Nyelvválasztás Bitte wählen Sie eine Sprache Please select a language magyar Deutsch english

Gondoskodó város: települési támogatások

2016. november 23., szerda

2015. március 1-jétől jelentősen módosult a szociális törvény: a települési önkormányzatok hatásköréből a járási hivatalokhoz került több szociális támogatás és az önkormányzatoknak új rendeletet kellett alkotniuk, amelyben meghatározhatták, mely ellátásokat milyen feltételekkel tudnak biztosítani a rászorultaknak.


Debrecen Megyei Jogú Város akkor úgy döntött, hogy nem lép vissza, a szociális ellátó rendszer minden addigi elemét megtartja, és  állami támogatás nélkül, saját forrásból is folyósítja az addigi ellátásokat.
Komolay Szabolcs alpolgármester 2016. november 23-án tartott sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: Debrecen Megyei Jogú Város évente 2 milliárd forintot költ szociális feladatokra, ebből 440 millió forintot fordít pénzbeli és természetbeni támogatásokra. Ez a keretösszeg a jövő évi városi költségvetésben is rendelkezésre fog állni.
A 2015-ös bevezetés óta változott a minimálbér és a nyugdíj összege, így néhányan a jövedelmi határok miatt kiestek a támogatotti körből. Ezt észlelve 2016. november 24-én olyan előterjesztést tárgyal Debrecen közgyűlése, amelyben egyes esetekben a jövedelmi határ, máshol a támogatás összege, de van, ahol mindkettő változik.

                             (A táblázat klikkeléssel nagyítható)

Emellett fontos változás, hogy a kelengyetámogatást a jövőben Gyermekvédelmi Erzsébet-utalvány formájában kaphatják meg az igénylők, amely készétel, ruházat vagy pelenka vásárlására is fordítható.
Komolay Szabolcs alpolgármester kiemelte: a változtatással azt szeretnék elérni, hogy minél többen, minél nagyobb mértékű támogatást vehessenek igénybe az új rendszerben. Ha a módosítást támogatja a közgyűlés, akkor az 2017. január 1-jétől lép életbe.

A békét biztosítják

A Magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandárjának katonái folytatják béketámogató feladatukat Koszovóban. A NATO-parancsnokság alatt működő magyar KFOR (Kosovo Force) kontingens 16. váltásának kibocsátó ünnepségét 2017. január 27-én rendezték a debreceni Kossuth téren.

Részletek

Díjazta legjobbjait a sportiskola

A legjobb egyéni sportolókat, a csapatsportágakban kiemelkedően teljesítő tehetségeket, valamint kiváló edzőiket méltatták a DSC-SI gáláján 2017. január 26-án.

Részletek

2017. januári közgyűlés

Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzatának Közgyűlése 2017. január 26-án tartotta soron következő rendes ülését. Az ülés kezdetén a jelenlévők egy perces csenddel emlékeztek Danku Attilára, a Fidesz-KDNP frakció tagjára – aki január 14-én hunyt el –, valamint a veronai buszbaleset áldozataira.

Részletek

95 esztendős lett

A debreceni Szabó Zsigmondné 2017. január 22-én 95 éves lett. Ebből az alkalomból január 25-én otthonában köszöntötte őt Hernádi Zoltán önkormányzati képviselő, valamint Siposné Hüse Judit, a polgármesteri hivatal szociális osztályának munkatársa.

Részletek

Lakossági tájékoztatás, 2017. január 24.

Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata tájékoztatja Debrecen város lakosságát, hogy a szálló por (PM10) légköri koncentrációjának 24 órás átlagértéke 2017.01.23-án egyik mérőállomáson sem haladta meg a riasztási küszöbértéket (100 μg/m3). Két mérőállomáson meghaladta a tájékoztatási küszöbértéket (75 μg/m3). Az önkormányzat a szmogriadó riasztási fokozatát megszünteti és a tájékoztatási fokozatát rendeli el.

Részletek

2017. július 29., szombat
Márta, Flóra