Debrecen.hu

Nyelvválasztás Bitte wählen Sie eine Sprache Please select a language magyar Deutsch english

Az igazi da Vinci

Ma, augusztus 16-án nyílik a MODEMben és három hónapon át lesz látható Az igazi da Vinci címet viselő  megatárlat, mely a reneszánsz polihisztor "igazi arcát" hivatott bemutatni. A La mente di Leonardo című kiállítás a firenzei Uffizi Képtárban mutatkozott be a közönségnek, majd Tokióban, a Japán Nemzeti Múzeumban volt látható – mindkét helyen óriási sikerrel. A látványos kiállítás minden korábbinál szemléletesebben mutatja be a reneszánsz zseni világlátását, gondolkodásának komplexitását.

Az igazi da Vinci című kiállítást Firenzében rendezték meg, ahol 6 millió látogatót vonzott a reneszánsz mester leghitelesebb arcát bemutató tárlat, majd idén tavasszal Tokióban, a Japán Nemzeti Múzeumban szerepelt, ahol ugyancsak hatalmas látogatottságot tudhatott magáénak. Debrecen után New Yorkba utazik majd tovább.
A tárlat főkurátorát, a Leonardo-filológia elismert szaktekintélyét, Paolo Galluzzit a kiállítás létrehozásában az a szándék vezérelte, hogy láttassa a reneszánsz polihisztor gondolkodását, észjárását, analizáló és fogalomalkotó módszereit.
Leonardónak szentelt kiállítások többnyire munkásságának csak egy szűkebb területét mutatják be: festészetét, technikai újításait, az anatómiai, a vízzel vagy a repüléssel kapcsolatos tanulmányait stb.
Az igazi da Vinci című kiállítás ezekhez képest új megközelítésmódot kínál. Arra invitálja a látogatót, hogy fedezze fel a géniusz gondolkodásmódját. Ez a tárlat nem kevesebbre vállalkozik, mint megjeleníteni azt a koncepciót, amellyel – merész elméleti szintézisek és újító kísérletek segítségével – Leonardo igyekezett egymásba integrálni azokat a törvényeket, amelyek az ember és a természet csodálatos működését szabályozzák. Egy olyan lángelmét mutat be a kiállítás, aki szüntelenül, lenyűgöző leleménnyel fáradozott mindazon ésszerű folyamatok megfejtésében, amelyek mozgásba hozzák a körülöttük lévő világ jelenségeit és a „gondolatok áramlásait”. 
A Firenzében és a Tokióban kiállított művekhez képest, egy új részleggel is gazdagodott az anyag, amely Leonardo lovas tanulmányait mutatja be. Ezen túl egy igazi világszenzáció is kapcsolódik a kiállításhoz, nevezetesen a da Vinci tervei alapján megépített hatalmas kolosszus, amely kifejezetten erre az alkalomra készült és itt látható először.

Paolo Galluzzi augusztus15-én a Modemben rendezett sajtókonferencián először köszönetet mondott a kiállítás szervezőinek és létrehozóinak, úgy magyar, mint olasz részről, mert hatalmas előkészítő munkát igényelt és nem kis feladat volt a még két hónappal ezelőtt Tokióban lévő kiállítás Debrecenben történő, ilyen magas szintű megvalósítása.
Másrész hangsúlyozta, hogy a kiállítás alapgondolatát mind a magyar címe, mind az eredeti olasz is nagyon pontosan kifejezi. Ez azért fontos, mert manapság nagyon sok „hamis” Leonardo tárlat járja a világot, nagyon sok a hamis elképzelés Leonardoval kapcsolatban, és az emberek nagy többségének tudatában kezd egy nem reális kép kialakulni róla. Ennek a kiállításnak a célja, hogy az igazi Leonardót megismertesse az emberekkel.
Leonardó igazi arcának legkarakterisztikusabb vonása, hogy sohasem elkülönített tudományterületek szerint vizsgálja a világot, hanem a különböző területeken végzett tanulmányok mindig kapcsolódnak valamilyen módon egymáshoz. Nem tudományterületekre szabdalva, hanem egységesen szemléli a világot.
Ezt az elgondolást a kiállítás felépítése is tükrözi: az egyes szekciókat nem tudományterületek, nem témakörök szerint rendezték be, hanem az alapvető szempont az volt, hogy bemutassák, hogyan vitt át Leonardo különböző területek között meglátásokat, hogyan működtet egy gondolatot más-más területen.
Nagyon különös hogy mindezidáig még senkinek nem jutott eszébe, hogy ilyen módon mutassa be Leonardo tevékenységét, akinek munkásságában a tudomány és a művészet területei szorosan összekapcsolódtak. Ez Leonardo nagyban különbözik attól a képtől, amit az utóbbi idők híres sikerregénye elénk tár.
A kiállítás tehát arra tesz kísérletet, hogy megmutassa Leonardo igazi arcát.

Kósa Lajos polgármester a kiállítás megnyitóját megelőző napon, a Modemben tartott sajtókonferencián arról beszélt, hogy nagyon sok európai város valószínűleg örömmel fogadna egy ilyen kiállítást, ám Debrecen is csak ezért kaphatta meg, mert mindenben megfelelt az olasz fél által elvárt követelményeknek. Vagyis a Modem minden olyan feltételnek eleget tudott tenni, ami a kiállítás megrendezéséhez szükséges: a klimatizálástól a világításon át a biztonságtechnikai előírásokig.
A kiállítás egyébként egy hosszú távú nemzetközi kulturális együttműködés része, melynek keretein belül több olyan tárlat kerül majd megrendezésre Debrecenben, melyek világviszonylatban is egyedülállóak.
A polgármester a város nevében köszönetet mondott Paolo Galluzi úrnak, az Olasz Tudománytörténeti Múzeum igazgatójának, akinek önzetlen segítsége és támogatása nélkül nem jöhetett volna létre Debrecenben, Az igazi da Vinci nevet viselő kiállítás. Az ő segítségével sikerült többek között a kiállítás fővédnökének megnyerni az olasz kulturális minisztert.
A polgármester említést tett még a kiállítás anyagi vonzatairól: a kiállítás összköltsége (szállítás, installálás stb.) hatszázezer euróba került, ami 100-120 látogató esetén – beleértve a szponzori támogatásokat – már megtérül. Emlékeztetett arra is, hogy a tárlat anyagának a biztosítási értéke húszmillió euró, ami a vidéki Magyarországon példátlanul magas összeg.


www.azigazidavinci.hu

2017. augusztus 24., csütörtök
Bertelan

Infobox

MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központ
4026 Debrecen, Baltazár Dezső tér 1. 
Postacím: 4001 Debrecen, Pf. 388.

Információ a kiállításról:
(52) 525-018 
www.azigazidavinci.hu

NYITVA TARTÁS
JEGYVÁSÁRLÁS

A MODEM egyéb webcímei:
www.modemart.hu
www.intermodem.hu