Debrecen.hu

Nyelvválasztás Bitte wählen Sie eine Sprache Please select a language magyar Deutsch english

Makoldi 70

2015. január 22., csütörtök

A Magyar Kultúra Napja előtt egy nappal, 2015. január 21-én nyílt meg Makoldi Sándor képzőművész jubileumi kiállítása a Debreceni Művelődési Központban. A tárlat 2015. február 28-ig látogatható.

Makoldi Sándor festőművész 2015-ben 70 éves. 1945-ben a háború forgatagában Bajorországban született ugyan, de Debrecenben élte le éveit – anyai ágon ide kötődve. Ősei, az ákosi Makoldiak is Debrecenben éltek már ekkor – a Hortobággyal is kapcsolatba kerülve – apja, nagyapja állatorvos lévén.

Budapesten folytatta tanulmányait a Képzőművészeti Gimnázium festő szakán, ahonnan hosszú úton (Egerben tanári diplomát, Debrecenben néprajzos képesítést szerezve) tért vissza a cívisvárosba, ahol betiltották első, bemutatkozó kiállítását 1972-ben.

1974-től a Debreceni Tanítóképző Főiskola tanára lett, végig a Művészeti Tanszéken tanított, majd onnan vonult nyugdíjba docensként. Számtalan önálló kiállítása volt azóta, de a régió közös kiállításain is többnyire részt vesz. Az utóbbi időben önálló kiállításai mellett (mint pedagógus) a tanítványokkal közös szereplések és a családi tárlatok is gyakoriak. Művészeti írásai mellett néprajzzal és pedagógia-elmélettel is foglalkozik a szerves vizuális örökség szempontjából, melyeket könyvekben, folyóiratokban publikál. 1977-től tagja a MAOE festő tagozatának, és 1991-től a Magyar Képző- és Iparművészek Szövetségének.

Festészete tükrözi elméleti munkásságának eredményeit. A kezdetben akadémista és szürrealista táblaképek a szocializmusban a XX. századra jellemző dinamikus, expresszív-nonfiguratív alkotásokká váltak, a nyugatra fordulás időszakára viszont már kialakult a magyarság hagyományaiba illeszkedő jelkép-festészete. A magyar nemzeti hagyományok továbbvitele erősen kolorista, szimbolikus képvilágban, mára anyanyelvi szintű képírásban teljesedett ki. A régi mesterek – mennyezők – filozófiáját vallja.  Az immáron több évtizede felvállalt magyar hagyományok tudatos továbbvitele mellett a hasonló vizuális törekvések ösztönzését hivatásos néprajzkutatóként is ügyének tartja. Debrecenben kis csoport gyűlik e törekvések köré (MAG), amatőr és hivatásos alkotókból. Csoportos kiállításai gyermekeivel, tanítványaival, kollégáival, a magyar festészet új irányát jelölik, vidéken is elérhető egyetemességét bizonyítják.

A tárlatok szakmai díjai mellett Debrecentől megkapta a Csokonai-díjat, a megyétől a Bocskai-díjat, országos szinten a Magyar Művészetért díjat. A kiállítás megnyitóján pedig Duffek Mihálytól, a Debrecen Kultúrájáért Alapítvány elnökétől átvehette a Debrecen Kultúrájáért-díjat is.A kiállítást Pap Gábor művészettörténész szavai vezették fel, aki arra kereste a választ, vajon a hazai képzőművészet miért nem tudott nemzetközi szinten is hivatkozási pontnak számító, kortárs alkotókat "kitermelni", s Makoldi Sándor miért tekinthető mégis fontos alkotónak és tanárnak.

Az eseményen Komolay Szabolcs alpolgármester is köszöntőt mondott, s arról beszélt, Debrecen korábban is, és a jelenben is igyekszik megbecsülni az itt alkotó művészeket, köztük Makoldi Sándort, aki nem csak saját stílusát találta meg a cívisvárosban, hanem oktatóként iskolát is teremtett.2017. július 22., szombat
Magdolna