Nyelvválasztás Bitte wählen Sie eine Sprache Please select a language magyar Deutsch english

Kiállítással is ünneplik az 500 éves reformációt

2016. november 28., hétfő

Szalay Lajos bibliai témájú grafikáiból nyílt kiállítás 2016. november 26-án a Modemben. A tárlat az első abban a kiállítás-sorozatban, mellyel a Debreceni Református Hittudományi Egyetem ünnepel.


Rendhagyó módon, áhítattal kezdődött a Modem új kiállításának megnyitója. A tárlat az 500 éves reformációt ünnepli, de ez a változás fél évezrede sem ment könnyen, mondta Fekete Károly püspök.
– A bibliai személyiségek éppúgy messziről indulnak, mint a keresztény egyháztörténet nagyjai. Indultak sokan gazdagságból, meg nyomorból, közömbösségből, meg rajongásból – mondta a püspök.
A reformáció 500 éve alkalmából szervezett kiállítás-sorozatot a hittudományi egyetem és a Kovács Gábor Művészeti Alapítvány. Az első tárlaton Szalay Lajos grafikusművész bibliai témájú munkáit láthatják az érdeklődők. A kiállítás megnyitóján Bölcskei Gusztáv, a hittudományi egyetem rektora úgy fogalmazott: a reformáció nem szól másról, mint az igényes Krisztus követésről.
– A kiállítás is megmutatja, hogyan lehet Krisztus keresztény emberként igényesen követni, egyénileg és közösségben, ez az igényesség ott sugárzik ezekből az alkotásokból – hallhattuk a rektort.
Debrecen elsők között csatlakozott a reformációhoz, azóta a város és a vallási irányzat elválaszthatatlanok egymástól – mondta köszöntőjében Komolay Szabolcs alpolgármester.
– Ez az örökség kötelez mindenkit arra, hogy méltóképpen megemlékezzünk azokról az eseményekről, amelyek a városunk önazonosságának alappillérei – emelte ki az alpolgármester.
Szalay Lajos bibliai témájú képei 2017. február 19-ig láthatóak a Modemben. Ezt követően jövőre még három nagy kiállítással köszöntik a városban az 500 éves reformációt.
Forrás: www.dehir.hu

Szmogriadó riasztási fokozatának elrendelése, 2017. január 23.

Debrecen polgármestere – levegőtisztaság-védelmi hatáskörében eljárva – elrendelte szmogriadó riasztási fokozatát.

Részletek

A 95. születésnap

A debreceni Tóth Sándorné 95 éves lett 2017. január 17-én. Ebből az alkalomból otthonában köszöntötte őt Papp Viktor önkormányzati képviselő, valamint Siposné Hüse Judit, a polgármesteri hivatal szociális osztályának munkatársa.

Részletek

Lakossági tájékoztatás, 2017. január 5.

Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata tájékoztatja Debrecen város lakosságát, hogy 2017. január 4-én – szerdán – a levegőminőség javult, és a szálló por (PM10) légköri koncentrációjának 24 órás átlagértéke már egyik mérőállomáson sem haladta meg a tájékoztatási küszöbértéket, (75 μg/m3) és az egészségügyi határérték alá csökkent mindhárom állomáson.

Részletek

Díjazandók javasolhatók

Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzatának Közgyűlése a hagyományokhoz híven – és 53/1997. (XII. 20.) Kr. rendelete alapján – április 11., a város napja alkalmából díszpolgári címet, Pro Urbe-, mecénás- és sajtódíjat adományoz.

Részletek

Szépségkirálynői játékadományozás

A Magyarok Világszépe Szépségverseny 2016 augusztusában Debrecenben rendezett döntőjének nyertese, Harkányi Cintia szépségkirálynő jótékonysági munkája keretében öt debreceni óvoda, valamint a gyermekvédelmi intézmény részesült nagy értékű játékadományban.

Részletek

2017. július 29., szombat
Márta, Flóra