Nyelvválasztás Bitte wählen Sie eine Sprache Please select a language magyar Deutsch english

Új Főnix Terv: Hiszünk Debrecenben

2016. június 15., szerda

Új repülőjáratok indulnak, a Főpályaudvar építése miatt közlekedési csomópontokat alakítanak át, hamarosan indulhat a Csokonai Nemzeti Színház épületének felújítása – ezekről is beszélt a polgármester az Új Főnix Tervről tartott tájékoztatóján.Az Európai Unió jelenlegi fejlesztési ciklusa Debrecen számára a rendszerváltás utáni időszak legjelentősebb szakasza. Az Új Főnix Terv – mely több program elemeit foglalja magában –, összesen több mint 200 milliárd forint értékű beruházás megvalósítását teszi lehetővé a városban az előttünk álló években.
Az Új Főnix Tervről és a város jövőképéről Papp László polgármester tartott tájékoztatót 2016. június 14-én a Kölcsey Központban meghívott vendégek – intézményvezetők, iskolaigazgatók és önkormányzati képviselők – számára.
Papp László elmondta: akik az Új Főnix Terven dolgoznak, hisznek Debrecenben, s ezt a hitet szeretnék átadni a város polgárainak. Azt szeretnék, hogy a terv révén Debrecen egy 240-250 ezer lakosú, európai mércével is mérhető, nagyon versenyképes nagyváros legyen, melynek van jövőképe. A polgármester szerint visszacsábíthatók azok a fiatalok, akik eddig külföldön látták a jövőjüket. Mint elmondta, sok cégvezetővel beszélt, és egyre többen számolnak be hazatérő, szakképzett fiatalokról.
A polgármester beszámolt arról, hogy az ÚJ Főnix Tervnek hat fő területe van: gazdaságfejlesztés és munkahelyteremtés, közlekedésfejlesztés, kultúra, oktatás, élhető város, valamint gondoskodó Debrecen.
Papp László azt mondta, amikor megkapta a lehetőséget, hogy polgármesterjelöltként induljon Debrecenben, már akkor hangsúlyozta, hogy a gazdaságfejlesztés az egyik legfontosabb cél. Ennek létrehozták a strukturális alapját; az EDC Debrecen Város- és Gazdaságfejlesztési Központ organizálja a gazdaságfejlesztési folyamatokat; uniós pályázatokat kezelnek, helyi vállalkozókat segítenek pályázni, illetve a lehetséges befektetőket látják el információkkal. Ennek eredményeként 2016 májusának végéig 50 milliárd forint működő tőke érkezett Debrecenbe, s 1300 új munkahely létesítését jelentették be. Munkahelyeket teremt többek között a National Instruments, a Richter, az FAG és a Flowserve. A polgármester kiemelte, hogy ilyen gazdaságfejlesztési struktúrával Debrecenen kívül egy város sem rendelkezik.
A gazdaságfejlesztési feladatok között említette Papp László az északi gazdasági övezet fejlesztését, a foglalkoztatási paktumot, illetve a déli gazdasági övezet kialakítását, melynek központja a debreceni repülőtér lesz. A déli iparterületre 8 milliárd forintot fognak költeni, ebből 4 és fél milliárd forint felhasználásával alakítják ki a szükséges ipari infrastruktúrát. 2018-ban a remények szerint a déli iparterületen már cégek működhetnek. Az ipari park mellett egy üzleti innovációs parkot alakítanak ki. A polgármester arról beszélt, amikor megvalósítják a terveket, ez a terület lesz majd a város fő ipari központja.
A közlekedésfejlesztés is fontos eleme az Új Főnix Tervnek. 21 milliárd forintból megépítik az új Főpályaudvart. Ennek kapcsán Papp László azt mondta, ezek a fejlesztések nem a holnaputánnak, hanem a következő évtizedeknek szólnak. Egy bővülő, fejlődő várost láthatunk magunk előtt, s e vízió alapján ilyen Főpályaudvarra van szükség. A közlekedési csomópont megépítése egyben urbanisztikai fejlesztés is lesz. Mivel a közösségi közlekedési forgalom nagy részét a föld alá viszik, lehetőség lesz egy szép, modern parkká alakítani a Petőfi teret. A polgármester szólt arról, hogy a 100-as számú – Budapest és Záhony közötti – vasútvonal felújítása után 160 kilométer/órás sebességgel közlekedhetnek majd Debrecen térségében is a vonatok. Így nem csupán Budapestre lesz könnyebb majd eljutni, de Záhony is egy órányi útra lesz csak Debrecentől, ez pedig a befektetőknek lehet komoly érv Debrecen mellett, hiszen a munkaerő ide utaztatása ily módon is biztosított lehet számukra.


Papp László beszélt az útfejlesztésekről: a 471-es számú főút 2x2 sávossá bővítéséről, a déli elkerülő útról, a Kishegyesi út rekonstrukciójáról, a nyugati kiskörút befejező szakaszának megépítéséről, a Határ úti ipari park elérhetőségének javításáról és a kereszteződésék korszerűsítéséről, újak létesítéséről. Ez utóbbira a Főpályaudvar építése miatt lesz szükség, hiszen egy évig le lesz zárva a Petőfi tér körzetében a 4-es főút. Ezért a következő egy évben 50 kereszteződést kell át-, illetve kialakítani. Ezeket a Főpályaudvar megépítése után természetesen nem bontják el, hiszen ezek révén könnyebben, gyorsabban lehet majd közlekedni. Papp László emellett elmondta: 52 utcában újítják meg teljesen az útburkolatot, és 11 utcában építenek utat.
A közlekedésfejlesztés elképzelhetetlen a kerékpárút-hálózat fejlesztése nélkül – jelentette ki Papp László. Többek között kerékpárutat építenek Látóképig, ahonnan majd a megyei önkormányzat építtet bicikliutat a Hortobágyig.
Papp László elmondta: míg 2011-ben 18 ezer fős volt a debreceni repülőtér utasforgalma, addig idén elérheti akár a 350 ezret is. A polgármester bejelentette, hogy újabb desztinációkra kötöttek megállapodásokat, azaz újabb városok lesznek majd elérhetők légi úton Debrecenből. Hogy melyek ezek a városok, azokról később tartanak majd tájékoztatót az érintett légitársaságokkal. Papp László kiemelte: a repülőtér fejlődése nagyon kedvező hatással van Debrecen turizmusára, dinamikusan nő a vendégéjszakák száma.
Debrecenben ma 70 ezer diák tanul, mondta a polgármester az oktatási fejlesztésekre rátérve, de szerinte ezt a számot még növelni kell. Debrecen az oktatásügyből soha nem vonul ki – jelentette ki Papp László. Ezért is szerepel közel 10 milliárd forint az Új Főnix Tervben az oktatási fejlesztésekre. A gazdasági növekedés elképzelhetetlen jól szervezett oktatás nélkül – tette hozzá Papp László. Létrehoznak egy új, nemzetközi iskolát is, emellett gimnáziumban és szakközépiskolában is beindítják a német kéttannyelvű oktatást.
Papp László azt mondta, hisz abban, hogy 2023-ban Debrecen lesz Európa Kulturális Fővárosa. Bejelentette, hogy a Kormány legutóbbi ülésén jóváhagyta a Csokonai Nemzeti Színház épületének felújítására fordítandó források biztosítását, így hamarosan indulhat a beruházás. A színház mellett megújítják majd a Zenede épületét, befejezik a Latinovits Színház építését és a tervek szerint egy hangversenytermet is kialakítanak a Csapó utcán.
Az élhető város gondolata jegyében megújítják a Petőfi teret, a Dósa nádor teret, s folytatódik a Régi Városháza felújítása is. A lakótelepek és a kertségek is jelentős fejlesztési forrásokhoz jutnak. A lakótelepek zöldövezeteit is megújítják, piacokat fejlesztenek a Fényes udvarban és a Tócóskertben. Folytatódik a Nagyerdei park fejlesztése, megújul a nagyerdei strand, nagy változások várhatók az állatkertben és az Ötholdas Pagony játszótéren is.
– Debrecen gondoskodó város, s hiszek abban, hogy a városnak van lelke – jelentette ki Papp László. Azok, akik támogatásra szorulnak, akiknek meg kell fogni a kezét, számíthatnak a városra. Hospice-házat alakítanak ki 100 millió forintos városi támogatással a Kenézy Gyula Kórház területén. Új család- és gyermekjóléti központot építenek a Nádor utcai egykori ifjúsági park területén, ahol a nyugdíjas szervezetek is otthonra találhatnak. Szeretnének létrehozni egy olyan intézményt, mely sérült gyermekek átmeneti elhelyezését biztosítaná. Papp László közzétette azt is, hogy 64 egészségügyi körzetet érint az orvosi rendelők fejújítása.
A polgármester a tájékoztatója végén „helyzetjelentést” is adott: elmondta, az Új Főnix Terv keretében eddig 38 milliárd forintra pályáztak. A Főpályaudvar építésére nyáron kiírják a közbeszerzési felhívást, várhatóan 2017 elején kezdik az építést, és jövő nyáron zárják le a 4-es főutat. Kormánydöntés van a Csokonai Nemzeti Színház és a reptér fejlesztéséről, zajlik az útfelújítási program.
Papp László előadását azzal zárta, igyekeznek minden fejlesztést úgy megvalósítani, hogy az építkezések a lehető legkevesebb problémát okozzák a debrecenieknek, de mint hozzátette, „a fejlődésnek ára van”, ezért türelmet kért mindenkitől a következő évekre.Az Új Főnix Tervről és a város jövőképéről Papp László polgármester másnap, 2016. június 15-én este szintén a Kölcsey Központban tartott előadást: a zárt körű eseményen ezúttal gazdasági szakemberek, vállalkozók, intézményvezetők vettek részt. Mint a polgármester elmondta, az Új Főnix Terv a város legátfogóbb, legkomplexebb fejlesztési programja, ami meghatározza a következő évtizedeket. Erre jó alapot ad az elmúlt 18 év. Az Új Főnix Terv azt a célt szolgálja, hogy nemzetközi szinten is a legversenyképesebb város legyen Debrecen. Papp László kijelentette: az Új Főnix Terv leghangsúlyosabb része a gazdaságfejlesztés és a munkahelyteremtés. A következő időszak rendkívül befektetői éveket hozhat. A gazdaságfejlesztési program súlypontja a Déli Ipari Park lesz, amit két részre lehet osztani: a repülőtértől délre ipari termelési övezetet hoznak létre, északra pedig egy üzleti innovációs parkot. Ezen a területen a tervek szerint tízezres nagyságrendű munkahelyteremtést hajtanak végre.

Forrás: www.dehir.hu

Fotók: Miskolczi János

Szmogriadó riasztási fokozatának elrendelése, 2017. január 23.

Debrecen polgármestere – levegőtisztaság-védelmi hatáskörében eljárva – elrendelte szmogriadó riasztási fokozatát.

Részletek

A 95. születésnap

A debreceni Tóth Sándorné 95 éves lett 2017. január 17-én. Ebből az alkalomból otthonában köszöntötte őt Papp Viktor önkormányzati képviselő, valamint Siposné Hüse Judit, a polgármesteri hivatal szociális osztályának munkatársa.

Részletek

Lakossági tájékoztatás, 2017. január 5.

Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata tájékoztatja Debrecen város lakosságát, hogy 2017. január 4-én – szerdán – a levegőminőség javult, és a szálló por (PM10) légköri koncentrációjának 24 órás átlagértéke már egyik mérőállomáson sem haladta meg a tájékoztatási küszöbértéket, (75 μg/m3) és az egészségügyi határérték alá csökkent mindhárom állomáson.

Részletek

Díjazandók javasolhatók

Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzatának Közgyűlése a hagyományokhoz híven – és 53/1997. (XII. 20.) Kr. rendelete alapján – április 11., a város napja alkalmából díszpolgári címet, Pro Urbe-, mecénás- és sajtódíjat adományoz.

Részletek

Szépségkirálynői játékadományozás

A Magyarok Világszépe Szépségverseny 2016 augusztusában Debrecenben rendezett döntőjének nyertese, Harkányi Cintia szépségkirálynő jótékonysági munkája keretében öt debreceni óvoda, valamint a gyermekvédelmi intézmény részesült nagy értékű játékadományban.

Részletek

2017. július 29., szombat
Márta, Flóra