Debrecen.hu

Nyelvválasztás Bitte wählen Sie eine Sprache Please select a language magyar Deutsch english

Tiszta udvar, rendes ház

2013. augusztus 16., péntek

A karneváli hét keretein belül adták át 2013. augusztus 16-án a Tiszta udvar, rendes ház pályázat díjait a Kölcsey Központban. A „Tiszta udvar, rendes ház – az élhető környezetért 2013” programban idén 168 zöld tábla talált gazdára.

Kósa Lajos polgármester 31 különdíjat, négy közönségdíjat, és további 16 helyezést osztottak ki a Kölcsey Központban. Az idei Nagydíjas az intézmény kategória nevezője lett: az ÉLIM Református Szolgáltató Központ. A jelentkezők fele a családi ház kategóriából, a másik fele a további három kategóriában került ki. A közönségszavazás idén nagy érdeklődés mellett a Facebookon történt. A szervezők ebben az évben először rajzpályázatot is hirdettek, amelyre 15 iskolából 370 pályamunka érkezett.
A tisztaság most is alapvető elvárás volt a jelentkezőktől. Fontos, hogy aki szerette volna elnyerni a címet, az betartsa a köztisztasági szabályokat; megfelelő hulladéktároló, pozitívum a szelektív hulladékgyűjtés, illetve a komposztálás. Ne legyenek allergén növények a kertben és a ház előtt.
Mindenképpen előnyt élvezett az, aki nemcsak a kertet, de a ház környékét és a közterületet is tisztán tartja. A hangsúly az élhetőségen van. Olyan portákat, lépcsőházakat értékeltek, amelyeket az ott élők igényei szerint alakítottak ki: a gyerekeknek biztonságos játszóhely, az állatoknak megfelelő tér, a társasházakban és intézményekben a közösségi élet lehetőségei kaptak prioritást. Táblát azok a jelentkezők kaphattak, akik a kiírás alapvető feltételeinek megfeleltek.
Közös célunk, hogy közvetlen környezetünk, ezáltal városunk, Debrecen tisztább, élhetőbb, otthonosabb legyen, s a debreceniek mind többen érezzenek személyes felelősséget környezetünk állapotáért.
A „Tiszta udvar, rendes ház” akció  az 1950-es évek elején indult útjára Debrecenben és Létavértesen, Seress Géza körzeti orvos kezdeményezésére, a Vöröskereszt támogatásával. Az ötlet kinőtte magát, igazi presztízse volt a „Tiszta udvar, rendes ház” tábláknak. Az eredeti célok között szerepelt a környezet érdekében vállalt egyéni felelősség, ezáltal a tudatos egészségmegőrzés, közösségformálás. A szemle szempontjai között ilyeneket találhattunk, mint például a megfelelő állattartási körülmények, a szennyvízkezelés. Az akció több évtizedes sikeres működés után éveken át szünetelt, majd 2002-ben újra útjára indult a Debreceni Kőr Dáma Egyesület koordinálásában a Debrecen önkormányzata, az AKSD Kft. és számos civil szervezet közreműködésével. Az elmúlt időszak visszajelzései azt bizonyították, hogy a lakosság örömmel fogadta a folytatást, évente több száz jelentkező méretteti meg portáját.
Miért kell tennünk az élhető környezetért? Egy családi ház, társasház, lakótelepi lakás is akkor igazán élvezhető, élhető, ha a környéke is tiszta. Nem mindegy, min „gázolunk át” a lakásunk bejáratáig. A mai fiatalok talán gyermekkorukban viccesnek találták, hogy nagyszüleik oly boldogan mutatták a „Tiszta udvar, rendes ház” táblát, de ma már talán ők is belátják, ez nem oly ostobaság, hiszen néha bokáig járunk a csikkekben, az eldobott szemétben, a kutyapiszokban.
Az akciónak nem pusztán a pályázati lehetőség a célja, hanem az is, hogy mind többen legyünk igényesebbek saját környezetünk iránt és győzzünk meg erről minél többeket.

Díjazottak, helyezettek

Különdíjasok

Intézmények
Gönczy Pál Utcai Óvoda
Gönczy Pál Általános Iskola
Kuruc Utcai Óvoda
Atomki (Bem tér 18.)
Református Kollégium Gimnáziuma és Diákotthona (Poroszlai út 10.)
DMJV Fogyatékosokat Ellátó Intézménye (Böszörményi út 148.)

Lépcsőház
Vas Gereben u. 16.

Társasházak
Apafi u. 1.
Dobsina u. 20.
Zöldfa u. 16.

Családi házak
Kiss Áron u. 1/b
Ungvárikert u. 38
Diószegi u. 74
Szirom u. 19.
Szirom u. 21/B
Nagyszentgyörgy u. 17.
Mészöly Géza u. 10.
Vikár B. u. 19/B
Láhner u. 32.
Knézich Károly u. 18.
Köszméte u. 40.
Baross u. 15.
Rakovszki u. 45.
Ótemető 24/a
Nagy Pál u. 9/B
Németh L. u. 10.
Sármány u. 28.
Haláptanya 342.
Bayk András kert 23/C

Kiemelt különdíj
Könyves Tóth Kálmán u. 24.

A leghűségesebb pályázó díja
Létai u. 41/b

Közönségdíjasok

Intézmény
Atomki

Lépcsőház
Vörösmarty u. 12.

Társasház
Apafi u. 1.

Családi ház
Úrrétje u. 18.

Helyezettek

Intézmények
3. helyezett: Zuzu 98 Kft.
2. helyezett: Szoboszlói Úti Óvoda (Szoboszlói út 49.)
1. helyezett: Százszorszép Óvoda (Széchenyi u. 65.)

Lépcsőházak
3. helyezett: Vörösmarty u. 12.
2. helyezett: Haláp u. 8.
1. helyezett: Tímár u. 13.

Társasházak
3. helyezett: Kórház u. 17.
2. helyezett: Kút u. 45.
1. helyezett: Miklós u. 6.

Családi házak
3. helyezett: Liget tér 7.
3. helyezett: Vályi Nagy Tibor u. 30.
2. helyezett: Úrrétje u. 18.
2. helyezett: Irén u. 5.
1. helyezett: Gyoma u. 12
1. helyezett: Ringló u. 20.

Nagydíjas
ÉLIM Református Szolgáltató Központ (Bánk 26.) – Intézmény kategória
2017. július 29., szombat
Márta, Flóra