Nyelvválasztás Bitte wählen Sie eine Sprache Please select a language magyar Deutsch english

Már készülnek a virágkarneválra

Már készülnek a virágkocsik augusztus 20-ára. Az idei karneválon az eddigi jelentkezések alapján 16 kompozíciót láthat a közönség. A menet útvonala változatlan, de a fellépők jóval többen lesznek a tavalyinál. 

A 38. Debreceni Virágkarneválra 12 hazai és 10 külföldi csoport érkezik a világ minden tájáról. A hagyományokhoz híven tavaly is a Szent Korona nyitotta a 16 kocsiból álló menetet. Nem lesz ez másként idén sem, de a megszokott témák mellett most is lesznek különleges kompozíciók.
A „Debrecenbe kéne menni!” és az ehhez hasonló szokásos témák is megmaradnak, de meg lehet említeni, hogy Árpád vezér halálának az évfordulójából is indul például egy Pozsonyi csata című kocsi – tudtuk meg Pózner Gábor szobrászművésztől.
Pózner Gábor és Tamus István mellett Pikó Sándor is készít kompozíciókat. A művész szívesen merít ötletet a népmesék világából, ezért az idei karneválra A kiskakas és a török császár történetét eleveníti meg az egyik pénzintézet autóján. Az alkotó szerint a kezdetetekkor a karnevált azért időzítették augusztus végére, mert ekkor pompáznak legszebb színeikben a virágok. Manapság azonban a virágok egyre később nyílnak, így a művészek már új anyagokkal is kísérleteznek.
Új anyagokat , természetes anyagokat kell behozni, és ezek a különböző gombák, fakérgek, mindenféle olyan növény, ami száradás után is azért megmarad, színt tart – hallhattuk Pikó Sándor szobrászművészt.
A kompozíciók tehát még javában készülnek, a fellépők névsora és a karneváli hét programja azonban már végleges. Idén 12 hazai és 10 külföldi tánccsoport kíséri a menetet és lép fel a Nagyerdei stadionban. 
Európa különböző pontjairól érkeznek ezek a csoportok Finnországtól Törökországon át Horvátországig. A legkülönbözőbb stílust képviselik, alapvetően néptánccsoportok, illetve természetesen lesznek olasz zászlóforgatók, hiszen ez mindig kérdésként merül föl – nyilatkozta Sikósi Csaba, a Főnix Rendezvényszervező Kht. programigazgatója.
A karneváli menet útvonala idén sem változik. A Petőfi térről indul, és a Hunyadi utcán befordulva a Bethlen utcán, majd az Egyetem sugárúton jut el a Nagyerdei stadionig. 

Forrás: www.dtv.hu

Legfrissebbek

A békét biztosítják

A Magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandárjának katonái folytatják béketámogató feladatukat Koszovóban. A NATO-parancsnokság alatt működő magyar KFOR (Kosovo Force) kontingens 16. váltásának kibocsátó ünnepségét 2017. január 27-én rendezték a debreceni Kossuth téren.

Részletek

Díjazta legjobbjait a sportiskola

A legjobb egyéni sportolókat, a csapatsportágakban kiemelkedően teljesítő tehetségeket, valamint kiváló edzőiket méltatták a DSC-SI gáláján 2017. január 26-án.

Részletek

2017. januári közgyűlés

Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzatának Közgyűlése 2017. január 26-án tartotta soron következő rendes ülését. Az ülés kezdetén a jelenlévők egy perces csenddel emlékeztek Danku Attilára, a Fidesz-KDNP frakció tagjára – aki január 14-én hunyt el –, valamint a veronai buszbaleset áldozataira.

Részletek

95 esztendős lett

A debreceni Szabó Zsigmondné 2017. január 22-én 95 éves lett. Ebből az alkalomból január 25-én otthonában köszöntötte őt Hernádi Zoltán önkormányzati képviselő, valamint Siposné Hüse Judit, a polgármesteri hivatal szociális osztályának munkatársa.

Részletek

Lakossági tájékoztatás, 2017. január 24.

Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata tájékoztatja Debrecen város lakosságát, hogy a szálló por (PM10) légköri koncentrációjának 24 órás átlagértéke 2017.01.23-án egyik mérőállomáson sem haladta meg a riasztási küszöbértéket (100 μg/m3). Két mérőállomáson meghaladta a tájékoztatási küszöbértéket (75 μg/m3). Az önkormányzat a szmogriadó riasztási fokozatát megszünteti és a tájékoztatási fokozatát rendeli el.

Részletek

2017. augusztus 24., csütörtök
Bertelan

Webkamera: Kossuth tér


Menetrend


Fórum bejelentkezés