Nyelvválasztás Bitte wählen Sie eine Sprache Please select a language magyar Deutsch english

Újévi köszöntő

2017. január 1., vasárnap

Papp László polgármester 2017. január elsején a debreceni Nagytemplomban mondott újévi köszöntőt a Kodály Filharmonikusok koncertje előtt.


„Főtiszteletű Püspök Úr! Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Kedves Debreceniek, Kedves Vendégek!
Mindenek előtt engedjék meg, hogy sikeres, boldog új esztendőt kívánjak Önöknek, rögtön az év első napján, a Kodály Filharmonikusok várhatóan csodálatos koncertje előtt.
A mai nappal a múlt részévé tettük 2016-ot és megkezdtünk egy kihívásokkal, nagy feladatokkal teli évet, 2017-et. Visszatekintve a mögöttünk hagyott esztendőre, elmondhatjuk, hogy olyan évet tudhatunk magunk mögött, amely egy távlatos, dinamikusan fejlődő, városunk polgárainak jövőt és lehetőséget adó Debrecent szolgált.
A világ bármely részét nézzük, kétséget kizáróan megállapíthatjuk, hogy a fejlődés nyugalom és biztonság nélkül elképzelhetetlen. Ezek nélkül nincs sem gazdasági, sem szellemi gyarapodás. Az elmúlt év azonban Európa számára korábban szinte elképzelhetetlen változásokat hozott, hiszen a kontinens ma nem a nyugodt és biztonságos arcát mutatja. Párizs, Nizza, Brüsszel, Isztambul, Ankara és legutóbb Berlin áldozatai arra figyelmeztetnek bennünket, hogy az egyik legfontosabb értéknek tekintsük a biztonságot. A terrorizmus és a migráció közötti összefüggés ma már kétséget kizáróan bizonyos. Magyarország és ezzel együtt Debrecen az illegális bevándorlásra adott válaszával tudja garantálni polgárai biztonságát. Az október 2-ai népszavazáson részt vevők több, mint 98 százalékának egyértelmű támogatása pedig felhatalmazást ad arra, hogy ne engedjünk Brüsszel nyomásának és saját biztonságunk érdekében is tartsuk fenn határozott álláspontunkat az illegális bevándorlás ügyében. Meggyőződésem, hogy 2017, Európában – ebben a kérdésben – a fordulat éve lesz.
A nyugalom és a biztonság, amit közösen értünk el, feltétele volt annak, hogy a gazdaság területén a rendszerváltás óta a legsikeresebb évet zárjuk. 2016-ban szinte nem múlt el hónap, hogy ne számoltunk volna be vállalatok beruházásairól vagy bővítéséről.
Jelentős befektetéseket és több ezer új munkahely létrejöttét jelentettük be tavaly. Határozottan kijelenthetjük, hogy városunk gazdasági erősödése 2017-ben tovább folytatódik. A folyamatban lévő tárgyalásaink biztatóak, amelyek alapján kijelenthetjük, új gyárak épülnek és munkahelyek ezrei jönnek létre, ezáltal biztos megélhetést, kiszámítható jövőt tudunk biztosítani városunk polgárainak, egyre vonzóbbá téve Debrecent.
A dinamikusan fejlődő gazdaságra, a város oktatási rendszerére, és kulturális értékeire építve alkottuk meg a város jövőjét évtizedekre meghatározó Új Főnix Tervet, amely a történeti tradíciók tiszteletben tartása mellett a gazdaság, a közlekedés, az oktatás és a kultúra területén fogja Debrecent megváltoztatni.
Az a célunk az Új Főnix Terv megvalósításával, hogy a város készen álljon arra a változásra, amely minden tekintetben alkalmassá teszi Debrecent a régió fővárosa szerepének betöltésére.
Nem csak a régió fővárosának szerepe, hanem Európa kulturális fővárosának címe is az elérni kívánt célok között szerepel. Az előttünk álló év a program megalkotásának éve lesz, amely alkotói folyamatban minden debreceninek helye van, remélve ezáltal a legszélesebb körű városi összefogást a siker érdekében.
Az építkezések, valamint a nagy célok mellett 2017 a jubileumok éve, a reformáció éve lesz városunkban. A mai nappal kezdetét veszi Európában, Magyarországon és a reformáció városában Debrecenben, a reformáció, a protestantizmus előtt tisztelgő 500. és az 1567. évi debreceni zsinatnak emléket állító 450. jubileumi év. Városunk történelme szinte egy és elválaszthatatlan a magyarországi protestáns, és ezen belül is a református egyház történelmétől, így tehát ez a jubileumi év hazánkban jelentős részben Debrecenről is szól majd. Ezért is fontos számunkra, hogy a jubileumi év maradandó és felejthetetlen legyen mindannyiunknak. Maradandó és felejthetetlen pedig csak akkor lesz, ha értéket teremt.
Éppen ezért határoztuk el a reformáció emlékművének létrehozását, hogy a város és az egyház évszázados együttélését jelképezve örök mementóként hirdesse a mögöttünk lévő emlékkertben a protestáns hit ország- és városépítő jelentőségét. A város az emlékmű és a jubileumi év eseményeinek támogatása mellett számos más értéket teremtő programot és együttműködést hoz majd.
2017 a tervek valóra váltásának éve lesz. Több jelentős beruházás indul a következő évben, amelyek mindegyikének az a célja, hogy jobbá, könnyebbé tegye mindannyiunk életét, még akkor is, ha a megvalósítás időszaka embert próbáló lesz. Minden eddiginél nagyobb egyetértésre, megfeszített és összehangolt munkára lesz szükség a siker érdekében, amelyben kivétel nélkül számítunk minden debreceni és Debrecenért tenni akaró polgár együttműködésére.
Őszintén remélem, hogy a városért dolgozók jövőre is képesek lesznek a legszélesebb körben együttműködve megtalálni azt a közös hangot, amely lehetővé tette az elmúlt években, hogy Debrecen haladásának, fejlődésének érdeke minden más érdek fölött álljon.
A közgyűlés nevében is köszönöm, hogy szolgálhatjuk városunk fejlődését, köszönöm a támogatást és a bizalmat és kívánom, hogy legyen áldott, békés, szeretetteljes, maradandó és felejthetetlen az új esztendő!”

Az újévi koncerten a Kodály Filharmonikusok – Csősz János trombitán, Sárosi Dániel orgonán, Alexáné Kardos Ildikó hegedűn –, valamint az Arco Nobile vonósnégyes adott elő Clarke, Vivaldi, Bach, Paganini, Vierne és Händel műveiből.Fotók: Miskolczi János

 

A békét biztosítják

A Magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandárjának katonái folytatják béketámogató feladatukat Koszovóban. A NATO-parancsnokság alatt működő magyar KFOR (Kosovo Force) kontingens 16. váltásának kibocsátó ünnepségét 2017. január 27-én rendezték a debreceni Kossuth téren.

Részletek

Díjazta legjobbjait a sportiskola

A legjobb egyéni sportolókat, a csapatsportágakban kiemelkedően teljesítő tehetségeket, valamint kiváló edzőiket méltatták a DSC-SI gáláján 2017. január 26-án.

Részletek

2017. januári közgyűlés

Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzatának Közgyűlése 2017. január 26-án tartotta soron következő rendes ülését. Az ülés kezdetén a jelenlévők egy perces csenddel emlékeztek Danku Attilára, a Fidesz-KDNP frakció tagjára – aki január 14-én hunyt el –, valamint a veronai buszbaleset áldozataira.

Részletek

95 esztendős lett

A debreceni Szabó Zsigmondné 2017. január 22-én 95 éves lett. Ebből az alkalomból január 25-én otthonában köszöntötte őt Hernádi Zoltán önkormányzati képviselő, valamint Siposné Hüse Judit, a polgármesteri hivatal szociális osztályának munkatársa.

Részletek

Lakossági tájékoztatás, 2017. január 24.

Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata tájékoztatja Debrecen város lakosságát, hogy a szálló por (PM10) légköri koncentrációjának 24 órás átlagértéke 2017.01.23-án egyik mérőállomáson sem haladta meg a riasztási küszöbértéket (100 μg/m3). Két mérőállomáson meghaladta a tájékoztatási küszöbértéket (75 μg/m3). Az önkormányzat a szmogriadó riasztási fokozatát megszünteti és a tájékoztatási fokozatát rendeli el.

Részletek

2017. július 23., vasárnap
Lenke