Nyelvválasztás Bitte wählen Sie eine Sprache Please select a language magyar Deutsch english

Az Új Főnix Terv következő elemei

2016. március 25., péntek

A 2014-ben kezdődött Európai Uniós fejlesztési ciklus Debrecen számára a rendszerváltás utáni időszak legjelentősebb, legnagyobb mértékű fejlesztését teszi lehetővé. Az Új Főnix Terv mely több program elemeit foglalja magába, több mint 200 milliárd forintnyi fejlesztés megvalósulását teszi lehetővé Debrecenben az előttünk álló években.Az Új Főnix Terv biztosítja Debrecen egységes, valamennyi városrészre kiterjedő dinamikus fejlődését. Külön fejlesztési területként tekint a város az intézményeire, az óvodákra, bölcsődékre és egészségügyi alapellátást biztosító intézményeire, valamint a közlekedésfejlesztésre. Korábban beszámoltunk a 2016-ban kezdődő útfejlesztésekről, melynek során 52 utcát aszfaltozunk le részben vagy teljes hosszában, és 11 utcában kezdünk új útépítést. Erre összesen 2,1 Mrd-ot fordítunk.

I. Útfejlesztés a Júlia-telepen – 800 millió Ft
A GÖCS iparterület elérhetőségének javítása érdekében 7 utcát aszfaltozunk le (2628 m) a Júlia telepen 800 millió Ft értékben, ennek érdekében a Területi- és Településfejlesztési Operatív Program keretében pályázunk gazdasági területek felé vezető utak építésére.
A pályázat keretében 6,5 m szélességű szilárd burkolatú út és 1,5 m szélességű egyoldali járda kerülne kiépítésre a következő utcákban:
Kőrösi Csoma Sándor utca
Kard utca (Vályi Nagy Tibor és Zólyom utca között)
Zólyom utca,
Apafája utca (Zólyom utca és Apafája erdő között)
5,5 m szélességű szilárd burkolatú út és 1,5 m szélességű egyoldali járda kerülne kiépítésre a Hetényi János és Vályi Nagy Tibor utcákban.
5,5 m szélességű szilárd burkolatú út a Futó utcában.
A felsorolt utcákban a szükséges közműkiváltások és csapadékvíz elvezetés is megvalósítjuk.
A projekt összköltsége 800 millió Ft.

II. Új óvoda és bölcsőde építés, meglévők felújítása – 2,3 Mrd Ft
Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretén belül pályázatot nyújtunk be új bölcsődei és óvodai intézmény létrehozására, illetve meglévő bölcsődei és óvodai intézmények felújítására, korszerűsítésére, projektarányos akadálymentesítésére, fenntarthatóbbá tételükre (megújuló energiaforrások felhasználása), és új eszközök beszerzésére.

Egy új óvoda és egy új bölcsőde építését tervezzük:

A Postakert utcán lévő bölcsőde épülete gazdaságosan nem újítható fel, viszont a városrészen jelentős igény mutatkozik bölcsődei ellátásra, ezért a Postakert u. 7. szám alatt (4700 m2 telekre) új, 120 férőhelyes bölcsőde építését tervezzük. A nyugati városrészben az óvodák kihasználtsága magas, a csoportlétszámok több helyen meghaladják a 25 főt. A városrész dinamikus fejlődése indokolja, hogy új 4 csoportos, 100 gyermek elhelyezésére alkalmas, tornaszobával ellátott, korszerű óvodát (7500 m2 telekre) építsünk.
Az új intézményekre fordítható összeg 600 millió Ft.

Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzatának fenntartásában jelenleg 33 óvoda működik, 49 feladat-ellátási helyen folyik óvodai nevelési feladat. Debrecen Megyei Jogú Város Egyesített Bölcsődei Intézménye 12 tagintézményében biztosítja a bölcsődei ellátást.
A meglévő bölcsődék és óvodák esetében épület felújítást, megújuló energiát hasznosító rendszerek kiépítését (napelem), játszóudvar felújítást, homlokzati hőszigetelést, kül- és beltéri nyílászárók cseréjét, fűtési, villamossági, víz- és csatornahálózat felújítását tervezzük. Beltéri felújítást és eszközbeszerzést is tervezünk.

Az alábbi óvodák és bölcsődék felújítását tervezzük:

Nagyerdei Óvoda felújítása
Liget Óvoda Bartók Béla úti feladat-ellátási helyének felújítása
Liget Óvoda Babits Mihály úti feladat-ellátási helyének felújítása
Boldogfalva Óvoda pallagi feladat-ellátási helyének felújítása
Alsójózsai Kerekerdő Óvoda felújítása
Ősz utcai (Mosolykert) óvoda és bölcsődei tagintézmény felújítása
Karácsony György utcai bölcsődei tagintézmény felújítása
Gáborjáni Szabó Kálmán utcai bölcsődei tagintézmény felújítása

A Gönczy Pál utcai óvodát tornaszobával szeretnénk bővíteni, továbbá a Faraktár utcai és Görgey utcai bölcsődei tagintézmények részére eszközöket szerzünk be.

A felújítási projektekre fordítható összeg: 1, 7 Mrd Ft.

III. Egészségügyi alapellátás – 800 millió Ft

Debrecenben 83 háziorvosi, 42 házi gyermekorvosi és 49 fogorvosi területi ellátási kötelezettséggel működő körzetben és 62 területi védőnői körzetben érhető el az egészségügyi alapellátás.
Az összesen 236 körzetből 64 egészségügyi körzet ellátásának fejlesztését valósítjuk meg a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében benyújtandó pályázatokból.
Akadálymentesítést, hőszigetelést, nyílászárók cseréjét, épületgépészeti felújításokat, megújuló energiát hasznosító rendszerek kiépítését (napelem), részleges belső felújítást, a betegvárókban eszközbeszerzést tervezünk. Azokban a rendelőkben, ahol védőnői szolgálat is működik, biztosítani fogjuk a méhnyakrák szűrésének lehetőségét.

A fejlesztéssel érintett ingatlanok az alábbiak:

Híd u. 14. sz. alatti házi gyermekorvosi rendelő, védőnői tanácsadó,
Bajcsy-Zsilinszky u. 32. sz. alatti házi gyermekorvosi rendelő, védőnői tanácsadó,
Füredi u. 42. sz. alatti háziorvosi, fogorvosi rendelő,
Szentgyörgyfalvi u. 7. szám alatti házi gyermekorvosi, fogorvosi rendelő,
Cegléd u. 6. sz. alatti háziorvosi rendelő,
Apafi u. 30. sz. alatti háziorvosi rendelő,
Jánosi u. 14. sz. alatti háziorvosi rendelő,
Szabó Pál u. 61-63. sz. alatti háziorvosi, házi gyermekorvosi rendelő, védőnői tanácsadó,
Víztorony u. 11. sz. alatti házi gyermekorvosi rendelő, védőnői tanácsadó,
Böszörményi út 136. sz. alatti házi gyermekorvosi rendelő, védőnői tanácsadó,

A Nagysándor-telepi háziorvosi, házi gyermekorvosi rendelő, védőnői tanácsadó másik épületben lesz elhelyezve, a Pósa u. 1. szám alatt.


A rendelkezésre álló keretösszeg 800 millió Ft.


Az Új Főnix Terv erénye, hogy egyaránt koncentrál a kisebb, a város polgárainak hétköznapi életét könnyebbé, komfortosabbá tevő fejlesztésekre és a város regionális szerepét erősítő gazdasági beruházásokra. Az egyes elemek megvalósítása során a város minden városrészében érzékelhető minőségi változást eredményező fejlesztéseket fogunk megvalósítani.

EGYÜTT VAGYUNK DEBRECEN

Debrecen Város Bora 2017

A Debrecen Város Bora 2017 borversenyre Magyarország valamennyi borvidékeiről lehetett nevezni. A versenyben pincészetek és egyéni termelők vehettek részt. A beküldött közel száz bormintákat 2016. december 7-én szakmai és társadalmi zsűri értékelte. Az eredményt 2017. január 20-án hozták nyilvánosságra.

Részletek

Brno Debrecen új testvérvárosa

Testvérvárosi megállapodást kötött Debrecen Megyei Jogú Város a csehországi Brno városával. A megállapodást 2017. január 19-én írta alá Petr Vokrál, Brno és Papp László, Debrecen polgármestere Brnoban.

Részletek

Az év emberei Debrecenben

Értékes, emlékezetes teljesítmények születtek Debrecenben 2016-ban is.

Részletek

Háziorvosi rendelőket újít fel az önkormányzat

2017-ben mintegy 800 millió forintból, összesen 11 városi tulajdonú ingatlant korszerűsítenek. A Lisznyai utcai rendelőt viszont végleg áthelyezik a Hadházi útra. A munkát ütemezve végzik, így a betegek ellátása a felújítások ideje alatt is zökkenőmentes lesz.

Részletek

Debrecenben tanul a legtöbb külföldi diák

Jó pár éves előnye van gazdasági kapcsolatok terén a Debreceni Egyetemnek az ország más egyetemeihez képest - ezt mondta Szilvássy Zoltán rektor 2017. január 13-án az intézmény úgynevezett gazdasági évnyitóján. A hagyományteremtő szándékkal megrendezett eseményre meghívták az egyetem partnereit is.

Részletek

2017. január 21., szombat
Ágnes