Debrecen.hu

Nyelvválasztás Bitte wählen Sie eine Sprache Please select a language magyar Deutsch english

A Csokonai Színház története

Az állandó színház gondolata már a negyvenes években felmerült, de nem volt pénz, majd a kormányzat nem adott rá engedélyt. 1858-ban alakult meg a Színügyi Bizottmány, amely megkezdte tárgyalásait Ybl Miklóssal, Ybl először a Nagy Czegléd utca közepét javasolta, majd megbarátkozott a városhoz közelebb eső területtel. 1861-ben visszalépett, mert megtudta, hogy a város Skalnitzky Antallal is tárgyal. Ebben az időben, a Bach-korszak megszűntével, virágzásnak indult a debreceni művészeti közélet. 1861-ben megalakult az Emlékkert Társulat, amely rendezte a Nagytemplom és a Református Kollégium közti teret, összegyűjtötte a pénzt a honvédszoborra, majd Izsó Miklós Csokonai Vitéz Mihály-emlékművére. Beindították a Hortobágy című lapot, amely állandó szószólója volt a nemes ügynek.
Részletek

Fesztiválok

A Csokonai Nemzeti Színház kiemelt szerepet szán a kortárs magyar drámának. Ennek jegyében rendezi meg minden évben a DESZKA Fesztivált, melynek célja a kortárs magyar drámairodalom értékeinek bemutatása és népszerűsítése, a mai magyar drámák színre kerülési feltételeinek javítása, a résztvevő színházak és színházi alkotók munkáinak és művészi törekvéseinek minél teljesebb körű megismerése és folyamatos, baráti párbeszéd kialakítása szerző és szerző, szerző és színház, színház és közönség, szerző és közönség - az értékteremtő körforgás minden résztvevője - között.

Részletek


Csokonai Nemzeti Színház

A másfél évszázados múltra visszatekintő Csokonai Színház adebreceni színjátszás központi műhelye, amely 2013-ban a nemzeti státuszt iselnyerte. A drámai és operatagozattal működő, három játszóhellyel rendelkezőszínház gazdag repertoárja minden korosztály számára kínál igényes előadásokat.Klasszikus operák, népszerű operettek és musicalek, a világirodalom klasszikusszínjátékai ugyanúgy megtalálhatók műsorában, mint a kortárs magyar és európaidrámák. A drámai tagozat állandó társulatát országosanelismert művészek alkotják, akik között számos Érdemes Művész, Kossuth- valamint Jászai Mari díjat kiérdemelt színész található. Az operatagozat iselismert magyar magánénekesekkel valamint nemzetközi hírű külföldi énekesekkeldolgozik, és különleges értékének tekinti a legkülönfélébb zenei és színpadifeladatokra alkalmazható, kiválóan képzett énekkarát.

RészletekInfobox

Csokonai Színház

4024 Debrecen, Kossuth u. 10.
Tel: 52/417-811, 52/501-607
Fax: 52/410-837
E-mail: info@csokonaiszinhaz.hu
 
Jegypénztár a Csokonai Színházban
Debrecen, Kossuth u. 10.
Nyitva: hétfő-péntek, 9-12 és 13-19 óra között
Tel.: 52/455-075, 413-565

Szervezési osztály
Debrecen, Kossuth u. 10. (bejárat a színház jobb oldalán)
Nyitva: hétfő-péntek, 9-17 óra között
Tel: 52/413-565

Víg Kamaraszínház
Debrecen, Bajcsy-Zs. utca 1.
Nyitás: az előadások kezdete előtt egy órával
E-mail: szervezes@csokonaiszinhaz.hu

Online jegyvásárlás