Nyelvválasztás Bitte wählen Sie eine Sprache Please select a language magyar Deutsch english

Az idei városi bál is jótékony célú

2017. január 6., péntek

Debrecen báljához – melyet Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Debreceni Egyetem, valamint a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara a régi hagyományokra épülő összefogás jegyében közösen rendeznek meg - idén is kapcsolódik jótékonysági kezdeményezés.


A 2017. január 21-én a Kölcsey Központban tartandó bál bevételéből a Debrecen-Árpád téri Református Egyházközség templomának felújításának befejezését támogatják a szervezők.
Debrecen történelme szorosan egybeforr és együtt él a református egyház történetével, így a templomfelújítás befejezésének támogatása a város báljának méltó célkitűzése.
Papp László polgármester a témában 2017. január 6-án tartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy Debrecen hagyományaihoz a városi bál szervezése hosszú évek óta hozzá tartozik. A tavalyi jótékonysági akcióról említést téve kiemelte, hogy 2016-ban a város báljának jótékony felajánlásaiból megtörtént egy kárpátaljai település, Salánk  óvodájának bővítése. Az idei, s egyben az összetartozás jegyében harmadik alkalommal szervezett bál olyan ügyet karol fel, mely Debrecen polgárait érinti. 2017-ben ünnepeljük a reformáció kezdetének 500. évfordulóját. A város évszázadok óta szorosan összefonódik a reformációval, a protestantizmus történetével, a református egyházzal. Debrecen a magyar református egyház szellemi központja, így olyan célt tűztünk ki idén, mely ebbe a programba illeszkedik – mondta el a városvezető.
Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora a bál apropóján kiemelte az összefogást, a prosperitást és a jótékonyságot, s elmondta, hogy az egyetem az elmúlt évek, évtizedek alatt is minden lehetőséget megragadott, hogy támogassa az egyházat.
Miklóssy Ferenc, a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke örömét fejezte ki az esemény újbóli megszervezése kapcsán, támogatásáról biztosította a megyei vállalkozók, vállalkozások nevében is az idei bált, s annak jótékony célját.
Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke szimbolikusnak nevezte a kezdeményezést. A reformáció magyarországi jelenléte méltó ünnepléseként tekint az egykor magánadományok segítségével megépült Árpád téri templom eredeti állapotának visszaállítására.
Az 1910-es évek elején épült templom épülete a közelmúltig erősen leromlott állapotban volt, a folyamatos beázások miatt a külső homlokzat életveszélyessé vált, a templom fűtése korszerűtlen, elavult. A templom tornyának felújítása 2016 elejére fejeződött be az Emberi Erőforrások Minisztériuma által biztosított pályázati források segítségével csaknem 42 millió forintos összegből. Az eddig adományokból összegyűlt önerő felhasználásával a belső munkálatok folyamatosak ugyan, de az Árpád téri templom átfogó felújításra szorul. A korábbi pályázati támogatás ugyanis csak a legszükségesebb problémák megoldására nyújtott lehetőséget.
Debrecennek ez a kiemelkedő szépségű temploma csak akkor tudja a szélesebb közösség céljait szolgálni, ha nem csak a vasárnapi istentiszteletnek ad helyet, hanem több kulturális eseménynek és gyülekezeti rétegalkalomnak is.
Debrecen báljának jótékony hozzájárulása nagymértékben segíti a város ezen építészeti emlékének helyreállítását, melynek révén a templom egységes, az eredeti, átadáskori képet mutatná.

                        (A kép kattintással nagyítható)


Fotók: Miskolczi János

A békét biztosítják

A Magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandárjának katonái folytatják béketámogató feladatukat Koszovóban. A NATO-parancsnokság alatt működő magyar KFOR (Kosovo Force) kontingens 16. váltásának kibocsátó ünnepségét 2017. január 27-én rendezték a debreceni Kossuth téren.

Részletek

Díjazta legjobbjait a sportiskola

A legjobb egyéni sportolókat, a csapatsportágakban kiemelkedően teljesítő tehetségeket, valamint kiváló edzőiket méltatták a DSC-SI gáláján 2017. január 26-án.

Részletek

2017. januári közgyűlés

Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzatának Közgyűlése 2017. január 26-án tartotta soron következő rendes ülését. Az ülés kezdetén a jelenlévők egy perces csenddel emlékeztek Danku Attilára, a Fidesz-KDNP frakció tagjára – aki január 14-én hunyt el –, valamint a veronai buszbaleset áldozataira.

Részletek

95 esztendős lett

A debreceni Szabó Zsigmondné 2017. január 22-én 95 éves lett. Ebből az alkalomból január 25-én otthonában köszöntötte őt Hernádi Zoltán önkormányzati képviselő, valamint Siposné Hüse Judit, a polgármesteri hivatal szociális osztályának munkatársa.

Részletek

Lakossági tájékoztatás, 2017. január 24.

Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata tájékoztatja Debrecen város lakosságát, hogy a szálló por (PM10) légköri koncentrációjának 24 órás átlagértéke 2017.01.23-án egyik mérőállomáson sem haladta meg a riasztási küszöbértéket (100 μg/m3). Két mérőállomáson meghaladta a tájékoztatási küszöbértéket (75 μg/m3). Az önkormányzat a szmogriadó riasztási fokozatát megszünteti és a tájékoztatási fokozatát rendeli el.

Részletek

2017. július 29., szombat
Márta, Flóra