Debrecen.hu

Nyelvválasztás Bitte wählen Sie eine Sprache Please select a language magyar Deutsch english

Főnix Néptáncegyüttes

A Fõnix Gyermek- és Ifjúsági Néptáncegyüttes 1990. október 2-án alakult. Az együttes fenntartó nélküli kulturális egyesület. Tagjai olyan fiatalok, akik szívesen vállalják szabad idejükben a nehéz, fáradságos próbákat, és ez által segítik a magyar népi hagyományok továbbélését. Nevét a fõnixmadár ihlette, mely egyben Debrecen város jelképe.
Tevékenységét 85 fõvel kezdte, számos tagcserén és kisebb-nagyobb nehézségen esett át az idõk folyamán, ám ma is száz körüli taglétszámmal dolgozik.

Részletek


Hajdú Néptáncegyüttes

Az 1953-ban alakult együttes repertoárjában megtalálhatóak az egész magyar nyelvterület táncai sokszínű, hiteles, hiteles viselettel és zenei kísérettel párosulva. A „csak tiszta forrásból” elvet vallva próbálják az egyes táncokat személyes élmények alapján elsajátítani, a népi kultúrát egészében látva. Jelenleg 13 csoportban 400 tagja van az együttesnek az óvódás kortól a szenior korosztályig. A gyermek- és felnőtt csoportok folyamatosan szép eredményeket érnek el a hazai fesztiválokon, versenyeken és visszatérő vendégei az országos néptánc-antológiáknak, táncház találkozóknak.

Részletek


Debreceni Népi Együttes

A Debreceni Népi Együttes 1950 tavaszán alakult Dr. Béres András koreográfus és néprajzkutató vezetésével. Munkájának elsődleges célja a "tiszta forrásból", - mint anyanyelvből való táplálkozás - a Debrecen környéki népszokások felkutatása, színpadra állítása volt. Koreográfiáiban az eredeti táncrendnek és az ehhez tartozó népzenének korhű bemutatására, az előadásmód tisztaságára és szuggesztivitására törekedett. Az alapító céljait az együttes ma is szem előtt tartja és igyekszik az egész magyar nyelvterületet felölelő tánc- és szokáskultúrát megmutatni a közönségnek. Kiemelten Hajdú-Bihar megye hagyományaira, az alföldi magyar néphagyományokra, dalokra, táncokra fordít nagy figyelmet.

Részletek


Hortobágy Néptáncegyüttes

A Debreceni Egyetem Hortobágy népi táncegyüttese 1953-ban alakult az akkori Mezőgazdasági Akadémián, alapítói az Akadémia hallgatói és tanárai voltak. Mintegy 50 éve a népi táncegyüttes tagjainak zömét a Debreceni Agrártudományi Egyetem és a Debreceni Egyetem hallgatói mellett középiskolás tanulók és visszajáró, már dolgozó fiatal diplomások adják.

Részletek


Forgórózsa Táncegyesület

A Forgórózsa táncegyesület 1981-ben alakult az akkor már működő debreceni együttesekhez hasonló célokkal. Ezek közül kiemelkedik a magyar népi táncok színpadi megjelenítése, a népi tánc és népzenei hagyományok közvetítése és a hagyományos élet élő, fellelhető, feltámasztható értékeinek gyűjtése.

Részletek


Dezső Virág

Debreceni születésű kortárs táncművész, mime, koreográfus, nívódíjas modern-táncpedagógus, a debreceni Mozgás-Teátrum kortárs táncműhely művészeti vezetője, 2001-től a Még 1 Mozdulatszínház tagja, a MFG és MSZKI művésztanára. Párhuzamosan dolgozik itthon és külföldön - mint művész és mint pedagógus egyaránt. Ez év augusztusától Hollandiában alkot. Debrecenben, most készülő darabja 2009. január 3-án lesz látható a Vojtina Bábszínházban.

Részletek


Mozgás-Teátrum

A már korábban életre hívott Mozgás-Teátrum nevét első egész estés darabja által kapta 1993-ban. Kezdetben a Gyermek és Ifjúsági Ház, majd a Valcer Táncstúdió szárnyai alatt működött minden korosztály számára. Jelenleg egyesületi formában, mint kortárs táncműhely ad lehetőséget fiatalok számára, hogy a tánc kifejező, művészi ágával ismerkedjenek.
Művészeti vezető : Dezső Virág táncművész/mime, Nívódíjas modern táncpedagógus. Sajátos szemlélete, mely hollandiai tanulmányai során tovább tisztult, meghatározza a Mozgás-Teátrum arculatát.

Részletek


Modern Tánc-Játék Stúdió

A Modern Tánc-Játék Stúdió 1989-ben alakult. Művészeti vezetője Holb Ibolya, Nívó-díjas moderntánc pedagógus, koreográfus. Az eltelt 12 év alatt számos hazai fesztiválon értek el kimagasló eredményeket és több külföldi rendezvényen is igen nagy sikerrel szerepeltek. A Stúdió modern és kortárs tánctechnikák (Limón, Graham, Kontakt, improvizáció, jazz) oktatásával is foglalkozik 5 éves kortól egészen felnőtt korig.

Részletek


Cívis Táncegyesület

Az Cívis Táncegyesület 2005-ben alakult azzal a szándékkal, hogy új színfoltját adja Debrecen táncéletének. Az Egyesület profi és amatőr táncosai számos rendezvényen mutatkoztak be. Felléptek a Debreceni Filharmonikus Zenekar Farsangi meglepetés koncertjén, a Debreceni Pulyka napokon, Virágkarneváli opera és operett gálán, de tavaly önálló műsorukat is láthatták a Vasutas Egyetértés Művelődési Központban.

Részletek


2017. július 22., szombat
Magdolna