Nyelvválasztás Bitte wählen Sie eine Sprache Please select a language magyar Deutsch english

Új tanév a hűség és a hagyományok jegyében

2016. szeptember 1., csütörtök

Több mint 40 ezer diáknak kezdődik szeptember elsején a tanév Debrecenben. A Kossuth téren tartották meg az ünnepélyes tanévnyitót 2016. augusztus 31-én.


Véget ért a szünidő,  csütörtökön már kezdődik az iskola. A tanévkezdés előtt egy nappal tartották meg a Kossuth téren a városi tanévnyitó ünnepséget, melyen részt vett többek közt Pölöskei Gáborné, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) elnöke, Papp László polgármester, Pappné Gyulai Katalin, a Debreceni Tankerületi Központ igazgatója, valamint Tirpák Zsolt, a Debreceni Szakképzési Centrum vezetője is.

Papp László
polgármester beszédében hangsúlyozta: a hűség és a hagyományok jegyében kezdődik meg az új tanítási időszak, s ez a két gondolat az ünnepi évnyitót is áthatja. Mint mondta, a Református Kollégium a tudást, a Nagytemplom pedig a hitet képviseli az eseményen. A polgármester kiemelte, Debrecen olyan várossá vált, ahol szinte korlátlan hozzáférési lehetősége van mindenkinek a tudás megszerzéséhez. Mint mondta, a megyeszékhelyen stratégiai ágazattá vált az oktatás, a város fejlődése lehetetlen minőségi és jól reagáló oktatás nélkül.
– Az Új Főnix Tervben mintegy tízmilliárd forintos keret áll rendelkezésre a debreceni oktatás megerősítésére. Intézményeket fogunk energiahatékonnyá tenni, új, nemzetközi iskola nyithatja majd meg a kapuit és új óvodák, bölcsődék is létrejönnek. Debrecen folyamatosan fejlődő város, a lehetőségek városa, ahol minden adott ahhoz, hogy tervezni lehessen benne a jövőt. Fontos, hogy a diákok megértsék az oktatás iránti elkötelezettséget és tovább is örökítsék azt. Olyan várost építünk, ahol a diákok tanulmányaik befejezése után is maradni akarnak, nem külföldön képzelik el a jövőjüket, hanem Debrecenben – mondta a polgármester. Hozzátette: az önkormányzat minél többet akar tenni a város oktatásáért, s annak érdekében, hogy a pedagógusokkal és intézményvezetőkkel közösen gondolkodva alakítsák azt, hamarosan létrehozzák a Debreceni Oktatási Tanácsot.
Az új tanévben a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ helyett állami fenntartóként önálló költségvetési szervként működő tankerületi központok kezdik meg működésüket. Az egész országban 59 ilyen intézmény jön létre. Hajdú–Bihar megyében három lesz. Ezek közül az egyiknek Debrecenben található a központja, s ide tartozik a Nyíradonyi Tankerületi Központ is.
Pappné Gyulai Katalin
, a Debreceni Tankerületi Központ igazgatója a tanévnyitón kiemelte: a debreceniség lényege az összetartozás és a valahova tartozás. A diákok figyelmét arra hívta fel, hogy legyenek álmaik, amiket megvalósíthatnak, és induljanak úgy neki az új tanévnek, hogy ezen fognak dolgozni.

Pölöskei Gáborné
, a Klik elnöke azt mondta, az oktatás közös ügy, együtt kell gondolkodnia benne pedagógusnak, szülőnek, diáknak, intézményvezetőnek, politikusnak. Megjegyezte, a változások a fejlődést szolgálják, ennek megfelelően új alapokra helyezik majd a szervezetet, ezáltal pedig megerősödhet a Debreceni Tankerület, ami még hatékonyabban segítheti a helyi oktatási intézményeket.
Debrecenben kiemelt figyelmet fordít az önkormányzat a szakképzésre, ehhez a Nemzetgazdasági Minisztériumtól tavaly nyár óta segítséget is kap a megyeszékhely. A Debreceni Szakképzési Centrum összesen tizenkét tagintézmény munkáját koordinálja a városban. 

Tirpák Zsolt
, a centrum főigazgatója a tanévnyitón azt mondta, Debrecen egy innovatív és regionális központ, mely nagyon igényli a szakembereket. Úgy véli, aki szakképzőt választ és szakmát tanul, az jövőt is választ, a pedagógusoknak pedig azt üzente, hittel és önbizalommal telve végezzék a munkájukat, hiszen csak így lehetnek eredményesek, ezzel pedig hozzájárulhatnak a város gazdasági fejlődéséhez is.
Az ünnepélyes tanévnyitó végén a résztvevő diákok megkapták az Én Debrecenem című kiadványt, amit az iskolai tanévnyitókon is átvehet minden tanuló. Debrecenben idén több mint 40 ezer diák kezdi meg a tanévet szeptember elsején.

Forrás: www.dehir.hu

Fotók: Miskolczi János

Debrecen Város Bora 2017

A Debrecen Város Bora 2017 borversenyre Magyarország valamennyi borvidékeiről lehetett nevezni. A versenyben pincészetek és egyéni termelők vehettek részt. A beküldött közel száz bormintákat 2016. december 7-én szakmai és társadalmi zsűri értékelte. Az eredményt 2017. január 20-án hozták nyilvánosságra.

Részletek

Brno Debrecen új testvérvárosa

Testvérvárosi megállapodást kötött Debrecen Megyei Jogú Város a csehországi Brno városával. A megállapodást 2017. január 19-én írta alá Petr Vokrál, Brno és Papp László, Debrecen polgármestere Brnoban.

Részletek

Az év emberei Debrecenben

Értékes, emlékezetes teljesítmények születtek Debrecenben 2016-ban is.

Részletek

Háziorvosi rendelőket újít fel az önkormányzat

2017-ben mintegy 800 millió forintból, összesen 11 városi tulajdonú ingatlant korszerűsítenek. A Lisznyai utcai rendelőt viszont végleg áthelyezik a Hadházi útra. A munkát ütemezve végzik, így a betegek ellátása a felújítások ideje alatt is zökkenőmentes lesz.

Részletek

Debrecenben tanul a legtöbb külföldi diák

Jó pár éves előnye van gazdasági kapcsolatok terén a Debreceni Egyetemnek az ország más egyetemeihez képest - ezt mondta Szilvássy Zoltán rektor 2017. január 13-án az intézmény úgynevezett gazdasági évnyitóján. A hagyományteremtő szándékkal megrendezett eseményre meghívták az egyetem partnereit is.

Részletek

2017. január 21., szombat
Ágnes