Debrecen.hu

Nyelvválasztás Bitte wählen Sie eine Sprache Please select a language magyar Deutsch english

Kóti Árpád a nemzet színésze

2014. december 3., szerda

Kóti Árpádot a nemzet színészének választották. A Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, Érdemes és Kiváló Művész 1963 óta a debreceni Csokonai Színház tagja.

A Nemzeti Színházban tartott ülésen a nemzet színésze címet viselő tizenegy művész 2014. december 1-jén Kóti Árpádot választotta a testület tagjává a közelmúltban elhunyt Gera Zoltán helyébe.

Kóti Árpád 1934. november 15-én született Bucsán. 1954-ben Kiskunfélegyházán testnevelési-szaktanítói oklevelet szerzett. A Színművészeti Főiskolán 1958-ban végzett, de diplomáját nem vehette át. Első szerződése két évadra a békéscsabai színházhoz kötötte. 1960-ban Egerbe szerződött, egy évre rá Veszprémbe költözött, majd újabb egy szezon után a szolnoki teátrum, a Szigligeti Színház tagja lett. Öt szezon alatt négy színházban játszott, majd Lengyel György hívására 1963-ban a debreceni Csokonai Színházhoz szerződött. Azóta is Debrecen az otthona. 1963. szeptember 23-án láthatta először a cívisváros közönsége a Lengyel György által rendezett Szent Johanna című G. B. Shaw-darabban. Első komoly sikerét a Kapaszkodj, Malvin, jön a kanyar! című darabban, a magyar hősi halott katona megformálásával aratta. Aztán jöttek sorban emlékezetes alakításai: a Részeg eső Balla Gézája, a Sírkő pántlikával Pacel Márkja, a János király Pandulphója, Shakespeare Lear királyában pedig először Edmund, majd Gloster szerepe, s végül 72 évesen eljátszotta a címszerepet is. Kóti Árpád fergeteges sikert aratott Háy János A Gézagyerek című darabjának Herda Pityujaként is, majd a 2009-ben bemutatott Én, Károli Gáspár címszerepében is. A Jászai Mari-díjat 1978-ban kapta meg, 1985-ben Érdemes Művész,  2001-ben Kiváló Művész lett, 2014-ben Kossuth-díjat kapott.  Aase-díjas, Csokonai-díjas, 1995-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztjével tüntették ki, 2002-ben a Pécsi Országos Színjátszó Találkozón (POSZT) a legjobb epizódszereplő díját kapta meg.   A Nemzet Színésze címet a nemzeti színjátszás élő művészei közül azok kaphatják meg, akik a magyar nyelv ápolása, a nemzeti irodalom tolmácsolása, a magyar színművészet, a nemzeti színjátszás fejlesztése, népszerűsítése során kimagasló érdemeket szereztek. A cím halálig szól, s egyszerre legfeljebb tizenketten viselhetik.

2017. július 22., szombat
Magdolna