Debrecen.hu

Nyelvválasztás Bitte wählen Sie eine Sprache Please select a language magyar Deutsch english

'...összekötni az eget és a földet...'

2015. január 23., péntek

A Magyar Kultúra Napján, 2015. január 22-én megnyílt a Makovecz Imre építész életművét bemutató kiállítás a Kölcsey Központ Bényi Árpád-termében. A tárlat 2015. március 1-jéig látogatható.

A tárlat a 2014-es év egyik legfontosabb kulturális eseménye, a Pesti Vigadóban bemutatott Makovecz-életművet reprezentáló tárlat anyagából válogat. A legendás építész grafikai igényű rajzai, tervei, épületeinek kiváló fotói mellett alkotásainak néhány exkluzív, nagy méretű makettjét is megcsodálhatja a közönség. A kiállítás kurátora Csernyus Lőrinc Ybl-díjas építész. A kiállítás ideje alatt vetítéses előadások, exkluzív tárlatvezetések, foglalkozások is lesznek.


 
Makovecz Imre a budapesti Műszaki Egyetemen diplomázott, később Svájcban megismerkedett Rudolf Steiner munkásságával, szellemiségével. 1970-ben Erdélyben járt Kós Károly legendás építésznél. Első külföldi kiállítása Finnországban volt, több nemzetközi elismerés birtokosa. Tiszteletbeli tagjává választotta az Amerikai Építészeti Intézet és a Brit Királyi Építészeti Szövetség, megkapta a Francia Építészeti Akadémia Nagy Aranyérmét. 1992-ben társaival megalapította a Magyar Művészeti Akadémia egyesületet. A 2011-ben köztestületként megalakult Magyar Művészeti Akadémiának örökös tiszteleti elnöke.A kiállítás megnyitóján Komolay Szabolcs alpolgármester mondott köszöntőt. – Amióta épített kultúra létezik, az építmények mindig kifejezték azt, mit gondol magáról egy adott közösség. Ez a mai világban kicsit elveszett, de Makovecz Imre volt az, aki próbálta megkeresni a gyökereket, hogy vissza lehessen adni az épületek szakralitását – s meg is találta azt a népművészetben. Ha valahol meglátunk egy Makovecz-épületet, rögtön felismerjük – fogalmazott az alpolgármester.

A tárlatot Nagy Ervin, országos főépítész, valamint Csernyus Lőrinc, a kiállítás kurátora mutatta be a megjelenteknek.Belépődíj:
800 Ft - teljes árú jegy
500 Ft - diák/nyugdíjas/pedagógus és csoportos (10 fő fölött, 1 fő kísérővel)
(diák-, nyugdíjas és pedagógus igazolvány felmutatásával)
7 éves kor alatt a látogatás ingyenes

A kiállítás minden nap 10 és 18 óra között látogatható.

2017. július 22., szombat
Magdolna