Debrecen.hu

Nyelvválasztás Bitte wählen Sie eine Sprache Please select a language magyar Deutsch english

Petőfi Emlékkönyvtár

2013. április 16., kedd

A könyvtár együtt épült a lakóteleppel a Dobozi-lakótelep és a Fényes udvar centrumában, s 1976-ban adták át a lakosságnak. Nevét egy országos pályázaton kapta, melyet Petőfi Sándor születésének 150. évfordulója alkalmából hirdettek meg könyvtárak létesítésére azon települések számára, ahol Petőfi rövidebb-hosszabb ideig élt.
Olvasóik nem csak szépirodalmat keresnek, hanem a különböző iskolai szintű tanulmányokhoz, s képzésekhez is találnak itt szakirodalmat. Internet-szolgáltatással is segítik az érdeklődőket. Debrecen város közgyűlésének dokumentumai is megtekinthetők náluk.
A könyvtárat 1986-ban családi könyvtárrá alakították. Az állomány tematikus elrendezésével segítséget jelent az olvasóknak a válogatásban. A könyvtárosok a korábbinál kisebb terek kialakításával, sok ülőhellyel, otthonos környezet megteremtésével tették vonzóvá látogatóik számára az itt töltött időt.
Gyermekkönyvtárosaik mindig jó kapcsolatot ápolnak a körzetünkben lévő óvodákkal, iskolákkal. Évente több mint száz foglalkozást tartanak: iskolai tananyag kiegészítését, kötelező olvasmányok feldolgozását, kézműves foglalkozásokat, vetélkedőket. A természetfilmek, népmesék videón is kedveltek, az ismeretterjesztő interaktív CD-ROM-ok szintén a fiatalok körében a legnépszerűbbek.
Megalakulása óta közművelődési feladatokat is ellát a könyvtár: kiállításokat, előadásokat, szakköröket szerveznek. Több klub is működik náluk: a Csipkekészítő kör országosan ismert, sok kiállítása volt Debrecenben. Legszebb munkáik kiadványban is megjelentek 2004-ben. Sok érdeklődő, tanulni vágyó ismerte meg ezt a kézimunkát segítségükkel. Az Ezoterikus klub összejövetelein lelkük működését igyekeznek megismerni a klubtagok. A Rizikó klub egészségmegőrző tevékenységet vállal fel már több, mint tíz éve a lakótelepen élők körében. Drogprevencióval és környezetvédelemmel is foglalkozik az egyesület, rendezvényeit és foglalkozásait a könyvtár helyiségeiben tartja.
Szolgáltatások: kölcsönzés (könyv, DVD, CD, diafilm, folyóirat, videó, audiokazetta, hangoskönyv), NAVA-Pont, internet, fénymásolás, nyomtatás, szkennelés, felhasználóképzés, könyvtárközi kölcsönzés, házhozszállítás, kiállítások, könyvtári órák, klubok.

Beiratkozási díj:
Felnőtteknek: 1000 Ft/év
Diákok részére: 500 Ft/év
16 év alatt: ingyenes
70 év fölött: ingyenes

2015. július 2., csütörtök
Ottó

Infobox

Cím: 4029 Debrecen, Víztorony u. 13.
Tel.: 52/413-471
E-mail: petofi@dbvk.hu
Honlap: www.dbvk.hu/petofi

Nyitva tartás:
Hétfő:
Zárva
Kedd:
10:00 - 18:00
Szerda:
10:00 - 18:00
Csütörtök:
10:00 - 18:00
Péntek:
10:00 - 18:00
Szombat:
10:00 - 18:00
Vasárnap:
Zárva
A könyvtár nyári és ünnepi nyitva tartása a Méliusz Könyvtár weboldalán olvasható (www.meliusz.hu).