Nyelvválasztás Bitte wählen Sie eine Sprache Please select a language magyar Deutsch english

Az Új Főnix Terv 2016. eredményei

2016. november 15., kedd

Az Új Főnix Terv összesen több mint 200 milliárd forint értékű beruházás megvalósítását teszi lehetővé a városban az előttünk álló években.

A program koncentrál a nagy gazdaságfejlesztési beruházásokra és a város polgárainak mindennapjait könnyebbé, komfortosabbá tévő kisebb fejlesztésekre, biztosítja Debrecen egységes, valamennyi városrészre kiterjedő dinamikus fejlődését, valamint a program Debrecen iskolavárosi szerepét is szem előtt tartja.
Az Új Főnix Terv egyik legfontosabb pillére a gazdaságfejlesztés és a munkahelyteremtés.
A kormány a napokban fogadta el Debrecen Terület- és Településfejlesztési Operatív Programjának a Déli gazdasági övezet infrastruktúrájának fejlesztésére irányuló tervét, amely során 4,518 milliárd forintos támogatást használhat fel a város a reptér környéki terület infrastruktúrájának fejlesztésére.
A repülőtéri logisztikai infrastruktúra fejlesztéséhez megítélt 1,2 milliárd forintos támogatást nemrég 1,372 milliárd forinttal egészítette ki a Kormány.
A munkanélküliség csökkentése, a megfelelő humán erőforrás biztosítása érdekében a helyi foglalkoztatási együttműködés támogatására 3, 615 milliárd forint értékben Foglalkoztatási paktumot írt alá Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata a Hajdú- Bihar Megyei Kormányhivatallal konzorciumban. A stratégia prioritásokat, fő irányvonalakat határoz meg a foglalkoztatást elősegítő képzések, munkaerőpiaci szolgáltatások vonatkozásában, melyek megvalósítását az akcióterv tartalmazza.
2016. október végéig 75 milliárd Ft működő tőke érkezett Debrecenbe, 2000 új munkahelyet jelentettünk be.
Az Új Főnix Terv másik alappillére a közlekedésfejlesztés. 2016-ban a Júliatelepen 7 utcát érintően 800 millió forintból sikerült megvalósítani útépítést, míg a Debreceni Főpályaudvar megépítéséhez 21 milliárd Ft támogatást kaptunk.
A program prioritásként tekint Debrecen iskolaváros jellegére: 4 bölcsődét újítunk fel 480 millió forintból és egy újat tervezünk építeni a Postakert utcán. 8 óvoda megújítására van támogatói döntés 1,5 milliárd forint értékben, míg két iskola energetikai korszerűsítését végeztük el a nyáron 273 millió forintos támogatással.
A „Zöld város” program során lehetővé válik, hogy Debrecen még inkább élhető város legyen.  Hat városrész fejlesztésére már támogatói döntéssel rendelkezünk 3,7 milliárd forint értékben (Újkert, Vénkert, Sestakert, Libakert, Dobozi lakótelep, Belváros), de további városrészek fejlesztésére is pályázunk (Tócóskert, Tócóvölgy). Új, modern piac épül a Fényesudvarban és a Tócóskertben.
A Gondoskodó Debrecen programban 11 orvosi rendelőt újítunk fel 800 millió forint értékben, Családsegítő és Gyermekjóléti Központot építünk 500 millió forintos támogatásból és közösségfejlesztő programokat indítunk Nagymacson 20 millió forintos támogatással.Fotó: Miskolczi János

Szmogriadó riasztási fokozatának elrendelése, 2017. január 23.

Debrecen polgármestere – levegőtisztaság-védelmi hatáskörében eljárva – elrendelte szmogriadó riasztási fokozatát.

Részletek

A 95. születésnap

A debreceni Tóth Sándorné 95 éves lett 2017. január 17-én. Ebből az alkalomból otthonában köszöntötte őt Papp Viktor önkormányzati képviselő, valamint Siposné Hüse Judit, a polgármesteri hivatal szociális osztályának munkatársa.

Részletek

Lakossági tájékoztatás, 2017. január 5.

Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata tájékoztatja Debrecen város lakosságát, hogy 2017. január 4-én – szerdán – a levegőminőség javult, és a szálló por (PM10) légköri koncentrációjának 24 órás átlagértéke már egyik mérőállomáson sem haladta meg a tájékoztatási küszöbértéket, (75 μg/m3) és az egészségügyi határérték alá csökkent mindhárom állomáson.

Részletek

Díjazandók javasolhatók

Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzatának Közgyűlése a hagyományokhoz híven – és 53/1997. (XII. 20.) Kr. rendelete alapján – április 11., a város napja alkalmából díszpolgári címet, Pro Urbe-, mecénás- és sajtódíjat adományoz.

Részletek

Szépségkirálynői játékadományozás

A Magyarok Világszépe Szépségverseny 2016 augusztusában Debrecenben rendezett döntőjének nyertese, Harkányi Cintia szépségkirálynő jótékonysági munkája keretében öt debreceni óvoda, valamint a gyermekvédelmi intézmény részesült nagy értékű játékadományban.

Részletek

2017. július 29., szombat
Márta, Flóra