Debrecen.hu

Nyelvválasztás Bitte wählen Sie eine Sprache Please select a language magyar Deutsch english

Csokonaira emlékeztek

2014. november 13., csütörtök

Csokonai Vitéz Mihály születésének 241. évfordulója alkalmából tartottak megemlékezést a költő Dorottya utcai síremlékénél 2014. november 12-én.


Csokonai Vitéz Mihály 1773. november 17-én született Debrecenben. Élete során többször visszatért a cívisvárosba, és 1805-ben Darabos utcai házában hunyt el.  Azon kevés magyar költők egyike, akit már életében legendaként tiszteltek. Debrecenben töltött évei a költő egész munkásságát befolyásolták. Első verseit a Református Kollégiumban írta, ott szerzett ifjúkori élményei később is visszaköszönnek verseiben.
Csokonai a 18-19. század egyik legjelentősebb magyar költője, aki munkásságának elismerését korai halála miatt nem érhette meg. Művei fontos helyet foglalnak el a hazai irodalomtörténetben, szülővárosában pedig gimnázium és a színház is őrzi a poéta emlékét. A Dorottya utcai, Beregszászi Pál által tervezett síremléket 1836-ban állították fel az egykori Hatvan utcai temetőben: többször is tervbe vették elmozdítását, ám azt minden egyes alkalommal megvétózták a polgárok.
Műsorral emlékeztek a Csokonai Vitéz Mihály Gimnázium tanulói, majd koszorút helyeztek el Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Debreceni Egyetem Magyar Irodalom- és Kultúratudományi Intézete, a Déri Múzeum és a Csokonai Színház képviselői.

2017. július 22., szombat
Magdolna