Nyelvválasztás Bitte wählen Sie eine Sprache Please select a language magyar Deutsch english

A Richter a debreceni gazdaság egyik ékköve

2016. március 31., csütörtök

Hamarosan kezdődik a Richter Gedeon Nyrt. debreceni üzemének bővítése, melynek révén tovább nőhet a város bevétele is.

Mint ismert, a Richter 15 milliárd forintból bővíti debreceni biotechnológiai üzemét. A fejlesztésről 2016. március 30-án Debrecenben tartott sajtótájékoztatót Papp László polgármester és Bogsch Erik​, a Richter Gedeon Nyrt. vezérigazgatója.
A Richter biotechnológiai üzemét négy éve, 2012 áprilisában adták át Debrecenben, a Határ úti ipari parkban. A 25 milliárd forintos beruházással akkor 120 új munkahelyet hozott létre a Richter magasan kvalifikált szakemberek számára. Az üzemben ma már kétszázan dolgoznak.

















Bogsch Erik​
a március 30-i sajtótájékoztatón azt mondta: jó döntést hoztak négy éve, amikor Debrecenbe hozták az új üzemüket. A várostól is megkaptak minden támogatást, illetve a Debreceni Egyetemmel is jó kapcsolatot alakítottak ki. Hozzátette: a tervezett beruházással a Richter további 125 új munkahelyet hoz létre, közel megduplázza jelenlegi biotechnológiai gyártókapacitását, s az előállított termékek minősítésére alkalmas analitikai kapacitást hoz létre. A vezérigazgató arról is beszélt, hogy Richter bevételi szempontjából a biológiai készítmények az évtized végére, a jövő évtizededben meghatározóak lesznek. Ennek megfelelő gyártókapacitásra van szükségük, ezért bővítik a debreceni üzemet.

















Papp László
polgármester kiemelte, hogy Debrecen nagyon jelentős innovációs programot indított el az elmúlt években, melynek egyik legfontosabb szereplője a Richter. Az innovációs program az ilyen fejlesztéseknek köszönhetően válik élővé. A polgármester beszédében azt is elmondta: Debrecen és a Richter filozófiája hasonló, a városnak és a cégnek is fontos az innováció, a tudás, és fontos a fiatal munkaerő megőrzése. Papp László szerint Debrecen a kutatás-fejlesztés és az innováció felértékelődése miatt az átlagosnál kevésbé szenvedte meg a 2008-ban kitört gazdasági világválságot, hiszen ez a szektor válságtűrőnek bizonyult. Hozzátette, 2012 és 2014 között országos szinten 22 százalékkal nőttek a kutatás-fejlesztési ráfordítások, Debrecenben pedig ezt meghaladóan, 25 százalékkal. A város technológiai iparágának összesített árbevétele 2010 és 2014 között több mint megháromszorozódott. Ennek köszönhetően 2010 és 2015 között 50 százalékkal nőtt a város iparűzési adóból származó bevétele. Papp László a Richtert a debreceni gazdaság egyik ékkövének nevezte. A cég jelentős részben járul hozzá a város fejlődéséhez, hiszen nem csupán gyártó tevékenységet, hanem kutatást is végez Debrecenben.
A beruházásához a magyar állam 5 milliárd forint támogatást nyújt, Debrecen pedig 200 millió forintból fejlesztette az ipari parkot, hogy bővíthesse a Richter a debreceni ipari parkot. A debreceni üzem fejlesztése az idén kezdődik, és 2018-ban fejeződik be.
A Richter az ország egyik legnagyobb gyógyszeripari vállalata, a magyarországi gyógyszeripari cégek közül ez a cég van a legnagyobb hányadban magyar részvényesek tulajdonában. Családi vállalatból 1923-ban alakult részvénytársasággá. A Richter árbevétele 2015-ben 365,22 milliárd forint volt, 3,3 százalékkal haladta meg az előző évit. A társaság tavaly 54,06 milliárd forint konszolidált nettó nyereséget ért el, ami több mint duplája az előző évi 24,95 milliárdnak. A cég tőzsdei értéke körülbelül 1000 milliárd forint.

Forrás: www.dehir.hu

Szmogriadó riasztási fokozatának elrendelése, 2017. január 23.

Debrecen polgármestere – levegőtisztaság-védelmi hatáskörében eljárva – elrendelte szmogriadó riasztási fokozatát.

Részletek

A 95. születésnap

A debreceni Tóth Sándorné 95 éves lett 2017. január 17-én. Ebből az alkalomból otthonában köszöntötte őt Papp Viktor önkormányzati képviselő, valamint Siposné Hüse Judit, a polgármesteri hivatal szociális osztályának munkatársa.

Részletek

Lakossági tájékoztatás, 2017. január 5.

Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata tájékoztatja Debrecen város lakosságát, hogy 2017. január 4-én – szerdán – a levegőminőség javult, és a szálló por (PM10) légköri koncentrációjának 24 órás átlagértéke már egyik mérőállomáson sem haladta meg a tájékoztatási küszöbértéket, (75 μg/m3) és az egészségügyi határérték alá csökkent mindhárom állomáson.

Részletek

Díjazandók javasolhatók

Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzatának Közgyűlése a hagyományokhoz híven – és 53/1997. (XII. 20.) Kr. rendelete alapján – április 11., a város napja alkalmából díszpolgári címet, Pro Urbe-, mecénás- és sajtódíjat adományoz.

Részletek

Szépségkirálynői játékadományozás

A Magyarok Világszépe Szépségverseny 2016 augusztusában Debrecenben rendezett döntőjének nyertese, Harkányi Cintia szépségkirálynő jótékonysági munkája keretében öt debreceni óvoda, valamint a gyermekvédelmi intézmény részesült nagy értékű játékadományban.

Részletek

2017. július 29., szombat
Márta, Flóra