Debrecen.hu

Nyelvválasztás Bitte wählen Sie eine Sprache Please select a language magyar Deutsch english

Debreceni Irodalmi Napok

A magyar irodalmi közélet egyik legjelentősebb szakmai eseménye az 1971. óta, minden év novemberében rendszeresen megrendezett Debreceni Irodalmi Napok. Az utóbbi években szaktudományos jelleget öltött, nagy múltú rendezvény országos fóruma a különböző irodalmi felfogások, irányzatok képviselőinek, a kortárs irodalom minden érdemleges törekvésének. A rendezvény középpontjában az alkotók és az alkotások állnak Átadják az Alföld-díjakat és bemutatkoznak a tavalyi év Móricz Zsigmond ösztöndíjasai is. A program magját képező tudományos tanácskozás köré számos, az idelátogató írókat is bevonó irodalmi esemény társul.

Részletek


Ünnepi Könyvhét

Országszerte az egyik legnívósabb kulturális rendezvény az Ünnepi Könyvhét. Supka Gézának 1927-ben, Miskolcon, a Magyar Könyvkiadók és Könyvkereskedők Országos Egyesülete közgyűlésén megfogalmazott eredeti javaslata szellemében a jogutód Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése 1929 óta, 2007-ben 78. alkalommal szervezi meg az Ünnepi Könyvhetet. Az Ünnepi Könyvhét - több mint hét és fél évtizedes hagyományának megfelelően - elsősorban a kortárs magyar irodalom közreadásának ünnepe. Könyvheti mű lehet minden élő magyar szerző első kiadású műve, a klasszikus magyar irodalom új kiadásai.
Minden év júniusának elején megrendezendő ötnapos eseményt Debrecenben a magyar irodalom egy-egy kiemelkedő személyisége nyitja meg (az utóbbi években: Esterházy Péter, Nádas Péter, Szabó Magda). Az ünnepen a magyar irodalom kiemelkedő személyiségeivel találkozhat a város érdeklődő közönsége. A debreceni könyvkereskedőkön és könyvkiadókon kívül országos és határon túli könyvkiadók is képviseltetik magukat. A Könyvhéten író-olvasó találkozók, rendhagyó irodalomórák, felolvasások, könyvbemutatók, színesítik a programot. A könyvvásár mellett számos kulturális program és irodalmi rendezvény is várja az érdeklődőket.

Részletek


Debreceni Költészeti Fesztivál

2003 tavaszán – hagyományteremtő szándékkal - indult útjára a Debreceni Költészeti Fesztivál. Minden év áprilisában megrendezett, háromnapos találkozó létrehozásával a szervezők a költészetnek kívánnak teret adni. A rendezvény céljai között szerepel a magyar költészet jelentős élő alkotóinak, újabb műveinek megismertetése, a versolvasás népszerűsítése, a város és az írók kapcsolatának erősítése.  A Költészeti Fesztivál eddigi vendégei voltak többek között: Ágh István, Borbély Szilárd, Buda Ferenc, Csoóri Sándor, Gergely Ágnes, Juhász Ferenc, Kányádi Sándor, Karafiáth Orsolya, Kovács András Ferenc, Lászlóffy Aladár, Nagy Gáspár, Oravecz Imre, Parti Nagy Lajos, Somlyó György, Takács Zsuzsa, Térey János, Tolnai Ottó, Tornay József, Tóth Krisztina, Tőzsér Árpád, Varró Dániel, Vasadi Péter.

Részletek


2017. július 22., szombat
Magdolna