Debrecen.hu

Nyelvválasztás Bitte wählen Sie eine Sprache Please select a language magyar Deutsch english

Vadász Endre emlékkiállítás

2015. március 5., csütörtök

Vadász Endre festőművész képeiből nyílt emlékkiállítás a Modemben 2015. március 4-én. A tárlat 2015. május 31-ig tekinthető meg.

Angyalszárnyon vigyed azt tovább – ezen a címen nyílt meg Vadász Endre (1901-1944) képzőművész emlékkiállítása a Modemben. A tárlat alapjául a debreceni Déri Múzeum képzőművészeti gyűjteményében található több száz Vadász Endre mű – festmény és grafika – szolgál. Papp László polgármester a megnyitón a kiállítás történelmi súlyáról beszélt. – Ez a tárlat ráébreszt minket arra, hogy megismerjük, megérezzük és lássuk azt, milyen emberi értékek vesztek el az ország történelmének egyik nagyon sötét időszakában. Akkor, amikor több százezer, köztük közel 6 ezer debreceni zsidó vesztette életét – hangsúlyozta Papp László.

Vadász Endre a két világháború közötti magyar képzőművészet egyik méltatlanul elfeledett alkotója. Élete során erősen kötődött Debrecenhez is, hiszen 1928-ban a tudós-tanár Kardos Albert hívására rajztanári állást vállalt a debreceni Zsidó Gimnáziumban, ahol négy évig tanított. Nyolc évig tartó debreceni élete során nem csupán a zsidó hitéletbe kapcsolódott be, hanem Debrecen számos egyesületében, művészeti-értelmiségi körében játszott aktív szerepet. Vadász látványelvű festészetet művelt, melyben angyalok, cirkuszi mutatványosok, búcsúsok, lovak játszották a főszerepet. Bármilyen jelentős alkotó volt ő, a Déri Múzeum kiállítása túlmutat a művész jelentőségén, hiszen a holokauszt emlékévhez kapcsolódik. – Saját eszközeinkkel úgy kívántunk kapcsolódni ehhez, hogy megmutatjuk azt az értékteremtő együttélést, amelyet Debrecenben keresztények és zsidók a két háború között folytattak. Ennek az értékteremtésnek jó apropója volt Vadász Endre életmű kiállításának megrendezése – mondta el Angi János, a Déri Múzeum igazgatója.

Ez az első tárlat a Modemben, mióta az intézmény a Déri Múzeum része. Halász János, a Magyar Művészeti Akadémia felügyelő testületének elnöke a megnyitó után ennek a jelentőségét méltatta. – Nagyon okosan döntött a város, amikor a Modem és a Déri Múzeum együttműködéséről gondolkodott, és meghozta a döntését. Ennek az együttműködésnek ez az első gyümölcse. A döntés annyira előremutató, hogy a Művészeti Akadémiában is föl fogom vetni ennek az ügynek a támogatását – mutatott rá Halász János.A tárlatot Térey János költő nyitotta meg. Vadász életműve, képzőművészeti öröksége mindössze 17 év, mégis gazdag, szerteágazó és sokszínű. A jelenleg ismert és felkutatott művek nagy része magángyűjteményekben található, festményei, grafikái olykor fel-feltűnnek műtárgyaukciókon. A közgyűjteményeknek az a feladata, hogy ezt a rövid életművet méltóképpen feldolgozza és nyilvánossá tegye az utókor számára. A Vadász Endre-emlékkiállítás március 5-től május 31-éig látogatható a Modemben.

Forrás: www.dehir.hu

2017. július 22., szombat
Magdolna