Debrecen.hu

Nyelvválasztás Bitte wählen Sie eine Sprache Please select a language magyar Deutsch english

Puccini: Manon Lescaut

2008. március 17., hétfő

Szergej Maszlobojscsikov rendezésében mutatták be március 13-án a Csokonai Színházban Puccini: Manon Lescaut című operáját. Az Manon Lescaut Puccini életművének viszonylag korai, a maestro első, igazán jelentős sikert elért alkotása.

F. Prévost híres regénye, a Histoire du chevalier Des Grieux et de Manon Lescaut 1733-ban jelent meg, s a közerkölcsbe ütközött szerelmi története miatt, a könyvet betiltották és elégették. Az összes művei közül azonban éppen a Manon Lescaut az, amelyik a XIX. század folyamán számos zeneszerzőt, a XX. században pedig több filmalkotót megihletett.

Giacomo Puccini munkásságában éppen a Manon Lescaut (1893) bemutatójával érte el első igazi sikerét. Az ezután következő, a nők sorsáról szóló operái – Bohémélet, Tosca, Pillangókisasszony – mindmáig nagy kihívást jelentenek az énekeseknek, rendezőknek és látványtervezőknek egyaránt. A Kijevben élő Szergej Maszlobojscsikov (1957) festőművész, film- és színházrendező pedig a nagysikerű Tosca után érzékenyen lírai és vizuálisan eredeti előadástervet készített belőle.

Egy fiatal lány, Manon Lescaut érkezik bátyjával együtt Amiens-be, ahol megismerkedik a szegény, de érzelmes fiatalemberrel, Des Grieux-vel. Elmeséli neki, hogy családja kolostorba szánja, és útján a bátyja kíséretére bízták. Des Grieux-ben első pillantásra szenvedélyes szerelem gyúl Manon iránt...

A postakocsin együtt érkezik azonban Manonnal Geronte is, a gazdag, öreg kereskedő, aki szeretné magának megszerezni Manont. Fogatot rendel, abban a meggyőződésben, hogy a leány nem tud ellenállni a gazdagságának, ám Manon már beleszeretett Des Grieux-be, és vele együtt megszökik a Geronte által rendelt kocsin.

Manon – nem bírván elviselni a szegénységet –, enged haszonleső bátyja rábeszélésének, aki mellesleg szenvedélyes kártyajátékos is, és Geronte palotájába költözik. Manon azonban hamar rájön, hogy az őt körülvevő fényűzés nem pótolhatja a szerelmet, és vágyódva gondol vissza Des Grieux-re. Egy alkalommal az öreg Geronte belép Manon hálószobájába, hogy gyönyörködjék a lány szépségében.

Alighogy távozik, váratlanul megjelenik Des Grieux. A szerelmesek egymás karjaiba bor ulnak. A szenvedélyes ölelkezésben mindenről megfeledkeznek, így a később visszatérő Geronte együtt találja őket. Manon kineveti a kereskedőt, mire az dühösen távozik, titkon bosszút tervelve ellene. Des Grieux kétségbeesetten könyörög Manon-nak, hogy azonnal meneküljenek, de a lány még össze akarná szedni az ékszereit. A késlekedés miatt a Geronte által küldött katonák elfogják lányt, és Geronte gúnyos kacaja közben elvezetik.

Le Havre kikötőjében kifutásra készen áll a hajó, amely a csavargásért és züllöttségért elítélt nőket az amerikai gyarmatokra hivatott szállítani. Közöttük van Manon is, ám Des Grieux és a lány bátyja, Lescaut megpróbálják lefizetni az őrt, hogy Manont megszöktethessék. A terv meghiúsul, a nőket elkezdik felvezetni a hajóra. Des Grieux ekkor ráveszi a hajó kapitányát, hogy Manonnal utazhasson a száműzetésbe.

Az amerikai száműzetésben a szerelmeseknek további megpróbáltatásokat kell elviselniük: a kolónia parancsnokának fia magáévá szeretné tenni Manont, ezért Des Grieux megöli őt. Muszáj megszökniük. Magukra hagyottan, kimerülve vándorolnak a pusztaságban, mindketten halálosan fáradtak és éhesek. Mígnem Manon nem bírja tovább, meghal Des Grieux karjaiban. Búcsúmondata a szerelem utolsó fellobbanása: "Vétkemet elnyeli az idő, bűneim feledésbe merülnek. De szerelmem soha nem fog meghalni".

A szöveget írta: Antoine François Prévost regénye nyomán Marco Praga, Domenico Oliva és Luigi Illica

Vezényel: Kocsár Balázs

Közreműködik a Debreceni Filharmonikus Zenekar és a Csokonai Színház Énekkara.
Karigazgató: Pálinkás Péter

Manon Lescaut: Annalisa Carbonara
Lescaut, a királyi gárda őrmestere: Wagner Lajos , Haja Zsolt
Il Cavaliere Renato Des Grieux, diák: Tae Sung Jung
Geronte Di Ravior, adóbérlő: Jekl László
Edmondo, diák: Balczó Péter, Böjte Sándor
L’oste, fogadós: Ürmössy Imre, Posta Emil
Il Maestro Di Ballo, táncmester: Böjte Sándor, Balczó Péter
Un Musico, énekes: Bódi Marianna, Ujvárosi Andrea
Un Sergente Degli Arceri, íjász kapitány: Haja Zsolt, Fülep Máté
Un Lampionaio, lámpagyújtogató: Balczó Péter, Vince János
Un Comandante Di Marina, hajóskapitány: Schild Jenő, Posta Emil

Korrepetítorok: Gyülvészi Péter, Kunsági István, Nagy Máté, Sörös Cecília
Díszlet: Szergej Maszlobojscsikov
Dramaturg, a rendező munkatársa: Kozma András
Jelmez: Balla Ildikó
Asszisztens: Iványi Csilla
Ügyelő: Ury Tibor
Súgó: Gesztelyi Nagy Edit

Rendező: Szergej Maszlobojscsikov

2017. augusztus 24., csütörtök
Bertelan