Nyelvválasztás Bitte wählen Sie eine Sprache Please select a language magyar Deutsch english

Új tanév a hűség és a hagyományok jegyében

2016. szeptember 1., csütörtök

Több mint 40 ezer diáknak kezdődik szeptember elsején a tanév Debrecenben. A Kossuth téren tartották meg az ünnepélyes tanévnyitót 2016. augusztus 31-én.


Véget ért a szünidő,  csütörtökön már kezdődik az iskola. A tanévkezdés előtt egy nappal tartották meg a Kossuth téren a városi tanévnyitó ünnepséget, melyen részt vett többek közt Pölöskei Gáborné, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) elnöke, Papp László polgármester, Pappné Gyulai Katalin, a Debreceni Tankerületi Központ igazgatója, valamint Tirpák Zsolt, a Debreceni Szakképzési Centrum vezetője is.

Papp László
polgármester beszédében hangsúlyozta: a hűség és a hagyományok jegyében kezdődik meg az új tanítási időszak, s ez a két gondolat az ünnepi évnyitót is áthatja. Mint mondta, a Református Kollégium a tudást, a Nagytemplom pedig a hitet képviseli az eseményen. A polgármester kiemelte, Debrecen olyan várossá vált, ahol szinte korlátlan hozzáférési lehetősége van mindenkinek a tudás megszerzéséhez. Mint mondta, a megyeszékhelyen stratégiai ágazattá vált az oktatás, a város fejlődése lehetetlen minőségi és jól reagáló oktatás nélkül.
– Az Új Főnix Tervben mintegy tízmilliárd forintos keret áll rendelkezésre a debreceni oktatás megerősítésére. Intézményeket fogunk energiahatékonnyá tenni, új, nemzetközi iskola nyithatja majd meg a kapuit és új óvodák, bölcsődék is létrejönnek. Debrecen folyamatosan fejlődő város, a lehetőségek városa, ahol minden adott ahhoz, hogy tervezni lehessen benne a jövőt. Fontos, hogy a diákok megértsék az oktatás iránti elkötelezettséget és tovább is örökítsék azt. Olyan várost építünk, ahol a diákok tanulmányaik befejezése után is maradni akarnak, nem külföldön képzelik el a jövőjüket, hanem Debrecenben – mondta a polgármester. Hozzátette: az önkormányzat minél többet akar tenni a város oktatásáért, s annak érdekében, hogy a pedagógusokkal és intézményvezetőkkel közösen gondolkodva alakítsák azt, hamarosan létrehozzák a Debreceni Oktatási Tanácsot.
Az új tanévben a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ helyett állami fenntartóként önálló költségvetési szervként működő tankerületi központok kezdik meg működésüket. Az egész országban 59 ilyen intézmény jön létre. Hajdú–Bihar megyében három lesz. Ezek közül az egyiknek Debrecenben található a központja, s ide tartozik a Nyíradonyi Tankerületi Központ is.
Pappné Gyulai Katalin
, a Debreceni Tankerületi Központ igazgatója a tanévnyitón kiemelte: a debreceniség lényege az összetartozás és a valahova tartozás. A diákok figyelmét arra hívta fel, hogy legyenek álmaik, amiket megvalósíthatnak, és induljanak úgy neki az új tanévnek, hogy ezen fognak dolgozni.

Pölöskei Gáborné
, a Klik elnöke azt mondta, az oktatás közös ügy, együtt kell gondolkodnia benne pedagógusnak, szülőnek, diáknak, intézményvezetőnek, politikusnak. Megjegyezte, a változások a fejlődést szolgálják, ennek megfelelően új alapokra helyezik majd a szervezetet, ezáltal pedig megerősödhet a Debreceni Tankerület, ami még hatékonyabban segítheti a helyi oktatási intézményeket.
Debrecenben kiemelt figyelmet fordít az önkormányzat a szakképzésre, ehhez a Nemzetgazdasági Minisztériumtól tavaly nyár óta segítséget is kap a megyeszékhely. A Debreceni Szakképzési Centrum összesen tizenkét tagintézmény munkáját koordinálja a városban. 

Tirpák Zsolt
, a centrum főigazgatója a tanévnyitón azt mondta, Debrecen egy innovatív és regionális központ, mely nagyon igényli a szakembereket. Úgy véli, aki szakképzőt választ és szakmát tanul, az jövőt is választ, a pedagógusoknak pedig azt üzente, hittel és önbizalommal telve végezzék a munkájukat, hiszen csak így lehetnek eredményesek, ezzel pedig hozzájárulhatnak a város gazdasági fejlődéséhez is.
Az ünnepélyes tanévnyitó végén a résztvevő diákok megkapták az Én Debrecenem című kiadványt, amit az iskolai tanévnyitókon is átvehet minden tanuló. Debrecenben idén több mint 40 ezer diák kezdi meg a tanévet szeptember elsején.

Forrás: www.dehir.hu

Fotók: Miskolczi János

A békét biztosítják

A Magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandárjának katonái folytatják béketámogató feladatukat Koszovóban. A NATO-parancsnokság alatt működő magyar KFOR (Kosovo Force) kontingens 16. váltásának kibocsátó ünnepségét 2017. január 27-én rendezték a debreceni Kossuth téren.

Részletek

Díjazta legjobbjait a sportiskola

A legjobb egyéni sportolókat, a csapatsportágakban kiemelkedően teljesítő tehetségeket, valamint kiváló edzőiket méltatták a DSC-SI gáláján 2017. január 26-án.

Részletek

2017. januári közgyűlés

Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzatának Közgyűlése 2017. január 26-án tartotta soron következő rendes ülését. Az ülés kezdetén a jelenlévők egy perces csenddel emlékeztek Danku Attilára, a Fidesz-KDNP frakció tagjára – aki január 14-én hunyt el –, valamint a veronai buszbaleset áldozataira.

Részletek

95 esztendős lett

A debreceni Szabó Zsigmondné 2017. január 22-én 95 éves lett. Ebből az alkalomból január 25-én otthonában köszöntötte őt Hernádi Zoltán önkormányzati képviselő, valamint Siposné Hüse Judit, a polgármesteri hivatal szociális osztályának munkatársa.

Részletek

Lakossági tájékoztatás, 2017. január 24.

Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata tájékoztatja Debrecen város lakosságát, hogy a szálló por (PM10) légköri koncentrációjának 24 órás átlagértéke 2017.01.23-án egyik mérőállomáson sem haladta meg a riasztási küszöbértéket (100 μg/m3). Két mérőállomáson meghaladta a tájékoztatási küszöbértéket (75 μg/m3). Az önkormányzat a szmogriadó riasztási fokozatát megszünteti és a tájékoztatási fokozatát rendeli el.

Részletek

2017. július 29., szombat
Márta, Flóra