Ökölvívó Emlékverseny. Az Oláh Gábor utcai sportcsarnokban 2016. február 3-án kezdődött nemzetközi tornán 28 nemzet 140 bunyósa küzd az érmekért. (Naponta frissülő tudósítás.)

Részletek

Két ökölvívó világbajnok is érkezik

A tavalyinál erősebb mezőny gyűlik össze 2016-ban Debrecenben, a 60. Bocskai István ökölvívó emlékversenyen. 168 bokszoló jön.

Részletek

Óvodai beiratkozás 2016

Értesítjük a tisztelt szülőket, hogy a város közgyűlése Oktatási, Ifjúsági és Sportbizottságának döntése alapján a 2016/2017. nevelési évre történő óvodai beiratkozás időpontja: 2016. április 27-28. Pótbeiratkozás: 2016. május 10.

Részletek

2016. február 6., szombat
Dorotya, Dóra