Debrecen.hu

Nyelvválasztás Bitte wählen Sie eine Sprache Please select a language magyar Deutsch english

Magyar Nyelv Napja

Az Országgyűlés 2011-ben november 13-át a Magyar Nyelv Napjává nyilvánította azzal a céllal, hogy lehetőséget teremtsen, hogy évente egyszer a közfigyelem hivatalosan is ráirányuljon a szellemi-kulturális örökségünk és nemzeti identitásunk alapját jelentő magyar nyelvre.

Részletek

Debreceni Irodalmi Napok 2014


A magyar irodalmi közélet egyik legjelentősebb szakmai eseményét, a Debreceni Irodalmi Napokat ebben az évben november 5. és 7. között rendezik meg. Az idei rendezvénysorozat a világirodalom helyzetének alakulását állítja a középpontba.

Részletek

Csokonaira emlékeztek


Csokonai Vitéz Mihály születésének 241. évfordulója alkalmából tartottak megemlékezést a költő Dorottya utcai síremlékénél 2014. november 12-én.

Részletek

Átadták az idei Alföld-díjakat

Az Alföld folyóirat díjait 2014. november 6-án, csütörtökön este Aczél Géza, az Alföld folyóirat főszerkesztője adta át a  Bakelit Kávéházban rendezett ünnepségen.

Részletek

Debrecen irodalmi élete


 „Debreceni irodalom nincs, de mégsem baj az, hogy időről időre számba vesszük régiónk irodalmi értékeit. Feltétlenül fontos azonban, hogy ezeket a helyi jelenségeket szembesítsük a magyar és világirodalom értékeivel. Sajátosságuk csak akkor érték, ha az egyetemes mérték szerint is érték.” Görömbei András
Részletek

Kortárs szépirodalom


Borbély Szilárd, Térey János, Aczél Géza, Bakucz József, Tar Sándor, Barnás Ferenc, Krusovszky Dénes

Kortárs költészet
Kortárs próza

Folyóiratok


A folyóiratok, a különféle periodikák és a körülöttük kialakult, azokhoz kötődő műhelyek, egy város kulturális illetve irodalmi életének lényeges szereplői. Közülük hármat emelnénk ki, melyek rendszeresen megjelenő, országos viszonylatban is jelentős fórumok: az Alföld, irodalmi, művészeti és kritikai folyóiratot, a Debreceni Szemlét és a Debreceni Disputát. 
Tovább

Irodalmi rendezvények

A magyar irodalmi közélet egyik legjelentősebb szakmai eseménye az 1971. óta rendszeresen megrendezett Debreceni Irodalmi Napok. Az utóbbi években szaktudományos jelleget öltött, nagy múltú rendezvény, országos fóruma a kortárs irodalom minden érdemleges törekvésének. A Debreceni Költészeti Fesztivál 2003 tavaszán – hagyományteremtő szándékkal - indult útjára. A város jelentős kulturális eseményévé nőt ki a Debreceni Könyvszemle. Meg kell még említeni az Ünnepi Könyvhét debreceni rendezvényeit, ahol számos kulturális program várja az érdeklődőket.
Tovább