Nyelvválasztás Bitte wählen Sie eine Sprache Please select a language magyar Deutsch english

Új Főnix Terv

2016. február 17., szerda

Város- és gazdaságfejlesztési program

I.


A 2014-ben kezdődött európai uniós fejlesztési ciklus Debrecen számára az elmúlt 25 év legnagyobb fejlesztési forráskeret-felhasználását és egyben a rendszerváltás utáni időszak legkiemelkedőbb fejlődését teszi lehetővé. Az eddig Integrált Települési Program (ITP) néven nevezett, a jövőben Új Főnix Terv elnevezéssel bíró program – mely magában foglalja a Modern Városok Program debreceni elemeit is – több mint 200 milliárd forintnyi fejlesztés megvalósulását teszi lehetővé Debrecenben az előttünk álló években.

Az Új Főnix Terv erénye, hogy egyaránt koncentrál a kisebb, a város polgárainak hétköznapi életét könnyebbé, komfortosabbá tevő fejlesztésekre és a város nemzetközi regionális szerepét erősítő, kiemelkedő jelentőségű beruházásokra.

Az Új Főnix Terv kiemelkedő jelentőségű eleme a gazdaságfejlesztés, mely új ipari területek bevonásával, közművesítésével, a magas hozzáadott értékű ipar, az innováció támogatásával, s a program részét képező foglalkoztatási paktum segítségével több ezer új munkahely létrejöttét biztosítja Debrecen és a régió számára.
Az Új Főnix Terv prioritásként tekint Debrecen iskolaváros jellegére új bölcsőde és óvoda építésével, a nemzetközi iskola program megvalósításával, a városban működő oktatási, nevelési intézmények energiahatékonyságot szem előtt tartó felújításával. A „Zöld város” programmal a városi intézmények jelentős részének környezettudatos felújításával és a megvalósítani tervezett e-mobilitás programmal jelentős lépést kívánunk tenni Debrecen környezeti értékeinek megóvása érdekében az egészséges, élhető város feltételeinek megteremtéséért.

Az Új Főnix Terv biztosítja Debrecen egységes, valamennyi városrészre kiterjedő dinamikus fejlődését. Külön fejlesztési területként tekint a város lakótelepeire, biztosítva ezáltal a helyenként évtizedes hiányosságok felszámolását, a közösségi terek, utak, parkolók felújítását. Folytatjuk a Nagyerdő-fejlesztési programot és jelentős forrásokat fordítunk a keleti és déli városrész infrastrukturális fejlesztésére.

Az Új Főnix Terv tartalmazza Debrecen történelmének legnagyobb közlekedésfejlesztési programját.

Jelentősen megerősíti városunk regionális közlekedési központ szerepét
• az új Főpályaudvar felépítése,
• a várost átszelő vasútvonal teljes felújítása a dobozi-kerti és apafai megállóhelyekkel,
• a szintbeli vasúti kereszteződések átépítése,
• a déli elkerülő út megépítése a repülőtér és a déli iparterület bekötésével,
• az M35-ös autópálya továbbépítése,
• a Debreceni Nemzetközi Repülőtér fejlesztése,
• a Sámsoni út felújítása,
• 2x2 sávos közúti kapcsolat kiépítése Debrecen és Hajdúsámson között.

II.

A közlekedésfejlesztési program városi úthálózatot érintő, 2016-ban kezdődő fejlesztései:

Idén 8 milliárd forintnyi fejlesztést indítunk el Debrecen városi úthálózatának felújítása, fejlesztése céljával.

Nagyfelületű aszfaltozási munkák során 52 utcát aszfaltozunk le részben vagy teljes hosszban, és 11 utcában kezdünk új útépítést. Erre összesen 2,1 milliárd forintot fordítunk.

A GÖCS-iparterület elérhetőségének javítása érdekében 7 utcát aszfaltozunk le a Júlia-telepen 800 millió forint értékben.
Csökkentjük a Vezér utca terhelését, az agyetemi iparterület új bekötést kap a 33-as főút irányából 400 millió forintos beruházással.

Megkezdjük a Kishegyesi út rekonstrukcióját, a tervezéssel és a kivitelezéssel a tervezett költség 1,5 milliárd forint.

Közlekedési csomópontok bővítésére 700 millió forintot fordítunk.

Kerékpárutak építésére 2,5 milliárd forint áll rendelkezésre.

Debrecen Város Bora 2017

A Debrecen Város Bora 2017 borversenyre Magyarország valamennyi borvidékeiről lehetett nevezni. A versenyben pincészetek és egyéni termelők vehettek részt. A beküldött közel száz bormintákat 2016. december 7-én szakmai és társadalmi zsűri értékelte. Az eredményt 2017. január 20-án hozták nyilvánosságra.

Részletek

Brno Debrecen új testvérvárosa

Testvérvárosi megállapodást kötött Debrecen Megyei Jogú Város a csehországi Brno városával. A megállapodást 2017. január 19-én írta alá Petr Vokrál, Brno és Papp László, Debrecen polgármestere Brnoban.

Részletek

Az év emberei Debrecenben

Értékes, emlékezetes teljesítmények születtek Debrecenben 2016-ban is.

Részletek

Háziorvosi rendelőket újít fel az önkormányzat

2017-ben mintegy 800 millió forintból, összesen 11 városi tulajdonú ingatlant korszerűsítenek. A Lisznyai utcai rendelőt viszont végleg áthelyezik a Hadházi útra. A munkát ütemezve végzik, így a betegek ellátása a felújítások ideje alatt is zökkenőmentes lesz.

Részletek

Debrecenben tanul a legtöbb külföldi diák

Jó pár éves előnye van gazdasági kapcsolatok terén a Debreceni Egyetemnek az ország más egyetemeihez képest - ezt mondta Szilvássy Zoltán rektor 2017. január 13-án az intézmény úgynevezett gazdasági évnyitóján. A hagyományteremtő szándékkal megrendezett eseményre meghívták az egyetem partnereit is.

Részletek

2017. január 21., szombat
Ágnes