Debrecen.hu

Nyelvválasztás Bitte wählen Sie eine Sprache Please select a language magyar Deutsch english

A Magyar Nyelv Napját ünnepelték

2014. november 13., csütörtök

A cívisvárosban versel, irodalmi műsorral, vetélkedőkkel, koncerttel ünnepelték a Magyar Nyelv Napját.

Az országgyűlés 1790-től 1844-ig lépésről lépésre elérte, hogy a magyar legyen a hivatalos élet és a politika nyelve. 1844-ben az országgyűlés kimondta, hogy a törvénycikk értelmében azután minden törvényt magyar nyelven alkotnak, az országgyűlés kizárólagos nyelve a magyar. Az ország teljes területén a hivatalok magyar nyelven kötelesek az ügyintézést végezni, minden iskolában magyar nyelven történik a tanítás. November 13-át az Országgyűlés 2011-ben nyilvánította a magyar nyelv napjává, lehetővé téve, hogy évente egyszer a közfigyelem ráirányuljon a magyar nyelvre, amely kulturális örökségünk és nemzeti identitásunk alapja.

November 13-án Debrecenben, a város több pontján is nagyon sok program várta az érdeklődőket. A Csokonai Színházban ünnepi műsort tartottak, melyen beszédet mondott Ráckevei Anna, a színház igazgatója. 


Ráckevei Anna ünnepi beszédében kiemelte: „A magyar nyelv egy csodálatos, egyedi és megismételhetetlen nemzeti kincs. De itt a színházban: a színház gesztus-, kép- , és zenei nyelvei között csupán csak egy. A nyelvünk hat a gondolatainkra, vagyis a gondolat is lehet magyar. A színpadi hatás annál erősebb minél pontosabb a mögötte álló gondolat, ezért lehet az, hogy egy helyesen kigondolt mozdulat vagy egy pontos gondolattal kiejtett szó ugyanolyan erejű lehet, akár egy jegesmedve a nézőtéren."
Több száz középiskolás mondta egyszerre Petőfi Sándor Jó költőnek tartanak című versét a Csokonai Színházban. Ezzel egy időben ugyanezt a költeményt adták elő Nagyszalontán, Gyulán és Balatonfüreden is.
A Belvárosi Közösségi Házba vetélkedőkkel várták a fiatalokat, a Csapókerti Közösségi Házban interaktív koncertet adott a Csicseri és Borsó Zenekar, az Alföldi Nyomdában pedig az érdeklődők megtekinthették a több mint 450 éves nyomda házi múzeumát.

2017. július 22., szombat
Magdolna