Debrecen.hu

Nyelvválasztás Bitte wählen Sie eine Sprache Please select a language magyar Deutsch english

Múzeumok és emlékhelyek

A város központjában található a több mint egy évszázados múltra visszatekintő Déri Múzeum, amely gazdag régészeti, helytörténeti, képzőművészeti, kulturális, néprajzi gyűjteményével, történelmi relikviáival a magyar nemzet egyik felbecsülhetetlen kincse. A múzeum legtöbbet látogatott pontja a Munkácsy terem, ahol Munkácsy Mihály három, monumentális festménye a Krisztus-trilógia kapott helyet.

Az Ecce Homo 1930-tól látható a Munkácsy Teremben, míg a Krisztus Pilátus előtt 2015 májusától tekinthető meg újra Debrecenben. A Golgota tulajdonosa 2015 augusztusának végén akként rendelkezett, hogy a műalkotás sorsának végső rendezéséig megtiltja a festmény további bemutatását és meghatalmazottja a művet eltakarja. Ezt a döntést a Déri Múzeum tiszteletben tartja.

„Álmodó magyarok - Történetek Debrecen irodalmából"
2014-ben nyílt meg a Debreceni Irodalom Háza. A Déri Múzeum irodalmi gyűjteményéből megrendezett „Álmodó magyarok – Történetek Debrecen irodalmából" című állandó kiállítás maradandó élményt nyújtva mutatja be a debreceni kötődésű híres írók, költők életét. Eredeti kéziratok, könyvek és irodalmi relikviák ragadják magukkal az érdeklődőket. Látható többek között Petőfi Sándor Dalaim című versének kézirata, Jókai Mór Sárga rózsa című regényének kéziratoldala, Csokonai Lillájának gyűrűje, és Szabó Magda tükre. A kiállítást virtuális elemek, számítógépes játékok teszik izgalmassá és szórakoztatóvá.

"Önéletrajz, mit lapozni sem kell..."
Medgyessy Ferenc szobrászművész emlékkiállítása
A Déri Múzeum 1977 óta gondozza Medgyessy Ferenc hagyatékát. A gazdag életműből immár harmadik alkalommal, megújult kiállítótérben helyezik el közismert szobrait, rajzait, domborműveit. A kiállítás első egységében Medgyessy Ferenc életének korai évtizedeihez kötődő és annak legfontosabb eseményeit idéző művei szerepelnek. Majd a Százados úti műterem rekonstrukciója fogadja a látogatókat, ahol egykor alkotásai születtek. A szobrász ötven éven keresztül dolgozott e műterem falai között, itt formázott plasztikái időrendi sorrendben láthatók.
Áthaladva a műtermen, illetve az itt elhelyezett szobrok között, a művek tematikai csoportokba rendezve szemlélhetők meg. Külön hangsúlyt kapnak a táncoló alakok megörökítésére és a ló kecses formájának, mozdulatainak plasztikai megragadására irányuló szobrai, a Déri tér allegorikus szobrainak tervei és további, Debrecen köztereit díszítő plasztikáinak vázlatai. Az emlékkiállítás közel kétszáz rajzból, domborművekből, körplasztikákból álló csoportja azokkal a szabadtéri művekkel válik teljessé, amelyeket a városban tett séta alkalmával tekinthetnek meg az érdeklődők. A kiállítást gazdag, archív film- és hangfelvétel, illetve fotóanyag színesíti.

A Romkert kávézó és kiállítóterem – Debrecen egyik legújabb kulturális tere – az Árpád-korig visszanyúló történelmi helyszínen található: a kiállítótér a Református Nagytemplom mögött a (Szent-)András templom és a Verestorony 1980-as években feltárt falazata mellett épült 2010-ben európai uniós segítséggel. Az átlátszó üvegtetővel fedett emlék- és kiállítóhely a debreceni kulturális és kortárs művészeti programok meghatározó helyszíne a megújult Emlékkertben.

A Holló László Emlékmúzeumot 1978-ban hozták létre a festő hagyatékának gondozói. Az egykori Hrabéczy-villában berendezett kiállítás anyagának gondozója a Déri Múzeum. A közel egy hektáros telken található, a villa mellett egy gyönyörű parkot is magában foglaló múzeumi terület nemcsak az 1976-ban elhunyt Holló Lászlónak állít emléket: a festő méltán híres képei és seccói mellett az épület egyik különtermében helyet kaptak a művész sógorának, Hrabéczy Ernőnek a festményei is.

A Debreceni Református Kollégium Múzeuma a Tiszántúli Református Egyházkerületi Gyűjtemények tagintézménye. A múzeum a többi gyűjteményi ágazathoz, a Nagykönyvtárhoz és Levéltárhoz hasonlóan egyrészt egyházkerületi, azaz regionális hatáskörű, másrészt az egyik legpatinásabb hazai iskola, az 1538-as alapítású Debreceni Kollégium múzeuma. Ez a kettős kötődés megnyilvánul működésének minden területén, a gyűjtőkörtől az állandó kiállításokig.

Céhbehívó tábla, csattogtató, faragott szarukürt, előfutárlevelek, postamesteri helybélyegzők, rejtekzáras értékőrzőládák, latkészlet, betétdobozos levélgyűjtőszekrény, kézi kapcsolású telefonközpont, mászóvas, kábelminták, porcelánszigetelők, távgépírók, detektoros rádió – mind megannyi különleges, érdekes, a magyar postatörténet évszázadait átfogó tárgy. Segítségükkel Debrecen város postatörténete elevenedik meg a Delizsánsz kiállítóteremben a mészárospostától kezdve egészen az 1990-es évekig.

Az Erdőspusztai Bemutatóház az erdőspuszták egykori mindennapjait mutatják be a Debrecen határában található múzeum állandó tárlatai. Egy történeti és több, rendkívül érdekes biológiai tárgyú kiállítás szemlélteti, miképpen zajlott a 18–19. században itt az élet.
Tovább

Galériák

Debrecenben található az ország második legnagyobb kortárs galériája a MODEM (Modern és Kortárs Művészeti Központ), mely jelenleg Közép-Európa legkorszerűbb művészeti galériája.
A Mű-Terem Galériában rangos időszaki kiállítások megrendezésére van lehetőség. A városban működő „nagygalériák” mellett számos kisgaléria működik, ezek egy része műtárgy-kereskedelemre koncentrálódik, más részük a bemutató tárlatokra is hangsúlyt helyez, ám a kiállítóhelyek legtöbbje egy-egy közművelődési intézmény részeként működik, mint például a DEOEC Elméleti Galéria vagy az Újkerti Közösségi Ház galériája. Sőt még a kórházak és a nagyobb kereskedelmi intézmények is helyet szorítanak a képzőművészetnek.
Tovább

2017. július 22., szombat
Magdolna