Nyelvválasztás Bitte wählen Sie eine Sprache Please select a language magyar Deutsch english

Európa nem szuperállamként lehet sikeres

2016. április 14., csütörtök

Nemzeti szuverenitásunk alapkérdéseiről tartottak konferenciát Debrecenben a Református Kollégium Oratóriumában 2016. április 14-én.A rendezvény apropóját az adta, hogy 5 évvel ezelőtt fogadta el a Parlament Magyarország Alaptörvényét. A konferencián részt vett Trócsányi László igazságügyi miniszter is, aki azt mondta: a nemzeti szuverenitás fogalma nem múzeumba való, és annak érvényt kell szerezni.
2011. április 18-án fogadta el a parlament Magyarország új alaptörvényét. Öt év után Debrecenben ennek kapcsán rendezték meg a nemzeti szuverenitás alapkérdéseiről szóló konferenciát. Éppen azon a napon, amikor 1849-ben Kossuth Lajos kezdeményezésére a városban kimondták a Habsburg-ház trónfosztását.


Papp László
, Debrecen polgármester a tanácskozáson azt mondta: napjainkban is rendkívül fontos a nemzeti szuverenitás kérdése, mert a menekültügy kapcsán most arról folyik a vita, hogy hol húzódnak Brüsszel és a nemzetállamok jogkörei.
– Meggyőződésem, hogy Európa nem egy nemzeti identitás nélküli szuperállamként, hanem a nemzeti szuverenitást tiszteletben tartó erős tagországokra építve lehet sikeres – hallhattuk Papp Lászlót.
Trócsányi László igazságügyi miniszter azt mondta: a nemzeti szuverenitás nem múzeumba való fogalom, azt védeni kell. Az 5 éve elfogadott alaptörvény pedig kiállta a próbát. Szerinte a kvótarendszer kapcsán minden tagállamnak magának kell eldöntenie, hogy kit fogad be, ezt a jogot nem adtuk át az Európai Uniónak, és ezért is állunk ma vitában Brüsszellel.
– Úgy gondoljuk, nekünk az Alaptörvény is ad védelmet, és az alaptörvényes cikkelyeket természetesen fel fogjuk használni a vitában, tehát az Alaptörvény nem múzeumba való, az Alaptörvény él és az Alaptörvénynek nyilvánvalóan érvényt kell tudni szerezni – jelentette ki Trócsányi László.


A konferencián részt vett Martonyi János volt külügyminiszter. Azt mondta, minden állam politikájának központi kérdése a nemzeti szuverenitás. Az Európai Uniónak csak egyes hatáskörök gyakorlását adták át a tagállamok.
– Sokan mondjuk azt, hogy itt kölcsönös együttműködésre, megértésre van szükség, és ez vonatkozik természetesen az uniós intézményekre. Először is soha ne lépjék túl a saját hatásköreiket, ne próbálják lopakodva növelni a hatásköreiket az alapszerződésekkel szemben – hangoztatta Martonyi János.Kósa Lajos
, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője a konferencia zárásaként úgy fogalmazott: reménykedik abban, hogy a 2011-ben elfogadott Alaptörvény amellett, hogy korszerű, olyan alapértékeket rögzít, amelyek eligazít a mindennapokban, és elég nyitott ahhoz, hogy a változó világhoz igazodjon anélkül, hogy a szerkezete megváltozzon.

Papp László polgármesternek a tanácskozáson elhangzott köszöntője

Forrás: www.dehir.hu

Fotók: Miskolczi János

Szmogriadó riasztási fokozatának elrendelése, 2017. január 23.

Debrecen polgármestere – levegőtisztaság-védelmi hatáskörében eljárva – elrendelte szmogriadó riasztási fokozatát.

Részletek

A 95. születésnap

A debreceni Tóth Sándorné 95 éves lett 2017. január 17-én. Ebből az alkalomból otthonában köszöntötte őt Papp Viktor önkormányzati képviselő, valamint Siposné Hüse Judit, a polgármesteri hivatal szociális osztályának munkatársa.

Részletek

Lakossági tájékoztatás, 2017. január 5.

Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata tájékoztatja Debrecen város lakosságát, hogy 2017. január 4-én – szerdán – a levegőminőség javult, és a szálló por (PM10) légköri koncentrációjának 24 órás átlagértéke már egyik mérőállomáson sem haladta meg a tájékoztatási küszöbértéket, (75 μg/m3) és az egészségügyi határérték alá csökkent mindhárom állomáson.

Részletek

Díjazandók javasolhatók

Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzatának Közgyűlése a hagyományokhoz híven – és 53/1997. (XII. 20.) Kr. rendelete alapján – április 11., a város napja alkalmából díszpolgári címet, Pro Urbe-, mecénás- és sajtódíjat adományoz.

Részletek

Szépségkirálynői játékadományozás

A Magyarok Világszépe Szépségverseny 2016 augusztusában Debrecenben rendezett döntőjének nyertese, Harkányi Cintia szépségkirálynő jótékonysági munkája keretében öt debreceni óvoda, valamint a gyermekvédelmi intézmény részesült nagy értékű játékadományban.

Részletek

2017. július 22., szombat
Magdolna